Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kórházi étkeztetés: Háromszázból kell varázsolni

Győr-Moson-Sopron - A kórházi étkeztetésre szánt napi keret 550 forintra emelése legfeljebb az egészségügyi intézmények problémáját oldotta meg (részben), de a többi idősotthonban, kollégiumban most is alig több mint 300 forint a napi fejadag. Pedig ez már az emelt összeg.
A megyei közgyűlés költségvetésének tárgyalásakor rendre olyan tételekről is dönteni kell, amelyekről év közben nem nagyon beszélnek: ilyen az intézményekben (kollégiumokban, iskolákban, szociális otthonokban) az étkeztetési fejadag.

A kórházaknál azóta tudjuk, hogy mennyiből hozzák ki egy beteg napi étkeztetését, amióta miniszteri parancsra felemelték az összeget 550 forintra.

Soha senki nem tagadta ugyanakkor, hogy a „menzás" étkeztetésekkel majd mindenhol gond van – 300 forintból nyilvánvalóan nem lehet csodát tenni egyetlen otthonban vagy kollégiumban sem. A költségvetési tervezet most ismét lehetőséget ad arra, hogy rácsodálkozzunk a mai magyar helyzetre.

A napi menübe reggelinek, ebédnek, vacsorának kell beleférnie – alig több mint nettó 300 forintból. Az intézmények valahogy mégis megoldják. Fotó: Krizsán Csaba

A megyei intézmények semmiben sem mások, mint bármelyik önkormányzati fenntartású otthon, így az intézményeikben látott számok valószínűleg máshol is visszaköszönnek. Mégis: nem kevés lelemény és fantázia kell ahhoz, hogy ekkora összegből össze tudjunk állítani akár csak egy napra is egy komplett étrendet.

De mielőtt egy szakember segítségét kérnénk, lássuk a számokat (zárójelben a 2007-es összeget látják). A tervezett napi élelmezési nyersanyagköltség áfa nélkül a soproni fogyatékos gyermekek otthonában 2008-ban 345 forint (324), a győri gyermekvédelmi központban 345 forint (329), a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézményben 345 forint (329), a soproni Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központban 345 forint (329), a soproni József Attila Gyermekvédelmi Központban 378 forint (360), a soproni Tóth Antal Nevelési-Oktatási és Módszertani Központban 345 forint (329), a csermajori Ujhelyi élelmiszer-ipari szakképző iskolában és kollégiumban 318 forint (303), a táplánypusztai mentálhigiénés otthonban 345 forint (329), a koroncó-zöldmajori értelmi fogyatékosok rehabilitációs intézményében 345 forint (329), a jobaházi idősek otthonában 340 forint (324), a pásztori felnőttkorú fogyatékosok otthonában 345 forint (329), a nagylózsi időskorúak otthonában 367 forint (350), a fertődi Porpáczy művelődési központban 323 forint (308), a győri Petz-kórházban pedig 550 forint (345).

A megyén annyit tettek hozzá a számokhoz, hogy – mint látható is – az elmúlt évhez képest öt százalékkal tudják emelni a nyersanyagköltségeket, ami nem éri el az inflációt sem. Azzal mindenki tisztában van, hogy ez az összeg alacsony, hivatalos panasz azonban az intézményekből nem érkezett az étkeztetés miatt.

Egy közétkeztetésben jártas szakácsot arra kértünk, hogy mintegy 300 forintból (a reggeli és a vacsora árát a lehető legkisebb mértékben kivontuk az előbb említett összegek bruttósított változatából) próbáljon összeállítani ebédre menüt. „Nagyon nehéz lesz, ha hús is kell..." – kezdte, míg végül csorgatott vagy paradicsomlevest kínálna tésztával vagy főzelékkel. Aki volt valaha menzás, annak bizonyára ismerős a menü.

Olvasóink írták

 • 3. Lucifer 2008. február 21. 12:19
  „Manó!
  Ha nem vinne be mindenki otthonról,akkor talán nem a kukában kötne ki a kórház által kiosztott étel...A már kiosztottat a nővér nem szedheti vissza,hogy másnak adja,ezért megy a kukába.
  Mellesleg,sok osztályon nem örülnek,ha a diétát valaki megzavarja a "jó kis házi"-val...”
 • 2. mano 2008. február 21. 08:48
  „az 5ooFt.etkeztetesi dilyrol: anyukam meg -e- dily bevezetese elött volt a györi Petz Aladar korhazba-hugommal felvaltva NAPONTA latogattuk, minden elelmet mi vittünk!!MINDENT!!2003 nyaran volt anyukam ott, a korhaz altal adott vacsora egy flia allatt keszelet felvagott, s ket zsemlye mar ddu.16orkkor az ejjeliszekrenyre teve ca.30fokos melegben, a hat het allatt sohe egy paradicsom, soha egy paprika!ez hat heten keresztül!!amikor megkerdeztem hova tegyem, mert ugye hoztuk anyunak mi a vacsorat,.az apolonö.DOBJA A SZEMETES KOSARBA-!!szerintem ma sem valtozott semmi, csak annyi hogy a korhaz naponta 500Ft. ot szemelyenkent zsebre tessz!!hat persze hogy igy nagyon meg vannak !!azt kellene megnezni, mennyi a PAZARLS !!!nagyon nagyon sok!!!”
 • 1. sziszifusz 2008. február 21. 08:14
  „Ha újságíró lennék nem írnék ilyen badarságokat!
  Tájákozódnék,- nincs országos nyersanyagnorma - fenntartótól függ és még annyit a 300 Ft.-os ebéd fityeszbeszéd ahogy a megye is a fityeszbirodalma!
  Én a józan eszemet a tényeket és a valóságot kérdeztem volna és nem deformált információ alapján szakácsot kérdeztem volna hanem a Nyugat/no nem újság mert az halálhörgés siralom /Magyarországot - vendéglátó vállalat- pl. 2000 adagos ebéd x 300 Ft - azért sok megy belőle a moslékba.Ahol jobb a kaja ott is kevesebből főznek ebédet mint a 300 Ft.
  A tények - a pénz kevés,a közétkeztetés messze nem ideális és az amit írtak manipuláció- pl. -án 210 Ft az ebéd nyersanyagnormája- mindenütt nyilvános ökormányzati határozat rögzíti- én sudárból írás előtt olvastam volna! .Jóindulattal felkészületlen - némi romlott májjal - manipulált írás.Üdvözöljük a szerkesztőt:tényszerűen téves és manipulált az írás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyelvtanulás kulcs az élethez

Győr - Kampányba kezdett egy megyénkbeli nyelviskola. Egész éven át tartó programjaival többek… Tovább olvasom