Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kórházból szociális otthon

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházt sem kíméli a leépítési hullám. A Zrínyi utcai épületnek is "mennie kell", de már van terv a folytatásra.

A régió legnagyobb kórháza – a Petz Aladár Megyei Oktató kórház – kiemelt, vagyis súlyponti intézmény. A leépítést azonban nem kerülheti el: erről a múlt héten részletesen írtunk (Petz-kórház: kiemelt vesztes – Kisalföld, 2007. április 6.). Az átalakítás a vártnál gyorsabban és látványosabban kezdődik, s  a győriek számára talán a legismertebb épülettel, a Zrínyi utcaival. Egy-két hónapon belül az osztályok többségét elköltöztetik, nyártól azokban szociális és ápolási részleg  működik. A várakozási listákat látva azonnal fel lehetne tölteni a házat.

A megyei szociális otthonokba jelenleg több mint kétszáz, a győriekbe pedig 180 idős ember szeretne bejutni – egyelőre hiába. De nem mellékes szempont az sem, hogy ezzel a beruházással harminc-harmincöt kórházi dolgozó állását meg lehet menteni. Ami már biztos: a Zrínyi utcából elköltözik a pulmonológia és az izotópdiagnosztika fekvőbeteg-osztálya, kiürítik a patológiát, s már tervezik, hogy a fertőzőosztályt és a bőrgyógyászatot is egy épületbe költöztetik. Kérdés még, hogyan.
Rövid számolás után azonnal látszik, a lista rövid, amely a maradó osztályokat mutatja. Ezek a következők: a pszichiátria, az onkoradiológia  és az ápolási osztály. Itt álljunk meg egy percre.
Merthogy a Zrínyi utca jövője egyre inkább és egyre biztosabban az ápolási osztály bővítése felé mutat.

Dr. Varga Gábor kórházi főigazgató ezt még egyértelműbbé tette, amikor a Kisalföld kérdésére elmondta: Győrrel már felvették a kapcsolatot (a Petz-kórház ugyanis a megye tulajdona – a szerk.), tisztázandó, hogyan lehetne a Cuha utcai idősgondozó mintájára szociális otthonná (több részleggé) átalakítani a kórházi telephelyet; ebből miként húzhat hasznot a megyeszékhely szociális ellátása, s miként az egészségügyi intézmény, illetve a fenntartója.

Közben persze számolnak is, hiszen túljelentkezés ide vagy oda, itt is a piac diktál. Első körben bizonyos, hogy fizetni kell ezekért az ápolási helyekért a bejutó időseknek, a cél az, hogy ne többet, mint máshol.
Varga doktor szerint egy-két hónapon belül be tudják szerezni a szükséges engedélyeket, s az átalakításokkal is végeznek, így nyáron indulásként 30–50 ággyal akár meg is nyílhat az új győri ápolási részleg. A kórházvezető nem titkolta azt sem, ez az osztály nemcsak a rászoruló időseknek és hozzátartozóiknak jelent majd megoldást, hanem magának a kórháznak is.

Részint azért, mert bevételt hoz (könnyű belátni, hogy annál minden jobb megoldás, mintha üresen maradnának az épületek); másrészt pedig azért, mert ma még számos esetben olyan emberek fekszenek egy-egy osztályon, akik nem igényelnének már kórházi ellátást, de hazaengedni nem tudják őket, mert nincs hova és nincs kihez. Ha a terv megvalósul, hamarosan nem kell mást tenni, mint a Zrínyi utcába átszállítani a beteget, akire kórházi szakemberek vigyáznak – de hivatalosan már nem kórházban.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: válasz a szegedi kritikára

A jogos észrevételeket el- és megfogadja, de a tájékozatlanságból fakadó kritikát nem érti a szakmának szóló, győri utazási kiállítások szervezője. Mindez válasz annak a szegedi szakembernek, aki azt állította, Győrnek jó kezekre kellene bíznia a kiállítások szervezését. Tovább olvasom