Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kórház: 20 milliós büntetés

Győr - Húszmillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Petz-kórházat. Az ok: a gázmotoros erőmű megvalósítására és a villamosenergia-termelés közben keletkező hulladék hő átvételére közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződést egy céggel.


A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tavaly decemberben szerződést kötött a Petz-Energo Kft.-vel. A megállapodás értelmében a cég az intézménytől bérbe vett területen saját költségén gázmotoros erőművet telepít, amellyel villamos energiát termel. A közben keletkező hulladék hőt a kórház használhatja fel, 40 millió forinttal olcsóbban, mintha más szolgáltatótól kellene megvásárolni ugyanannyi hőt. A kontraktus érvényességi idejét az üzembe helyezéstől számított tizenöt évben határozta meg a két fél. Emiatt nyújtott be kifogást a budapesti Dalkia Energia Zrt. Arra hivatkozott, hogy a szerződés szolgáltatásmegrendelésnek minősül, így közbeszerzési eljáráson kellett volna kiválasztani a nyertest.

A Dalkia Energia Zrt. egyébként régóta kapcsolatban áll a kórházzal: 1995-től fennálló, 2010. október 31-ig hatályos szerződés alapján gőzt szolgáltat neki, és egyúttal a gőztermelő és -elosztó rendszer üzemeltetését is végzi évente 212 millió forintért.

A kórház a ˝0vádakkal˝ több ponton nem értett egyet. Vitatta, hogy a Dalkia zrt. az ügyben ügyfélnek számítana, és azt is, hogy időben fordult a döntőbizottsághoz. Emellett állította: ellenérték fejében nem történik beszerzés, lényegében csupán saját ráfordítás nélküli költségmegtakarítási lehetőséget vesz igénybe. Azzal érvelt, hogy nem hőszolgáltatásról, hanem hőátadásról van szó, és a gázmotoros erőmű villamosenergia-termelése révén keletkező, másként nem hasznosítható hulladék hő átvétele révén pénzt takarít meg. Ráadásul a Petz-Energo Kft. bérleti díjat is fizet.

A döntőbizottság indoklással együtt több mint harmincoldalas határozatában a Dalkia zrt.-nek adott igazat. Megállapította, hogy a hőátadás árubeszerzésnek minősül, értéke pedig nagyságrenddel haladja meg a szolgáltatási koncesszió 25 millió forintos határát, így a kórháznak közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatni. A testület a jogsértés kirívó súlyára tekintettel 20 millió forintos bírságot szabott ki. Az intézmény emellett 900 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjat köteles megfizetni a Dalkia zrt.-nek.

A Kisalföld megkereste az ügyben a kórházat, de az illetékesek elzárkóztak a nyilatkozattól. Így arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy elfogadják-e az elmarasztaló határozatot vagy felülvizsgálatot kérnek a Fővárosi Bíróságtól.

Olvasóink írták

  • 2. kenyeres 2010. január 12. 10:03
    „Eddig mit tettek a város vezetői, hisz ez nem újkeletű dolog!
    Ó de szomorú, hogy az önkormányzatok kezelésében lévő intézményeknek mindig, mindent szabad, bármi áron, "MÁS <moderálva> VERNI A CSOLLÁNT!" És a mi pénzünkön!
    Milyen ellenőrzések vannak, ha vannak, kik, és milyen végzettséggel? Merre vezetnek a szálak, és kinek az érdekeit, ZSEBÉT védik? Sajnos, ebben a városban a "csakazértis", és az "akkor is úgy lesz, ahogy MI akarjuk" működik, amin már rég változtatni kellett volna a fejeknél!Választásoknál erre lépni kell, egy teljesen újra!”
  • 1. nane 2009. június 12. 20:44
    „Gondolom az összes többi közbeszerzésük rendben van.Valaki megtudná mondani, ki ellenőrzi a közbeszerzéseket?Kinek a rokona, ismerőse ,nagynénje,nagymamája....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezik a kollégium szigetelését

Győr - Évente 8 milliós energiamegtakarítást eredményeznek a Széchenyi-egyetem kollégiumának idén… Tovább olvasom