Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Körforgalmak ideiglenes bonyodalmakkal

Ideiglenesen a végső nagy körforgalom megépítéséig, a tervek szerint jövő nyárig, működik Győrben, a Rónay Jácint, Hédervári és Szövetség utcák csomópontjában kialakított kettős körforgalom.

Az autósok egy része nem érti, hogy melyik irányból, melyik kis kört kell megkerülnie.

Épül a Révfalut Szigettel összekötő Mosoni-Duna-híd és a hozzá vezető út. A révfalui oldalon, a Rónay Jácint, Hédervári és Szövetség utcák csomópontjában a beruházáshoz kapcsolódóan kettős körforgalom létesült, terelőszigettel. Mint megtudtuk, ez a megoldás ideiglenes, de közlekedésbiztonsági szempontból szükséges. A nagyberuházáshoz tartozó nagy körforgalom váltja fel majd, várhatóan jövő nyáron. Annak építését csak az egyetem közelben lévő épületének elbontása után lehet megkezdeni.

Az eddig Győrben ismeretlen kettős körforgalom a terelőszigettel azonban némi zavart okoz az autósok körében. Sokan nem tudják, mikor melyik kis kört kell megkerülniük, s kinek mikor van elsőbbsége. Egy közlekedési szakember szerint az alapprobléma az, hogy a járművezetők nagy része még az egyszerű körforgalomban is nehezen közlekedik, a jelzőlámpás körgeometriás kereszteződésekről nem is szólva.

A kettős körforgalomban útfelfestések teszik egyértelművé a haladást. Fotó: H. Baranyai Edina
A kettős körforgalomban útfelfestések teszik egyértelművé a haladást. Fotó: H. Baranyai Edina

– A korábbi útgeometriával átláthatatlan volt a forgalom a csomópontban. Ezért kellett a közlekedés biztonsága érdekében kialakítani a két különálló kört, rövid átkötővel. Amikor a forgalmi rend életbe lépett, biztonsági felülvizsgálat után minimális korrekció lett végrehajtva, s a felfestésekkel is egyértelművé lett téve, hogy hogyan kell közlekedni – mondta el érdeklődésünkre Prédl Antal, a győri útkezelő szervezet helyettes vezetője.

A kereszteződésben közlekedőknek balra kanyarodáskor a nekik legközelebbi körforgalmat kell megkerülniük. Annak, aki a Hédervári útról a Szövetség utcára akar kanyarodni, az első kört megkerülve teheti meg. Aki a Rónay Jácintra – a Baross hídra – akar jutni, annak jobbról el kell haladnia az összekötő sziget mellett, majd a második kört kell megkerülnie a körforgalmi szabályok betartásával.

A Baross híd felől érkezők az első körnél tudnak balra fordulni az egyetem felé. Akik egyenesen a Hédervári útra vagy a Szövetség utcára akarnak ráhajtani, a körforgalmi szabályok betartásával haladhatnak egyenesen vagy a második körnél jobbra. A Szövetség utca felől érkezők az egyetemhez vagy a Rónay Jácint útra az első kört megkerülve, az összekötő sziget mellett elhaladva az első esetben a második körnél jobbra, második esetben a kört megkerülve haladhatnak tovább.

Olvasóink írták

 • 5. Hedon 2010. augusztus 04. 07:10
  „#4

  Elolvasod a cikket akkor megtudod.
  Idézek belőle:

  "Mint megtudtuk, ez a megoldás ideiglenes, de közlekedésbiztonsági szempontból szükséges. A nagyberuházáshoz tartozó nagy körforgalom váltja fel majd, várhatóan jövő nyáron. Annak építését csak az egyetem közelben lévő épületének elbontása után lehet megkezdeni."

  Ezért nem lehet egyből !”
 • 4. urbaniastapista 2010. augusztus 03. 21:20
  „Nem értem, mi szükség ezekre, miért nem lehet egyből megépíteni egy rendes körforgalmat.
  Ami biztonságos, mert minden irányból érkezőt lassításra kényszerít, senki nem tud egyenesen átrobogni rajta.
  Ez így vicc.”
 • 3. Prérifarkas 2010. augusztus 03. 20:28
  „Nos ki az aki ezt nem érti?
  Kiknek okoz gondot egy-egy egyszerű körforgalom?
  Aki ezekkel nem boldogul ..............nem is folytatom.”
 • 2. Zotya13 2010. augusztus 03. 11:22
  „Teljesen egyértelmű!”
 • 1. medvebocs 2010. augusztus 03. 10:27
  „Szerkesztőnek: nem Baross híd hanem Kossuth híd (Révfalusi).

  Amúgy aki ezt nem látja át, annak nem való jogosítvány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás igen, dugó nem volt a sztrádán

A várt autósáradat megérkezett az M1-es autópályára a hétvégén. A magyar területen dugók nem alakultak ki, de átmeneti torlódások voltak. Tovább olvasom