Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Korcsolyázni csak saját felelősségre

Megoszlanak a hivatalos vélemények arról, hogy egy állóvíz megfelelő vastagságú jegén tilos-e korcsolyázni vagy sem.

Mi a győri polgármesteri hivatal álláspontjára támaszkodunk, amennyiben azt írjuk: mindenki saját felelősségére merészkedhet a tavak jegére.

A hét eleje óta kezdik korcsolyapályaként használni a megye állóvizeit is, ami elvileg nem tilos, de azért nem is biztatnak rá az illetékesek.

A baleset miatti felelősséget ugyanis senki nem szeretné vállalni, mivel még egy állóvíz is kiszámíthatatlan lehet, s a hó alatt lassabban vastag-szik a jég. Most éppen azon a határon van, amikor már a katasztrófavédők szakvéleménye szerint is teherbíró, mivel a legtöbb tavon 10 centinél vastagabb.


Gál Pétert unokaöccse és unokahúga, Fekete Dávid és Alexandra kísérte el idén először a győr-adyvárosi víztározó jegére. Fotó: Krizsán Csaba
Gál Pétert unokaöccse és unokahúga, Fekete Dávid és Alexandra kísérte el idén először a győr-adyvárosi víztározó jegére. Fotó: Krizsán Csaba

Ahhoz, hogy egy felnőtt ember ráléphessen a jégre, 8 centisnek, több ember esetében 12, szánkók és fakutyák ˝bevetéséhez˝ pedig 18 centiméteresnek kell lennie.

Olyan vize nincs a megyének, ahol kijelölték volna a korcsolyázóhelyet, de olyan már igen, ahol egy vállalkozó lehetőséget lát a családi sportban. Ugyanaz a tulajdonos, aki a Fertő tó osztrák oldalán, Fertőmeggyesen ezen a hétvégén nyitotta meg standját, most a soproni jachtkikötő környékén is árulja forralt borát a korcsolyázóknak. Ettől természetesen változatlanul a saját felelősségünkre merészkedhetünk a jégre, mivel – míg Fertőmeggyesen egy tűzoltó is jelen van – itt nincs hathatós segítség, ha valakit baleset ér.

Korcsolya, hokiütő és hólapát

Gyorsan hízik a mosonmagyaróvári Vártó jege is, mely délutánonként vonzza a korcsolyázni, hokizni vágyók tömegét. Hivatalosan azonban ez sem, és a Báger-tó sem kijelölt terület, itt is mindenki a saját felelősségére tartózkodhat a jégen.

– A jég vastagsága ma már biztonságos, azonban arra felhívnám a figyelmet, hogy a tavon tartózkodók ne tömörüljenek csapatba, mert az  veszélyes lehet – hangsúlyozta Wlasitsch Mirkó, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület képviselője, aki hozzátette: a téli sportok szerelmesei a korcsolya, hokiütő, meleg tea mellett lehetőség szerint vigyenek magukkal hólapátot is, ugyanis a hosszú évek tapasztalata bizonyítja, hogy a rendszeres, két-három óránkénti takarítása a pályának tudja élvezetessé és biztonságossá tenni a korcsolyázást. Egyébként az egyesület a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel (VÜF) együtt szintén gondoskodik hólapátok biztosításáról.

Rendszeresen ellenőrzik

A Rábaköz   egyik kedvelt jégpályája  a  kapuvári  Váti-tó. A jég vastagságát az önkormányzat illetékesei rendszeresen ellenőrzik. Információink szerint a legutóbbi mérés csütörtökön volt, amikor  a tó szélein  12 centiméter vastag jégpáncélt, míg a tó közepén 10 centit mértek. Kóczán Zoltán alpolgármester elmondta:  a helyiek saját felelősségükre mehetnek rá a jégre, szervezett rendezvényeket a városháza nem tervez. A hideg időjárásnak köszönhetően a Váti jegét már napok óta többen  igénybe veszik sportolásra, kikapcsolódásra.

 
Tó vagy folyó?

Győrben a Rabkerti tó és a Mosoni-Duna holtága a legnépszerűbb csúszkálóhely, szintén a hét eleje óta tesztelik őket a helyiek. Nagyné dr. László Edit, a   polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője elmondta: a témába vágó kormányrendelet minden körülmények között tiltja, hogy valaki folyóvizen, rossz látási viszonyok között (így természetesen éjszaka) vagy túl vékony jégen korcsolyázzon.

Ugyanakkor fényes nappal egy tóval kapcsolatban nem tesz a jogszabály ilyen kikötést. Az már viszont érdekes szakmai kérdés – tesszük hozzá –, hogy például a Győrött legnépszerűbb Rabkerti tó ebből a szempontból folyónak vagy állóvíznek számít-e. Ha az egyik oldaláról nézzük, szabad a jegére lépni, ha viszont a befolyó és áramlást keltő Pándzsa felől, akkor tilos. Ami biztos, hogy a rendőr nem büntet,  de az óvatlanság következményei elriasztóbbak a bírságnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliárdos csalás: lezárták a nyomozást

A kukoricás csalás- és sikkasztássorozatként elhíresült ügy végén a tizenhét károsultnak okozott kárból jó ha 60 millió forint megtérül. Tovább olvasom