Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Korcsmáros György szerint a szakmai döntés mellette szólna

Győr - Korcsmáros György csütörtökön munkaügyi pere miatt járt Győrött. Mint emlékezetes, fegyelmivel küldték el, ezt a döntést nem fogadja el. Hamarosan azonban a városháza által kijelölt szakmai bizottság előtt próbálja megvédeni majd pályázatát.
Korcsmáros ezen körülmények között is benyújtotta pályázatát, amely az egyetlen, amit megkaptunk. A győri nemzetiben 15 évet igazgatóként eltöltő színész-rendezőnek is feltettük kérdéseinket.

– Miért jelentkezett a pályázatra?

– Azért jelentkeztem, mert ismerem Győr kulturális életét. A színház a társulattal együtt a szívem csücske.

– Nem akadályozta meg a pályázatírásban, hogy fegyelmivel távolították el igazgatói posztjáról, igaz, éppen folyik a munkaügyi per, most is emiatt járt Győrött.

– Ha jól tudom, gazdasági problémák miatt távolítottak el. A fegyelmi bizottság előtt dicsértek, hogy művészetileg jó színházat csináltam az elmúlt években. Most itt a lehetőség, hogy felülbírálják döntésüket. Annál is inkább, mert én jeleztem, hogy alulfinanszírozott az intézmény, erre ők azt mondták, túlköltekeztem. Később mégis alulfinanszírozottság okán adtak pénzt még a színháznak. A pályázatommal azt jelzem, szívesen folytatnám azt, amit elkezdtem 1992-ben. Gondolom, az új gazdasági vezetéssel és azzal az új támogatással, amit az önkormányzat adott, tudnám folytatni azt a munkát, amely művészileg nekik is tetszett.

– Aki az ön művészi irányvonalát szeretné megtudni, nézzen vissza az elmúlt esztendőkre? Olyan lenne az új időszak is?

– Időnként az úgynevezett művészi tartalmat frissítettem. Többségében izgalmas és nézhető színházat produkáltam Győrben, ahol ötévente próbáltam társulatot frissíteni, új darabokat hozni. Hébe-hóba megpróbálkoztam új magyar írókkal is, és minőségileg javítottam az összes műfajban a darabok színvonalát.

– A tartalomhoz a formát a színészek jelentik. Fővárosi művészekben is gondolkodna, ha ön nyerné meg a pályázatot?

– Beleírtam a pályázatomba, hogy sok színész van, de nem ez számít. A feladatok számát kell megnézni, hány szerep van egy évadban. Hogy félreértés ne essék, tudni kell, a győri nemzetiben a jelenlegi sok színész csak arcilag tartozik a színházhoz, csak akkor kap fizetést, ha színpadra lép. Néha szerepekre eddig is hoztam sztárokat. (Szegény Kaszás Attila, Gáti Oszkár, Tordy Géza, Szulák Andrea.) Természetes folyamat, hogy időnként olyanok is kellenek, akik nem a társulathoz kötődnek. A győri színháznak egyébként hat közalkalmazottja van, az összes többi fellépti díjas és pesti.

– Ki kell lépni a színháznak a falak mögül? Meg kell jelenni a város más területein?

– Régóta szerettem volna egy szabadtéri színházat, de nem azzal a repertoárral, amit bent csinálunk. Ezzel ugyanis a nézőket vernénk át. A színházban, az ott dolgozó színészekben, rendezőkben, művészekben rengeteg szellemi energia van. Ennek érvényesüléséhez terület kell. Azt meg lehet tenni, hogy felhúznak egy színpadot a Széchenyi téren, ahol egyszer lelöki a Carmina Buranát a Győri Balett ingyen, de az igazi színházhoz hely kell, infrastruktúra kell, nézőtér, illemhelyiségek, áram stb. Ezt a színház a saját erejéből nem tudja megvalósítani.

Korcsmáros György: A fegyelmi bizottság előtt dicsértek, hogy művészetileg jó színházat csináltam.
Korcsmáros György: A fegyelmi bizottság előtt dicsértek, hogy művészetileg jó színházat csináltam.

– Milyen döntést vár a pályázata ügyében?

– Javasolnám a szakmai döntést, és ez mindenképpen engem kellene hogy kinevezzen, mert 2009-ig érvényes szerződésem van. Ha megnyerném a párhuzamosan futó munkaügyi pert, akkor két igazgatója lenne a színháznak. Ezt egy jó szakmai döntéssel elkerülhetnék.

Mivel velem szemben pusztán gazdasági kritika volt, ezt a helyzetet maga a városháza megoldotta, szakmailag így nekem kellene adni a színházat.
Legfeljebb 2009-ben ki lehetne írni egy új pályázatot. Azt gondolom, ez egy nagyon elegáns megoldás lenne.

– Ha megnyeri és igazgató lesz újra, mit szeretne majd üzenni, átadni a munkáján keresztül a nézőknek?

– Az általam vezérelt színházban az ember van a központban, nem a pártok. Az emberi konfliktusokat tartom megjelenítendőnek. Más kérdés, hogy az utóbbi időben felbukkanó nép-nemzeti érzelem mondjuk módjával szerepelt a műsoromon eddig. De amikor az utolsó műsortervet meghirdettem, mondva, tartsunk minden műfajban egy magyar évet, az mindenkinek tetszett pártállástól függetlenül. Abból a tervből a jelenlegi igazgató hármat meg is tartott.

Olvasóink írták

 • 11. csingiz 2008. április 07. 11:53
  „Hát még jó..! Elvégre, Ő korcsmáros...nem pap...! Egészségére!”
 • 10. profi 2008. április 06. 22:58
  „korcsmáros tipikus szoci bérenc, bort ivott és vizet prédikált, közben meg lenyult lóvét...ennyi...pályázni sem engedném!”
 • 9. maci1 2008. április 06. 16:02
  „Load
  érdekes a jóértesültséged, de nem teljes.a 113millió egy technikai tétel. +-=0”
 • 8. load 2008. április 05. 23:45
  „A Korcsmáros elleni legfőbb érv fiskális volt.
  Túlköltekezett.
  Ezért váltották le.
  Az utódja nem került ilyen nehéz helyzetbe.
  113 milliós pótköltségvetésben részesült.
  Majd önkormányzati forrásból majdnem 200 millió forinttal emelték meg a színház költségvetését a 2006-oshoz képest.
  Hogy ne kelljen túlköltekeznie.
  Én örülök, hogy így több jut a szinháznak, de nem örülök annak, hogy ami emitt fegyelmi vétség, amott méltányolható körülmény.”
 • 7. Accentos 2008. április 04. 19:46
  „Tarcus: egyetértek...”
 • 6. Accentos 2008. április 04. 19:24
  „Forgács Pétert is tisztelem,hiszen nem kis feladat az,amit ő végez.De lássuk be,amit az egyik nem kapott meg támogatást,azt megkapta a másik.Azért Forgács sem Mary Poppins,hogy csak ugy a semmiből varázsol előadásokat.Ő sem úgy jelentkezett,hogy ide szeretne jönni,rendbetenni a színházat,hanem valaki/k/ idetették.A félreértés elkerülése végett: nem vagyok Korcsmáros-párti,igaz,ellene se,ugyanez igaz Forgácsra is.Az,hogynincs pénz a színház fenntartására,szerintem nem kifejezetten az igazgató hibája,van ennek a városnak egy önkormányzata is,és ha jól tudom,mint közintézmény,a színház az ő hatáskörébe tartozik.”
 • 5. tarcus 2008. április 04. 19:02
  „Sajnos eléggé látható jelei vannak, hogy politikai döntés fog születni, kár, mert a többi fideszes önkormányzat szinházaiban is egytől egyig ilyen döntések születtek és itt sem lesz másként, központi direktíva fideszéknél a kulturális intézmények elfoglalása és "kitakarítása".”
 • 4. forgipárti 2008. április 04. 18:16
  „Korcsmáros valóban nem gazdasági szakember, de senki nem toporgott a színházi székért egy éve, amikor arról is beszéltek, hogy máshol legyen játszási hely, mert nincs pénz a színház fenntartására.Forgács megcsinálta, és egy nagyon jó évadot is összeállított emberek elküldése nélkül. Csak gratulálni tudok neki, és remélem, hogy a döntésnél ezt is figyelembe veszik...”
 • 3. Accentos 2008. április 04. 16:53
  „Korcsmáros valóban nem gazdasági szakember,mi kívülállók/ nézők / azonban nem ítélhetjük el őt teljes mértékben,hiszen a színház belső életébe nem látunk bele,mi csak a kész produkciót látjuk,ami vagy tetszik,vagy nem.Igazából nem ismerem Korcsmáros urat,de el kell olvasni a pályázatát az első mondattól az utolsóig,és lehet rajta gondolkodni.A többi pályázó miért nem hozta nyilvánosságra a pályázatát,hogy őket is megismerhessük?Nem így lett volna tisztességes?És egyébként gondolom,Korcsmáros úr már valamit letett az asztalra,hiszen 15 évig volt városunk kulturális életének első személye...”
 • 2. goldsmith 2008. április 04. 14:44
  „Örülök, hogy pályázik Korcsmáros György, aki fantasztikus színházat csinált 15 éven át. Sok rendezése jobb volt, mint a pesti.(Pl. A nyomorultak) Sajnálom, hogy ma a kultúrát is bekebelezte a politika.”
 • 1. csingiz 2008. április 04. 11:41
  „Mi van, változtak a munkaköri feltételek? Nemrég még azon sipákolt hogy Ő nem gazdasági szakember, nem ért a pénzügyekhez! Vagy a pihenő alatt gazdasági végzettséget is szerzett??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt megyénkbeli a zsenilistán

Győr-Moson-Sopron - Elkészült a középiskolai kiválóságok listája, legalábbis az a része, amelyik a… Tovább olvasom