Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Korán leesett az első hó

Győr-Moson-Sopron - Készülnek az útkezelők, szerelik a hótolókat és egyéb gépeket a következő napokban sorra kerülő szemlékre, feltöltötték a sóraktárakat – akár jöhet a nagyobb hó. De hogy igazából milyen lesz a tél, lesz-e rendkívüli időjárás, arra sosem lehet eléggé „felkészültnek" lenni.
Megyénkben az üzemmérnökségen már megtörténtek a gépszemlék, a járművek bármikor indulásra készen állnak. Tele vannak a sóraktárak is, mindegyikben körülbelül ezer tonnát halmoztak fel s a szerződések szerint szükség esetén érkezik az utánpótlás. A Magyar Közút Kht. Észak-dunántúli Regionális Főmérnökségének főmérnöke, Sümegi Péter elmondta lapunknak, hogy megkezdték a hórácsok kihelyezését is, ez folyamatosan tart. A jövő hét elejétől életbe lép az éjjel-nappali téli ügyeleti szolgálat.

A regionális főmérnökséghez Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Komárom-Esztergom megyében összesen 16 üzemmérnökség tartozik, az állami kezelésű úthálózat csaknem 6300 kilométer. Megyénkben több mint 10 millió négyzetméter útfelület, 1623 kilométernyi út rendben tartásáról kell gondoskodni. A síkosság elleni védekezés rendje régóta pontosan meghatározott. Az elsőbbséget élvező utak hossza 600 kilométer, a sorban következő „rajonos" utaké 675 kilométer – a többi a kis forgalmú, úgynevezett „fehér" út, ezek eltakarítására akkor kerülhet sor, ha az előbbiek már rendben vannak.

Vasárnapra esett az első havazás. A gyerekek ki is használták, a hatéves győri Csefó Áron az egyike azoknak a kis lurkóknak, akik már kora délelőtt megformázták az idei első hóembereket.
Fotó: Bertleff András

Győrben gyakoroltak

A megyeszékhelyen november 15-től lép életbe a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. téli üzemrendje, de már tegnap teljes ügyeletet tartottak a havazás miatt – tudtuk meg Nagy Csaba szóvivőtől. A gépszemléket a következő napokban rendezik, a karbantartás, felkészítés azonban már hetek óta tart. A gépek gyakorlatilag már most bármikor bevethetők, elkészültek a járattervek és az ügyeleti beosztások, tele van a sóraktár. A síkosságmentesítésben, hóeltakarításban részt vevő gépek műholdas helymeghatározóval és rádiótelefonnal vannak felszerelve, így mindig tudni lehet majd, merre járnak, s hol milyen helyzettel találkoznak.
Nagy Csaba érdekességként említette: a győrieknek bizonyára feltűnt, hogy az utcákon már akkor találkozhattak sószóró, hótoló gépekkel, amikor síkosságnak, hónak még nyoma sem volt. Az ok egyszerű: a cég gépkocsivezetőinek még az „éles" üzem előtt gyakorolniuk kellett, hol, hogyan férnek el, s megismerkedni azokkal az útvonalakkal, amelyekre majd munkájuk szólítja őket.


Sopronban telefonszámmal

A téli hóeltakarítási munkákat a Sopron Holding Zrt. út- és közterület-tisztítási divízió és a zöld- és sportterület-gazdálkodási divízió közösen látja el. A négy hótoló, két traktor és két rakodógép indulásra kész. Ha kell, még két hótoló átszerelhető és még egy traktor indítható. Ezenkívül idén egy Mercedes-Benz Atego sószóróval és hóekével felszerelt tehergépkocsit szerzett be a holding a két régi, húszéves IFA hótolók kiváltására. Nyáron  a gépet konténeresként használják. A Lófuttató utcai telephelyen már elraktározták a szükséges csúszásmentesítő  anyagokat. 

Az út-, hó- és kárelhárítási ügyelet körülbelül november 15-én indul és március 15-ig tart. A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-vel kötött megállapodás szerint szerelők is lesznek készenlétben, akik műszaki probléma esetén szintén munkára készek. Az ügyelet telefonszáma: 06-30/2369-403.


Mosonmagyaróváron maradt a tavalyi sóból

A géppark felkészítésével napokon belül végeznek a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. szakemberei. Láng István ügyvezető elmondta: az induló sókészlet rendelkezésre áll, a mennyiség az elmúlt enyhe télnek köszönhetően még tavalyról maradt meg. A téli felkészülésre és sókészletre egyébként évente mintegy 8 millió forintot irányoz elő az önkormányzat.


Kapuvár vállalkozókkal dolgozik

A téli felkészülés még tart. Az utak rendbetételét idén is külső vállalkozóra bízzák, a pályázatok elbírálása még nem fejeződött be. A hóeltakarításra és a síktalanításra ezúttal is mintegy 3–3,5 millió forintot költ a város.


Csornán pontos határidők

Az önkormányzat egyszerű közbeszerzési eljárást folytatott le a tulajdonában lévő utak, járdák síktalanítására és hóeltakarításra. Dr. Kristóf János, a bírálóbizottság elnöke elmondta, hogy a pályázat győztese a Magyar Közút Kht lett. A szerződés március 31-ig tart, az előirányzati ár 4 millió 100 ezer forint. A járdák és kerékpárutak síktalanítását az észleléstől számított egy órán belül kell megkezdeni. A belterületi gyűjtőutakon két órán belül, a külterületi utakon négy órán belül kell hozzálátni a munkához. A járdákon és kerékpárutakon három, az utakon öt centiméteres hóvastagság esetén és egy órán belül kell a tisztítást megkezdeni.


Még nem kell hólánc

Ausztria egyes részein a tegnapi komoly hóviharok közlekedési káoszt okoztak. Egyméteres hó esett, az óránkénti 120 kilométeres szél pedig hófalakat emelt. Mint azt Halász Imre alezredestől, a Soproni Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, Burgenlandban semmi nem érződött ebből a kemény télből, ezért az osztrák hatóságok nem követelték meg a beutazóktól a hóláncot.

Lassan ideje befejezni a gépek karbantartását. Megyénk városaiban az utolsó beállításokkal is végeznek a napokban a szakemberek, köztük Ravazdi István győri szerelő. Fotó: Krizsán Csaba

Mire számíthatunk?

„Télies időjárásra számítunk a héten a Kisalföld térségében is" – nyilatkozta Varga László meteorológus lapunknak vasárnap. Eleinte fagypont körüli hőmérséklet lesz reggelente, majd csütörtöktől –3–5 Celsius-fokos zimankók is előfordulhatnak. A délutáni maximum a hét második felében alig haladja majd meg a 0 fokot – ez december végét idézi. Többször esik csapadék, előfordulnak hózáporok is, de a vasárnapihoz hasonló intenzív havazásra egyelőre nincs kilátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsó Péter: Ésszerű a holding gondolata

Győr - – Ha Borkai Zsolt győri polgármester nem járja végig az utat, akkor ez politikailag… Tovább olvasom