Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Korai még a pánik?

Győr - Valóságos pánikhangulat van a győri Gárdonyi-iskolában, amióta a múlt pénteken kiderült: igazgatóját azért csak egy évre választották meg a szokásos öt helyett, mert egy esetleges intézményi integrációval számol a városvezetés. A pedagógusok szerint erről régen tudniuk kellett a képviselőknek, az érintetteket mégsem tájékoztatták.
A csütörtöki közgyűlés zárt ülésén derült ki, hogy a Baross- és a Gárdonyi-iskola, a Nádorvárosi Közoktatási Központ és öt óvoda összevonásával új intézmény jöhetne létre. Bár hetek óta terjengtek pletykák az átszervezésről, a jelölteket csak néhány nappal a szavazás előtt tájékoztatták, az pedig mindenki számára meglepetés volt, hogy az ülésen a vezetői pályázatokat érvénytelenítik, s a Gárdonyi és a Baross igazgatója mindössze egy-egy éves megbízást kap. A dolog azért is érdekes, mert a napokban fejeződött be a győri oktatási intézmények átvilágítása, annak anyagát azonban még a képviselők nem ismerhetik, így azt sem, ha az nyomós érveket hoz fel az összevonás mellett...
A Gárdonyi-iskola pedagógusai felháborodtak az eljáráson.

– 71 pedagógust, 800 gyereket és 1600 szülőt vettek semmibe, velünk, a szakmával ugyanis senki nem egyeztetett, és egyetlen érvet sem hallottunk az integráció mellett – mondta a tanári kart képviselő Horváth Tamásné igazgatóhelyettes, aki nem érti, miért „folyosói pletykákból" kell értesülniük a városvezetés terveiről. Mint ahogy azt sem, miért a város egyik legsikeresebb és harmadik leghatékonyabb gazdálkodását folytató iskolájához akarnak „hozzányúlni".

Ottófi Rudolf alpolgármester szerint korai még a pánik, hiszen döntés nincs, ő azonban már látta az átvilágítás eredményének „munkaverzióját".

– Szakmai indoklást már hallottam, s nem tartom rossz ötletnek a városrészenkénti integrációt, de egyelőre szkeptikus vagyok, s erős gazdasági érvekkel kell meggyőzni, hogy támogassam az elképzelést. Ez a lépés csak előrelátás volt, amiből még lehet visszaút. Nem tartottam volna tisztességesnek, ha egy öt évre szóló kinevezést követően esetleg mindent „borítunk" – mondta az alpolgármester, aki cáfolta, hogy az alá- és fölérendeltségi viszonyok is eldöntöttek már. Elmondta azt is, hogy számos más intézményt is érint(het) a tervezett átszervezés – az iskolák 80 százalékát –, csak éppen ebben a kettőben volt időszerű az igazgatóválasztás, az előterjesztés váratlan módosítására pedig azért volt szükség, mert nem sokkal a szavazás előtt kapta meg az önkormányzat az átvilágítás anyagát.

Idén egyébként tizenkét iskola élére kerestek vezetőt, közülük valószínűleg többet is érint az átszervezés, úgy tudjuk azonban, hogy a Gárdonyi igazgatója volt az egyetlen jelölt, aki a pályázati meghallgatáson nyíltan elutasította a város által javasolt összevonást, s csak a Révai-gimnáziummal tartaná lehetségesnek az egyesülést – ha már mindenképpen szükség van rá.

– Nem vagyok hajlandó közreműködni egy 2200 fős, szocialista nagyüzemhez hasonló mamutintézmény kialakításában, amelynek két általános iskolája teljesen eltérő szellemiségű, stílusú – mondta Szalai Ferenc.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony céllal a Baráti Összefogás Napján

Győrújbarát - Úgy tűnik, elült a vihar a győrújbaráti képviselő-testületben, a hétvégi falunapon aki… Tovább olvasom