Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Korábban hajlik a szőlővessző

Pannonhalmi borvidék - Az öregek se emlékeznek akkora jégverésre, amilyen egy éve érte a Pannonhalmi borvidéket, ám azt aztán gyakran emlegetik. Csak lassan heverik ki a tőkék a kárt.


A borvidék területének csaknem felét letarolta a tavaly júliusi vihar. Utána még éjjel is permeteztek a gazdák. Sietniük kellett a rothadás megállításával, mert a bogyók felrepedtek, bebarnultak, a leveleket kilyuggatta a jég vagy teljesen leverte. A hajtások is szétrepedtek, így ahol többnyire teljesen tönkrement a termés, ahol tavaly nem is szüreteltek, ott idén is csak nyolcvanszázalékos termésmennyiség várható.

Idén egészséges a szőlő a borvidéken. A szőlőbetegségek se károsították és idén elkerülte a vidéket a jég.
A vidéken ritkaságnak számító pusztítás 280 hektáron károsította a szőlőket, így a termelők több mint felét, mintegy 300 szőlősgazdát érintett. Hangyál Balázs, a Pannonhalmi borvidék hegyközségének hegybírója ezért is mondta örömmel, hogy idén egészséges a szőlő a borvidéken. A szőlőbetegségek se károsították és idén elkerülte a vidéket a jég. Jó évjáratban bíznak, mert a tavaszi aszály a szőlőnek nem ártott, az esők épp jókor jöttek, bogyónövekedéskor.

– A szőlő két héttel előbbre van az érésben a szokásosnál, ha marad a mostani időjárás, két héttel előbb kezdődik a szüret, már várhatóan augusztus közepén – mondta el a hegybíró, de hozzátette: ˝addig még sokat alszik kint a szőlő˝. Viszont eddig nem lehet panasza a borászoknak az időjárásra. Most a szőlészek a zöldmunkákat végzik a dűlőkben, a levelezést, hogy több fényt kapjanak a fürtök, s azokat is ritkítják a jobb borminőség érdekében.

Fény segít a fürtöknek: Ahol tavaly nem szüreteltek a jégverés miatt, idén ott is lesz termés, csak kevesebb. Képünkön Hangyál Balázs hegybíró. Fotó: Bertleff András
Fény segít a fürtöknek: Ahol tavaly nem szüreteltek a jégverés miatt, idén ott is lesz termés, csak kevesebb. Képünkön Hangyál Balázs hegybíró. Fotó: Bertleff András

Ahol tavaly tarolt a vihar, katasztrófasújtotta vidék érzetét nyújtották a szőlősorok, ott most jó sétálni a dűlőkben. A szépen érő szőlők látványa túrázóknak is ajánlható, ha elfáradnak, betérhetnek a pincék hűvösébe.

Ott a gazdák közt arról is szó esik, hogy a válságnak hatása van a borértékesítésre is, bár ezt a borvidék kevésbé érzi, mert tavaly a jégverés miatt kevesebb volt a termés, és egyébként is a Pannonhalmi kisebb borvidék.

A termelők egyedi arculatot igyekeznek adni boraiknak s közösen népszerűsítik azokat. A győri bornapokon augusztus végén a tavalyi háromhoz képest idén hét borvidéki borász lesz ott a kiállítók között.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörkölt a véradóknak

Abda - Kulturális pikniknek számít Abdán minden kiszállásos véradás, ezért sikerül ebben a faluban… Tovább olvasom