Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Koppány Attila kiállítása a városi könyvtárban

A tárlatot Feledy Balázs művészettörténész ajánlotta a győri közönség figyelmébe.

Koppány Attila festőművész (Enying 1947. február 25.) negyvenedik önálló tárlata nyílt meg május 4-én a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Galériájában, Györött.

Koppány Attila rendszeres képzőművészeti tanulmányokat a Műegyetem Építészmérnöki Karán a Rajz és Formaismeretek Tanszék művészeti kurzusain ill. a tanszék műtermeiben folytatott. Mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek voltak. Első önálló kiállítását Budapesten 1968-ban Dr. Pogány Frigyes professzor az Iparművészeti Főiskola főigazgatója nyitotta meg. Ezután már rendszeresen kiállító művész. A Fejér Megyei Képzőművészek Kiállításain 1974-től 1977-ig szerepelt. 1977-ben a megyei tárlat díját nyerte el grafikai alkotásaival.

1977-ben költözött Győrbe, ahol azóta is minden megyei tárlaton szerepelt. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Festők Társasága tagja.

Koppány Attila kiállítása a városi könyvtárban - Fotó: Szük Ödön

1982-ben megyei pályázati díjat és Borsos Plakettet nyert. 1981-től számos jelentős országos tárlaton is bemutatták alkotásait. Egyéni külföldi kiállításokat rendezett 1989-ben Erfurtban a Rieth Galériában majd 2006-ban Grazban a Cafe Kaiser Joseph művész-kávéházban. 2006-ban az „IN MEMORIAM 1956" 2. Országos Képzőművészeti Kiállításon I. díjat nyert.

Eddig 39 önálló tárlaton és közel 100 kollektív kiállításon szerepeltek munkái.

Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Xantus János Múzeum, a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményében, a Körmendi-Csák Kortárs Művészeti Gyűjteményben, a Rechnitzer gyűjteményben valamint középületekben és számos magángyűjteményben.

KOPPÁNY ATTILA

Koppány Attila festőművész (Enying 1947. február 25.) diákéveit Székesfehérvárott töltötte. Képzőművészeti körökben és szabadiskolákban ismerkedett meg a festészet és a grafika technikáival és az alkotás alapvető folyamataival. Székesfehérvárott Áron Nagy Lajos és Ballagó Imre festőművészek tanítványa volt, ebben az időszakban két alkalommal díjazták aranyéremmel munkáit (1963, 1965) a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken.
1966-tól Budapesten folytatta tanulmányait. Rendszeres képzőművészeti tanulmányokat a Műegyetem Építészmérnöki Karán a Rajz és Formaismeretek Tanszék művészeti kurzusain ill. a tanszék műtermeiben folytatott. Mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek voltak. Első önálló kiállítását Budapesten 1968-ban Dr. Pogány Frigyes professzor az Iparművészeti Főiskola főigazgatója nyitotta meg. Ezután már rendszeresen kiállító művész. A Fejér Megyei Képzőművészek Kiállításain 1974-től 1977-ig szerepelt. 1977-ben a megyei tárlat díját nyerte el grafikai alkotásaival. 1977-ben költözött Győrbe, ahol azóta is minden megyei tárlaton szerepelt, 1982-ben megyei pályázati díjat és Borsos Plakettet nyert. 1981-től számos jelentős országos tárlaton is bemutatták alkotásait. Egyéni külföldi kiállításokat rendezett 1989-ben Erfurtban a Rieth Galériában majd 2006-ban Grazban a Cafe Kaiser Joseph művész-kávéházban. 2006-ban az „IN MEMORIAM 1956" 2. Országos Képzőművészeti Kiállításon I. díjat nyert. 2009-től ismét részt vesz a Fejér megyei kollektív tárlatokon.

Eddig 37 önálló tárlaton és közel 100 kollektív kiállításon szerepeltek munkái.

1973-tól A Képzőművészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja. A Győri Képző- és Iparművészek Egyesülete tagja. A Győri Grafikai Műhely alapító tagja. A Művésztanárok Társasága (Bp.) tagja. A Magyar Szépmíves Céh (Társaság) elnökségi tagja 2009-től. A Székesfehérvári Művészek Társasága tagja 2009-től. 2010-ben a Magyar Festők Társasága is tagjai közé választotta. Az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Színelméleti Albizottsága tagja. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Xantus János Múzeum, a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményében, a Körmendi-Csák Kortárs Művészeti Gyűjteményben, a Rechnitzer Gyűjteményben valamint középületekben és számos további magángyűjteményben. 2008-tól a Körmendi Galéria tagja.
Murális munkája középületben: Földmérők c. mozaikkép Székesfehérvárott a „Jáky József" Szakközépiskola aulájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem: Az okos tanulhat mások jogvitáiból

A Nyugdíjasegyetem szerdai előadásán dr. Szegedi András ˝Jogos˝ kérdések: polgárjogi ismeretek… Tovább olvasom