Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kopjafát szenteltek Kunszigeten

Húsz éves Kunsziget kapcsolata az erdélyi Nyárádgálfalvával. A jubileum alkalmából kopjafát szenteltek Kunszigeten.

A héten erdélyi vendégek érkeztek Kunszigetre, hogy közösen ünnepeljék meg a Maros megyei Nyárádgálfalva és Kunsziget közötti testvértelepülési kapcsolat húsz évvel ezelőtti kezdetét. Csütörtökön este a kultúrházban közel kétszáz vendég és érdeklődő vett részt az ünnepségen, amelyen többek között részt vettek a két település vezetői.

Beszédet mondott Lendvai Ivánné kunsziget és Karácsony Károly nyárádgálfalvai polgármester, valamint Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke is. A majd két órás ünnepség keretén belül emlékérmeket és jutalmakat adtak át, valamint visszaemlékeztek a húsz évvel ezelőtti eseményekre, amikor erdélyi diákok egy csoportja Kunsziget vendégeként egy hetet tölthetett a Kisalföldön. A vendégeskedést azután újabb kölcsönös látogatások követték, míg 2002-ben végre hivatalosan is testvértelepülési kapcsolat alakult ki a két falu között.

Pénteken délelőtt ökumenikus istentisztelettel köszöntötté Szent István király ünnepét a kunszigetiek és vendégeik, majd 11 órakor a Kossuth téren található millenniumi kereszt és trianoni emlékmű közelében leleplezték és megszentelték azt a kopjafát, amelyet a két település kapcsolatának szimbólumaként ajándékozott Kunszigetnek Nyárádgálfalva. A kopjafa Tóth Ferenc, nyárádgálfalvai jegyző faragása.

Fotók: Stróbli Norbert

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. augusztus 24. 09:39
  „Kátyúkat ad el a német falu

  2010. május 2. | Kategória: SZÍNES HÍREK

  Kátyúkat ad el a német falu Március eleje óta 257 kátyúját adta el az interneten egy német falu; a befolyt közel 13 ezer euróból kijavították a télen keletkezett legsúlyosabb úthibákat.

  A Lipcséhez közeli ezerlelkes Niederzimmern darabonként 50 euróért kínálta kátyúit a világhálón. A vétellel persze nem járt túl jól a vevő, ezért a hatóság azt is megígérte, hogy a kátyú helyén az aszfaltra felfestenek egy személyes üzenetet.

  Néhány kátyú gyorsan elkelt, tévék és újságok vették meg őket, hogy reklámozhassák magukat. Később az akciónak híre ment, az eladó kátyúk történetét felkapta a világsajtó. Jelentkezni is kezdtek a vevők, nemcsak Németországból, de Nagy-Britanniából, Kanadából, Ausztráliából és Japánból is. A türingiai településen mára valódi kultusz övezi az útgödröket, a lakók pénteken kátyúfesztiválon ünneplik meg a javítási munkák lezárultát.

  Becslések szerint bőven van kátyú Németországban, mert a zord tél az ország útjainak nagyjából 40 százalékában komoly kárt tett, a gazdasági válság miatt viszont a helyi hatóságoknak nincs elég pénzük a javítgatásra.

  Címkék: eladás, kátyú, Németország, úthiba

  Ehhez a cikkhez még nem szóltak hozzá. Te leh”
 • 2. Istapista 2010. augusztus 21. 05:55
  „Kedves Mankapunka!
  Két pletyka az utak borzalmas állapotáról:
  Eső változat: A bekötőút szándékos rossz állapotban tartása az erdélyi vendégek miatt történt. Az útépítők már többször is nekiláttak, az öttevényi szakaszt el is elkészítették, de a többit a helyi képviselőtestület nem hagyta, szándékosan megakadályozta! Az erdélyi vendégeknek szerették volna bemutatni nosztalgiából, hogy a magyarországi utak már sokkal rosszabbak, mind az erdélyiek! A helyi gyárak tízmilliókat ajánlottak fel, de ennek ellenére nem járultak hozzá az út felépítéséhez.
  Második változat: a német minta követése
  Március eleje óta 257 kátyúját adta el az interneten egy német falu; a befolyt közel 13 ezer euróból kijavították a télen keletkezett legsúlyosabb úthibákat.A Lipcséhez közeli ezerlelkes Niederzimmern darabonként 50 euróért kínálta kátyúit a világhálón. A vétellel persze nem járt túl jól a vevő, ezért a hatóság azt is megígérte, hogy a kátyú helyén az aszfaltra felfestenek egy személyes üzenetet.Néhány kátyú gyorsan elkelt, tévék és újságok vették meg őket, hogy reklámozhassák magukat. Később az akciónak híre ment, az eladó kátyúk történetét felkapta a világsajtó. Jelentkezni is kezdtek a vevők, nemcsak Németországból, de Nagy-Britanniából, Kanadából, Ausztráliából és Japánból is. A türingiai településen mára valódi kultusz övezi az útgödröket, a lakók pénteken kátyúfesztiválon ünneplik meg a javítási munkák lezárultát. Forrás: http://onlinehorizont.hu/katyukat-ad-el-a-nemet-falu”
 • 1. Mankapunka 2010. augusztus 21. 02:17
  „Remélem a bekötőutat is megszentelték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az örökbe fogadott óvoda

Dunaremete–Visk - Pár hét múlva elkezdődhet annak a kárpátaljai református óvodának a… Tovább olvasom