Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Kopjafát állít a Nyerges-tetőn a győri önkorányzat

Kopjafát állít Erdélyben, a Nyerges-tetőn Győr önkormányzata
Kopjafát állít Erdélyben, a Nyerges-tetőn Győr önkormányzata - közölte Simon Róbert Balázs, a város gazdálkodási ügyekért felelős alpolgármestere az MTI-vel.

Elmondta: pünkösd vasárnapján avatják fel a két és fél méter magas, tölgyfából készült alkotást, amelyen gránitba faragva a város címere és az állítás évszáma látható, alatta egy Széchenyi Istvántól vett idézettel: "Minden becsületes szívnek legszentebb a hon."

Arra számítanak, hogy az előző napi csíksomlyói búcsúra a Kárpát-medence minden szegletéből érkező több százezer magyar közül sokan átlátogatnak az avatóünnepségre, amelyen Győr és az 1849-es csatahelyszín mellett fekvő Kozmás település vezetői is jelen lesznek - tette hozzá.

Simon Róbert Balázs szólt arról is, hogy a kisalföldi megyeszékhelyet 1993 óta fűzi testvérvárosi kapcsolat az erdélyi Brassóhoz. Delegációjuk legutóbbi útján kísérték el őket vendéglátóik a Nyerges-tetőre, ahol az orosz haderőnek ellenálló, árulás miatt mind egy szálig odavesző székely szabadságharcosok egy évszázaddal ezelőtt emelt obeliszkjének közelében valóságos kopjafaerdő alakult ki az évek alatt.

Magánszemélyek, települések, egyesületek is felállították a maguk emlékét, így száznál is több kopjafa sorakozik a magaslaton; a legmagasabb az a négyméteres alkotás, amelyet köztársasági elnökként Sólyom László emeltetett.

Az alpolgármester az MTI-nek elmondta: a Szendi Péter győri asztalos és fia által készített kopjafa néhány százezer forintos költségét Győr városa állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen parkolás Győrben - Ha elektromos a járgányod

Ingyen parkolhatnak Győr belvárosában az elektromos meghajtású járművek, ha a közgyűlés pénteken… Tovább olvasom