Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Könyvtárlátogatás a szobából

Győr - Csak jövő szeptemberre kell befejezni a megyei könyvtár vezetésével megvalósuló 77 millió forintos projektet, ám a fejlesztési munkák közel felével már elkészültek az intézmény munkatársai.

Több mint 77 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár konzorciumi vezetésével megvalósuló ˝Közösség-Tudás-Könyvtár: Összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért!˝ című projekt. A fejlesztés a megyei könyvtár (52 millió forint) mellett a csornai (18,7 millió forint), valamint az MTA regionális tudományos intézetének győri könyvtárát (6,5 millió forint) is érintik.

Mennyeiné Várszegi Judit, a megyei könyvtár projektért felelős munkatársa elmondta: ugyan csak jövő szeptemberre kell befejeződnie a projektnek, kollégái már az adatfeldolgozás és -bevitel felével elkészültek.

A fejlesztés részeként többek között valamennyi megyei település lapját kereshetővé teszik a könyvtár elektronikus katalógusában – mutatja Mennyeiné Várszegi Judit. Fotó: Bertleff András
A fejlesztés részeként többek között valamennyi megyei település lapját kereshetővé teszik a könyvtár elektronikus katalógusában – mutatja Mennyeiné Várszegi Judit. Fotó: Bertleff András

– Például valamennyi megyei település önkormányzati lapját – szerzőre, címre, tartalomra – kereshetővé teszik a könyvtár elektronikus katalógusában. Így a nagyvilág számára nyitottá válik az egyes falvak civil, kulturális és közélete. Ez eddig hiányzott intézményünk kínálatából, most a pályázat segítségével meg tudjuk oldani – említette a projektfelelős, majd hozzátette: – Hamarosan elérhetővé válnak a könyvtár honlapján a régi sajtóanyagokat – például a Győri Hírlap egykori példányait – tartalmazó mikrofilmjeink is, illetve az ötezer darabos népdal- és operakottatárunk nagyobb része.

Mennyeiné Várszegi Judit elmondta: az ősz közepén több mint 7 millió forintos szoftverfejlesztést végeznek. Ha ez megvalósul, akkor például a könyvtár honlapján online vetélkedőt bonyolíthatnak, valamint az unió által szorgalmazott távmunkára is nyílik lehetőség, vagyis a könyvtár munkatársai a feldolgozásra szánt cikkeket otthon is fel tudják dolgozni, adatait be tudják vinni az elektronikus katalógusba.

A projekt részeként ingyenes minőségfejlesztő képzést is szerveznek ősszel a könyvtárosok és a könyvtárhasználók részére is. Az előbbiek – sok más mellett – felnőttoktatást, angol és német nyelvet, az utóbbiak pedig elektronikus katalógushasználatot, az adatbázisban való eligazodást tanulhatják. Egy kis gondjuk ezzel kapcsolatban akadt, mivel az oktatótermet az uniós pénzből már bebútorozták, de számítógép-vásárlásra nem tudtak forrást teremteni. Most próbálnak segítőket találni, akik esetleg egy-egy géppel hozzá tudnának járulni az oktatóterem berendezéséhez.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. augusztus 29. 05:50
    „Gratulálok! Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelt bírság telefonálásért

Nagyobb bírságot kell fizetnie annak a járművezetőnek, aki tíz napon belül nem fizeti be a kézben… Tovább olvasom