Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Könyvgyűjtés határon túli magyaroknak

Tóth Zoltán győri operatőr tavaly nyáron egy ifjúsági kisjátékfilm forgatása kapcsán került kapcsolatba a szilágylompérti és a sarmasági iskolával. Személyes tapasztalatai nyomán közzétette könyvgyűjtési felhívását.
A kezdeményezéshez sorra csatlakoztak főként győri magánszemélyek és intézmények. Készült egy kisfilm is, amiben ismert és elismert művészek, pedagógusok beszélnek arról, szerintük miért fontosak a hasonló kezdeményezések, a magyar nyelvű olvasnivalók határainkon túl élő magyarokhoz eljuttatása.

Az országban eddig példátlan győri összefogásnak köszönhetően a másfél hónapig tartó akció során csaknem 5000 könyv és egyéb olvasnivaló gyűlt össze. Eddig nem volt még ehhez hasonló civil kezdeményezés, ami ilyen sikerrel zárult volna. A könyvek nagy részét decemberben el is juttatták a romániai intézményeknek. A megható fogadtatás keretében a határon túli magyarok elmondták, hogy az elmúlt húsz évben nem kaptak hasonlóan nagy értéket képviselő adományt.

A könyvgyűjtés ötletgazdája, főszervezője Tóth Zoltán operatőr volt, a jótékony munkát Bedi Eszter rendezőasszisztens koordinálta, a a könyvgyűjtés központi gyűjtőpontjának pedig a Gyermekek Háza adott helyet, amelynek Kokas Éva az igazgatója.

Ma sajtótájékoztató keretében ők adják át a szilágylompérti iskola ajándékait a kezdeményezést támogató művészeknek, pedagógusoknak, intézményvezetőknek. Az eseményen levetítik a könyvátadáskor készült kisfilmet, amiben a kedvezményezettek szólalnak meg a magyar nyelvű könyvek fontosságáról.

A jótékony akció támogató közé tartozik többek közt Bagó Istvánné könyvtárvezető (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola), Bede Fazekas Csaba magánénekes, Döme Orsolya szerkesztő (Revita Televízió), Gasparek Ildikó tanár (Jókai Általános és Szakképző Iskola), Igrecz Katalin könyvtáros (Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), Jörg Tibor hangmérnök, Kocsis Rozi igazgató (Vaskakas Bábszínház), Kollós Katalin kurátor (Magyar Tankönyvért Alapítvány), Koródi Petra szerkesztő (Oxigen Media), Kurányi Ildikó tanár (Révai Miklós Gimnázium), Mahó Andrea színművész, Sasvári Sándor színművész, Szöllősi Zoltánné igazgatóhelyettes (Nádorvárosi Közoktatási Központ).

Olvasóink írták

  • 1. SPS 2011. január 11. 16:58
    „Minden tiszteletem az ilyen Embereké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,2 milliárdból épül a Mobilis Kiállítási Központ

A hétfői munkaterület-átadással elkezdődött a budapesti Csodák Palotájára hasonlító új győri… Tovább olvasom