Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Könyvbemutató: Hiszek a gyermekben

Miértek tünékeny ideje. Z. Arany Piroska e címen s a „hiszek a gyermekben” gondolat jegyében nyújtja át az olvasónak több mint négy évtized könyvbe gyűjtött tapasztalatát, aminek üzenete megszívlelendő mindannyiunk számára.
Z. Arany Piroska tanár
Bizony jó lenne, ha felülről lefelé szervezett iskolarendszerünk sok lélekgyilkos és testrongáló „újítása" után tényleg vissza és át tudna formálódni a demokráciákra inkább jellemző gyermekközpontú iskolarendszerré. Bizony jó volna, ha mi, gyerekek között élő felnőttek ma is, most is képesek volnánk gyerekszempontból is nézni önmagunkra és a világra – ahogy ezt Piroska (néni) teszi – írja a könyv ajánlásában a neves pszichológus, Vekerdy Tamás.
Z. Arany Piroska szerint erre mindig van esély. Az elmúlt évtizedek megélt élményei azt mondatják vele, hogy nem a gyerek lett rosszabb, a gyereknek lett rosszabb. A gyorsuló világban ugyanis mind nehezebb megteremteni az alkalmakat az építő, erősítő, gyógyító odafigyelésre.

– Negyvenkét év után is mindennap telve vagyok kétségekkel, vajon jól csinálom-e – vallja a Győrött élő pedagógia szakos tanár. – Talán azért, mert hiszek a gyermekben. Abban, hogy mindenkinek vannak jó tulajdonságai, s ha képesek vagyunk ráhangolódni gondolatvilágukra, akkor meg is találjuk bennük azokat. Nem mondom, lehet néha igazság abban, amikor kritikával illetik a mai gyerekeket, de legalább ekkora igazság, hogy a kéreg mindenki lelkéről lefejthető. Ehhez persze türelem és figyelem kell, amiből viszont egyre kevesebb van a mai világban. Ennek következményeként fokozottan nyomasztja őket az a hiány, ami a megosztatlan örömök és bánatok feldolgozatlanságából fakad, s minden baj gyökere ebben keresendő.

„ Mindenkinek olyan foglalkozást kellene választania, amit akkor is űzne, ha soha egy petákot sem fizetnének érte. Ez az, ami rám is illik. Ilyen foglalkozást választottam."

– Bármi történik, szem előtt kell tartanunk, hogy a gyermekeknek az iskolákban töltött napi nyolc órában már nem a családban kell meghatározniuk, kialakítaniuk önmagukat, hanem huszonöt-harminc társuk között. Ezt nehezíti, hogy míg a család jó esetben elnéző szeretettel veszi körül gyermekét, addig az iskola versenyhelyzetet teremt, előhívja és erősíti a mindenáron való megfelelni akarás kényszerét. E körülmények között kell megtalálni tanítónak, tanárnak, gyermeknek, szülőnek az egymáshoz vezető utakat, a legjobb megoldásokat. Reményeim szerint ehhez viheti közelebb az olvasót mindennapi tapasztalataim könyvbe kötött gyűjteménye is.

Életutak – értékekkel

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban (Győr, Herman Ottó u. 22.) az Életutak – értékekkel rendezvénysorozat vendége lesz Z. Arany Piroska. A május 26-án 17 órakor kezdődő, „Gyermekek éltettek évtizedeken át" címet viselő beszélgetést és könyvbemutatót Wernerné Csordás Éva vezeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázalékos béremelés

A második félévtől hat százalékkal növekszik Győrben a közalkalma- zottak havi jövedelme, újabb… Tovább olvasom