Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Könyv Szigetről

Zsebedics József plébános Sziget község Győrhöz csatolásának 100. évfordulójára közkinccsé tette az elődei által lejegyzett történelmi eseményeket. A szerkesztésében kiadott könyvet az e heti centenáriumi ünnepségekre jelentették meg.
„ ...minden író korának gyermeke. Úgy gondolkodik, mint abban az időben szoktak" – hívja fel a figyelmet Zsebedics József győr-szigeti plébános a most kiadott kötetre. A mű ezért is széles érdeklődésre számíthat, ráadásul segít a történelmi múlt tanulságainak alaposabb megismerésében, és ezzel a legjobb szolgálatot teszi. Hiszen „amelyik nép nem ismeri múltját, annak jövője sincs"...

– Talán a legérdekesebb és elgondolkodtatóbb a könyv nyolcadik fejezete, amelynek címe: Elemi csapások, földrengés, vízáradás, kolera – mondja Zsebedics kanonok. – Akiknek odaadtam elolvasásra, megdöbbenve, elcsöndesülve adták vissza...

A jelenlegi szigeti plébános, aki szerkesztője a kötetnek, nagy tisztelettel említi elődeit: dr. Smatovics Jánost, aki felhívta a figyelmét a Medgyesi Imre által az utódokra hagyott Historia Domusra, azaz háztörténetre. Az alapokat azonban, kezdve a község születésétől, még a XIX. század első felében élt Kondvicska Márton rakta le. Az osli születésű Nagy Viktor 1894-ben lett plébános Szigetben. P további szívós kutatómunkával lejegyezte a városrész történetét egészen 1911-ig, de itt ismeretlen okból leállt a munkával. Az ötvenes években azután a feloszlatott kapucinus rend főnöke, Medgyesi Imre Dezső lett a szigeti plébános, ő folytatta Nagy Viktor kézzel írott, kiadatlan, A Győrszigeti plébánia története című könyvét.

– Több éjszakám ráment, mire a Smatovics János által ajánlott leírást átolvastam – idézi a kiadás történetét Zsebedics József. – Beszámoltam róla Schmidt Péter alpolgármesternek, aki biztatott, hogy Sziget centenáriumára pályázzam meg a könyv kiadását a városnál. A pályázatot megnyertem. A kiadásban ragaszkodtam a szó szerinti leíráshoz, legfeljebb, a jobb érthetőség kedvéért, egyes gondolatokat kiemeltem. Így készült el a Szigeti plébánia Historia Domusa című könyv, amely 1951-ig mutatja be a kerület történetét.
Száz év óta mondhatjuk: egyben Győr történetét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád alá rejtették vitáikat

Tíz hónapja teljes a csend a győri Rába-gyár lebontott belvárosi telepének helyén. A háttérben zajló… Tovább olvasom