Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Könyv és film a hermáról

Győr birtokába négyszáz éve olyan kincs került, amely egyedülálló szakrális és európai jelentőségű művészettörténeti értéket képvisel.

Négyszáz éve került Győrbe a Szent László-herma. Az ünnepi program mellett az ereklye történetét és kultuszát bemutató könyvvel és filmmel is megemlékeznek a jeles jubileumról.

Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár igazgatója elmondta: az eddigi rövid leírások után könyvben is megemlékeznek a Szent László-hermáról, amely a Szent Korona és Szent Jobb mellett a legjelentősebb nemzeti ereklyénk. A kötet első részében Székely Zoltán művészettörténész a műtárgy mesteri kialakítását, részleteit mutatja be. A másik része – a Kiss Tamás jegyezte történeti elemzés – többek között a herma születéséről, győri kultuszáról szól. A könyv üzenetét Szabó Béla fotói erősítik.

A jubileumi Szent László-ünnepre film is készült a hermáról. Tóth László operatőr, Székely Zoltán művészettörténész és Kiss Tamás könyvtáros azokon a helyszíneken forgattak, ahol az ereklye megfordult, illetve Szent László-emlékek találhatók.

A kamera segítségével olyan finom részleteket is be tudnak mutatni a mellszoborból, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Mondják, hogy nem lehet „megfogni" a herma tekintetét. Ez volt a művész szándéka, Szent László mindig „elnéz" fölöttünk, és így az örökkévaló felé irányítja a szemünket. A filmnek és a könyvnek is az a célja, hogy álljunk Szent László mögé és figyeljünk az örök értékek felé, és mindenkit, akinek késztetése van, segítsünk arrafelé.

A film
Az ereklyéről készült filmet június 27-től, a Szent László-kiállítás ideje alatt vetítik az egyházmegyei kincstárban. „A Szent László-herma – 400 éve Győrött" című kötet hamarosan kapható a püspökvári könyvesboltban és az egyházmegyei könyvtárban.

 

 Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Fészek utcát

Átadták a Fészek utcát tegnap Nádorvárosban. Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: rendkívül… Tovább olvasom