Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Konyhakést vágott a főbérlő hátába - önvédelem volt

Győr - Harmadszor is felmentettek kedden egy győri asszonyt, aki az ítélőtábla szerint jogos védelmi helyzetben vágta konyhakését főbérlője hátába, hogy élettársát mentse. Szerencsére életben maradt a sértett, aki egyébként gyakorta szexuálisan zaklatta a nőt és a verekedés közben maga is késsel hadonászott.
A szegény sorsokat elénk vetítő történet akár öt mondatban is elmesélhető volna, de szánjunk rá hatot. Főbérlőnél laktak a szegényesen, korábban hajléktalanként tengődő élettársak, s az ital gyorsan fogyott a győri lakásban. G. László, a lakás ötvennyolc éves tulajdonosa a vádirat szerint többször zaklatta szexuálisan S. Andreát, akkor is, amikor az ominózus estén hazatért a győri, önkormányzati lakásba. Szóváltás kezdődött közte és a nő élettársa között, erre mindkettejüket megütötte, s késsel a kezében követelte, hogy tűnjenek el az albérlők. Rövid időre lecsillapodtak a kedélyek, az asszony halat pucolt a konyhában, bent viszont ismét elszabadult a pokol. A jelentős erőfölényben lévő sértett leteperte és ütötte a férfi-albérlőt, kezéből kiesett a kés, viszont már a torkát szorította, amikor az asszony megjelent az ajtóban. A halas szúróeszköz ott volt a kezében, és kétszer döfött vele a támadó hátába, aki szerencsére életben maradt.

A rekordhosszússágú ügyek listájára bátran felvehetjük ezt a magánéleti drámát, mivel a verekedés öt éve történt, s hozzá kell tenni, hogy az italt nem megvető érintettek már 2003-ban is homályosan emlékeztek a részletekre. Az biztos, hogy kevés bűnügynek van ilyen kanyargós pályája: hajdan az eredeti vád előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölésről szólt, de a megyei főügyészség ezt még az ítélet előtt megváltoztatta, mivel a sértett által említett zsineg nem ment át a szakértői „vizsgán": azzal biztosan nem fojtogatott senki. Az akár életfogytiglannal fenyegető vád legalább tíz fegyházévvel „szelídült", a bíróság pedig felmentette mind a két vádlottat. Ez különös módon jogerőre is emelkedett, vagyis az ügyészség nem emelt szót ellene.

Ám egy jogászi szinttel feljebb, a Fellebbviteli Főügyészség ritka eszközzel élt a nő esetében: felülvizsgálati indítványt nyújtott be, amit a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyott, s az ítéletet hatályon kívül helyezték. Így járta meg a teljes magyar jogorvoslati létrát a győri S-ék magánélete. A főügyészség egyébként nem vitatta, hogy az asszony jogos védelmi helyzetben cselekedett, de köztudott, hogy az arányosság kérdésében ügyész és ügyvéd még soha egyet nem értett. A lényeg viszont az, hogy a megyei bíróság másodszor is felmentette a nőt, s ezt a Győri Ítélőtábla kedden helybenhagyta. Az eljárásnak – kopogjuk le – most tényleg vége van, s legyen már azért is, mert akit ennyiszer elengednek, az nyilván megérdemli a szabadságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztetés falutisztításért

Győr-Moson-Sopron - A faluszéli szeméthegyek növekedését úgy állította meg több kisebb önkormányzat,… Tovább olvasom