Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Könnyű szülés

Az elmúlt öt évben mindössze nyolc külföldi várandós anya hozta világra a győri kórházban gyermekét. A déli és a keleti határ mentén ennél jóval nagyobb számokról hallottunk. Az uniós csatlakozásunknak köszönhetően azonban sürgős esetben bármelyik tagállamban – megfelelő kártya birtokában – megszülhet az anya.
Románia nyugati részén egyre több várandós nő lépi át a határt azért, hogy megfelelő körülmények között hozhassa világra gyermekét. A legkedveltebb város Szeged: tavaly több mint ötven nő szült az ottani klinikán. A dél-alföldi városban egy szülés 1200-1400 euróba, a császármetszés elvégzése 1800-2000 euróba kerül. A szülés költségei nem foglalják magukban az esetlegesen fellépő komplikációkat, illetve a koraszülés költségeit. Az egyik romániai Kórház igazgatója szerint elenyésző azok száma, akik külföldön szülnek, az otthon maradókhoz képest.

A győri helyzet

A Vasárnapi Kisalföld információit, miszerint szlovák anyák is jönnek Magyarországra szülni, a szlovák konzuli osztály munkatársa megerősítette: „általában a határ melletti Kórházakba" – kaptuk a rövid választ.

A győri Petz Aladár Kórház szülészetén az elmúlt öt évben összesen hat terhes nő szült, uniós kártyával (3 szlovák, 1 lengyel, 1 román, 1 német), és ketten a „fizetős megoldást" választották (1 holland, 1 román). A konzuli osztályon érdeklődésünkre azt is elmondták, ha két szlovák állampolgárnak Magyarországon születik meg a gyermeke, az utód csakis szlovák állampolgár lehet. (Vegyes házasságoknál szerződések szabályozzák az újszülött állampolgárságát.)

Dr. Nagy Sándor, a megyei Kórház szülészetének megbízott osztályvezető főorvosa lapunknak elmondta, hogy „az osztályunkra ritkán érkeznek szülő nők Szlovákiából és Ausztriából. Külföldi terhes anyák általában azokban az esetekben fordulnak meg az intézményben, amikor átutazóban akut ellátást igényelnek". A megyszékhelyen adott életet gyermekének egy-egy hazánkban munkát vállaló, a környékünkre letelepedett várandós nő, vagy menekült.

Az ok, amely miatt régiónkban nem alakult ki az ország keleti részén tapasztalható vándorlás, egyszerű: az osztrák és a szlovák szülészeteken is megfelelő az ellátás. A főorvos hozzátette, „a győri szülészet magas szakmai színvonalú és jól szervezett. Az osztályon dolgozó orvosok, szülésznők és csecsemőápolók közös célja, hogy a szülő nő és a család is egészségesen és elégedetten távozzon az intézményből. A szakmai ellátás pedig legalább olyan magas, mint Nyugat-Európában, csupán a komfortfokozaton kellene valamelyest javítani. Ez mind az osztály, mind a Kórház vezetésének tervei között szerepel, és az európai uniós pályázatok erre esélyt is adhatnak"

A szülés feltételei

Az uniós kártya

Az úgynevezett uniós kártyát a megyei egészségbiztosítási pénztárban szerezhetjük be munkanapokon (az adatrögzítéshez személyi igazolvány, lakcímkártya, tb-kártya szükséges)– tudtuk meg. A kártya ingyenes és egy évig érvényes az unió valamennyi országában. Sürgősségi ellátás esetén használhatjuk (baleset, szülés, stb.).
A győri Kórház szülészete természetesen örömmel fogadja a külföldi terheseket is. A felvétel feltétele, hogy a terhes nő rendelkezzen uniós kártyával. Vagyis Európához való csatlakozásunk megkönnyítette a külföldön szülés lehetőségét, hiszen sürgősségi esetben bárhol el kell látni az anyát. Ha az akut eset nem áll fenn, akkor is szülhet bárki más országban, ekkor viszont vállalni kell a beavatkozás költségeit. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház intézményi szabályzata szerint biztosítási kártya hiányában a szülés és a császármetszés kezelési költsége 190 ezer forint. Akinek a pénztárcája engedi, ma már Magyarországon is talál olyan magánklinikát, ahol a magas színvonal mellett, a komfort fokozata is eléri vagy meghaladja a nyugati mércét.

A Petz Kórház betegfelvételi irodájában megtudtuk, a kártyával rendelkezők esetében nincs különösebb probléma, az adatok rögzítése után a két ország egészségbiztosítási pénztára rendezi a költségeket. (Ukránok esetében még államközi egyezmény van életben.) A kártyával nem rendelkezők azonban számlát kapnak, igaz 15 nap türelmi időt kapnak, hogy amennyiben tudják, pótolják a hiányt. Ellenkező esetben érkezik a számla.

Kivándolás is ritka

Dr. Nagy Sándor szerint ritka, hogy a terhes nők hazánkból külföldre mennének szülni. Egy-egy esetről hallani, amikor a munkavállaló Ausztriában hozza világra gyermekét, leginkább akkor, ha rendelkezik osztrák társadalombiztosítással, ellenkező esetben a külföldi (Nyugat-Európa) szülés kezelési költségei rendkívül magasak lennének.

Vasárnapi Kisalföld - Ivánkovics József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH felszólítás gyerekeknek

Több szülő meglepve olvashatta gyermeke nevére érkező APEH-es felszólítólevelet a napokban. A… Tovább olvasom