Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Könnyekkel szaval a szabadságról

Ahogyan szárnyra kap az ének, s Petőfi gondolatait tolmácsolják a helyi nyugdíjasklub tagjai, Kovács Györgyné Ibolyát láthatóan a sírás kerülgeti. Lopva figyelem az arcát, a titkot keresem. Mint később kiderül, Beregszászról a szülőfalujába, Mórichidára hazatelepülő asszony hatvanévesen mondhatta el nyilvánosan azt a verset, amely a szabadságról, a hazáról üzen.
– Mindig hazavágytam – szögezte le az asszony, aki megsárgult képen a saját, kétévesforma kislány fotóját mutatja a papa ölében, aki a pápai lovas huszárokhoz vonult be Mórichidáról. Onnan került Kárpátaljára, Munkácsra, ott is nősült, így Ibolya is ott nevelkedett.

– Édesapám mindig hazavágyott, de a helyzet, a határok miatt nem jöhettünk. Évekig semmit nem tudtunk Mórichidáról, az itteni gyökereinkről. A magyarok nem tudtak oroszul írni, a postamestert nem kérhettük rá, így aztán a férjem rokonain meg a véletlenen múlt, hogy újra felvettük a kapcsolatot, s amikor már lehetett, hazalátogattunk a településre. Nagyot nyomott a latban, hogy vártak bennünket.

Kovács Györgyné Ibolyának meg kellett érnie a nyugdíjas éveket, hogy megízlelve a szabadság ízét, szívből elmondhasson egy Petőfi-verset. A megsárgult fotón a még kis Ibolya szüleivel.

Beregszászhoz képest aprócska pont a világban a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichida, s bár a családtagok több száz kilométerre elszakadtak egymástól, a viszontlátás, majdan pedig a hazatelepülés minden perce ma is szép emlék.

– Mindent jelent nekem a szabadság, csupa nagybetűvel – folytatta a már nyugdíjas asszony. – Boldog vagyok, hogy ebben a közösségben súlya van minden szónak, békében ünnepelhetünk. Sírás nélkül talán ma sem tudom elmondani Petőfi verseit, de a klubban, az ünnepeinken pótolom mindazt, ami eddig kimaradt az életemből.

A közösség tagjai feledtetik velem a kommunizmus, a rendszer miatti sérelmeket, azt is, amikor nem szabadott bizonyos verseket elmondani, énekeket énekelni. Az ünnep attól szép, hogy megérhettem mindezt, s a gyerekeim, az unokáim már szabadon élhetnek, ugyanakkor megértik azt is, mit jelent számomra a szülőföldhöz való kötődés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Argentina 48-as tábornoka

Czetz János nevét Magyarországon alig ismerik, miközben Argentínában nincs katona, aki ne tudna az… Tovább olvasom