Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Konkrétumok kellenek

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 második fordulójában szigorodtak a
feltételek.
Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyeréséért zajló versenyfutás második fordulójára szigorodtak a feltételek: a bírálóbizottság elméleti megfogalmazások helyett kézzelfogható terveket akar látni.

Szerencsésen vette az akadályt az Európa Kulturális Fővárosa címért kiírt pályázat első fordulójában Győr. Noha az értékelési sorrendben a továbbjutók középmezőnyében szerepel, ez a továbbiakban legfeljebb annyit jelent: erősíteni kell. Az újabb pályamunkát augusztus közepéig kell beadni, ezúttal is szoros tehát a határidő. Az erről tartott tegnapi ismertető fórumon a városháza dísztermében Balogh József polgármester egyebek között elmondta: a második forduló nehezebb lesz, kemény anyagi feltételek meglétét és azok bizonyítását követeli.

A tervezett programokhoz „objektumi háttér" kell, s biztosítani azok működését 2010 után is. Mindezek alapján az első pályázati anyagban szereplő körülbelül hetven objektum megvalósításával reálisan nem lehet számolni.

Többeket meglepetésként ért, hogy a második forduló feltételei között legelöl az informatikára, a gyermekekre, a fiatalokra fordítandó kiemelt figyelem szerepel. Győrnek e tekintetben hatásos háttere lehet egyetemével, főiskolájával...

Ami a megszívlelendő: a bírálóbizottságot a legkevésbé az érdekli, hogy egy város milyen programokat „álmodik" 2010-re. Nyilván jogosan úgy látja, előbb legyenek meg a tárgyi feltételek.

A fórumon Wernerné Csordás Éva, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a bírálat pozitívumaként említette, hogy a pályázatok között Győré volt a leginnovatívabb. Kritika volt ugyanakkor a túlzott programorientáltság és a kapcsolódó tervezett fejlesztések alacsony kidolgozottsági foka. Azért tudni kell, hogy Győrben például komoly előkészületei vannak a színház nagyszabású rekonstrukciójának, a szentiváni közösségi ház építésének, tart a zsinagóga és a stadion felújítása... A második fordulóban nagyobb hangsúlyt igényel a regionalitás (a városkörnyék, Pannonhalma, a Szigetköz, sőt, a Győr–Pozsony–Bécs háromszög is).

Jelentkeztek szép számmal vállalkozók, akik egy-egy program részleteit „ennyi-annyi" pénzért kidolgoznák. Nos, annyi pénze nincs a városnak a pályázatra. A költségvetésben idén erre 7,5 millió forint szerepel. Így is sokszorosa, mint a szintén továbbjutó Miskolcnak, ahol mindössze 200 ezer forintot(!) szánnak erre.

Körülbelül két héten belül dől el, ki írja meg a második forduló pályázati anyagát. Az elsőt dr. Rechnitzer János vezetésével az MTA Regionális Kutatások Központjának csapata fogalmazta. A professzor nem tudott eljönni a tegnapi fórumra, nevében Németh Krisztina mondta el: az intézet továbbra is szeretne részt venni a szakmai program kidolgozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Intel és a győri példa

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Parlament Munkácsy Termében Craig Barrett, az Intel… Tovább olvasom