Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kongótól a győri állatkertig

Hosszú út után érkezett hazánkba az a fiatal kongói biológiatanár, aki naponta jár ki a bevándorlási hivatal közösségi szállásáról a győri állatkertbe, hogy gyakorolhassa hivatását és hasznosíthassa tudását.
Levy tanár úr ért a gyerekek nyelvén
Politikai okok miatt hagyta ott hazáját, lakóhelyét, Brazzaville hatodik kerületét Malonga Levy biológia szakos gimnáziumi tanár. Francia Kongó demokráciájáért, s a szociális helyzet halaszthatatlan javításáért tenni akaró, de ezért otthon hátrányos helyzetben lévő fiatalember kénytelen volt elindulni a nagyvilágba.
– Társaim közül többen Nyugat-Afrikába, illetve mások Franciaországba mentek. Én Magyarországot választottam, ugyanis földrajztanuláskor sokat olvastam erről a szép országról, s tudtam, hogy itt demokrácia van. Jó ötletnek tűnt, hogy ide jöjjek, de nem volt vízumom. Ezért először Jugoszláviába utaztam, majd onnét illegálisan jöttem át a zöldhatáron – magyarázza Levy, minden szavát meggondolva.

Tizenhárom hónap

A fiatalember 13 hónapja van országunkban, több menekültszállót megjárt. Három hónapja van Győrben, a bevándorlási és állampolgársági hivatal közösségi szállóján. Onnét jár ki naponta a győri Xantus János Állatkertbe.
– Otthon is nagyon érdekeltek az állatok, sokat foglalkoztam velük. Itt aztán megismerkedtem egy franciául beszélő magyar hölggyel, akitől megkérdeztem, hogy miként juthatnék ki egy állatkertbe. P megígérte, hogy segít, ennek köszönhetően sikerült találkoznom dr. Andréka György igazgató úrral, aki szívesen fogadott, s miután elbeszélgettünk, azt mondta, hogy a nyári zoo-táborban számítana rám, a gyerekekkel kellene foglalkoznom. A többit később megbeszéljük – mondta Malonga Levy.
A kongói tanárt szeretettel fogadták a zoo-táborban részt vevő általános iskolás korú gyerekek. Afrika földrajzáról – a sivatagtól a folyókig –, állatairól, népességéről szóló előadásait figyelmesen hallgatták. Amikor egy kérdőívet állított össze a hétvégi felmérésre, szinte minden gyerek hibátlanul töltötte ki azt. Az sem mellékes, hogy az angolul is tanuló gyerekek a nyelvet is gyakorolhatják vele, beszélgetés közben.

Afrikában minden más

Levy elmondta, hogy szereti ezt a munkát, s ha a tábornak vége lesz, akkor is szeretne az állatkertben dolgozni. Elvállalna minden munkát.
Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a magyar és az afrikai gyerekek között, ahogyan az állatokhoz viszonyulnak, a következőket válaszolta:
– Az itteni gyerekek is éppúgy szeretik az állatokat és olyan szívesen simogatják, érintik meg őket, mint az afrikai apróságok. De hazámban nem viszik őket állatkertbe, nemzeti parkba sem. Messze vannak a várostól, s olyan utak sincsenek, mint Európában. Így ez is kimarad a legtöbb afrikai gyerek életéből – mondta végezetül Malonga Levy, és máris indul, hogy a zoo-tábor gyerekeit felsegítse a lovas kocsira, s induljanak a városnézésre.
„ Szeretnék megtanulni magyarul, s ha munkát kapok itt az állatkertben, szeretnék letelepedni Magyarországon és rövid időn belül egy kis lakást vásárolni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igen, korhű ruhában

A győri belváros utcái adtak otthont péntektől vasárnap késő estig a barokk hétvégének. A nézelődők… Tovább olvasom