Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kőműves szakember és tanítómester

Tóth Ferenc 40 éven át dolgozott kőművesként, kisipari vállalkozói munkáját a Győr és Vidéke Ipartestület a múlt hónapban jubileumi aranygyűrűvel ismerte el. A bőnyi szakember élete során mintegy kétszáz házat épített, a környéken szinte minden utcában van olyan épület, ami az ő keze munkáját dicséri.

Bár nem könnyű a kőművesszakma, Tóth Ferenc a nyugdíjba vonulása előtti napokon is ugyanolyan örömmel végezte ezt a munkát, mint húszéves korában. „Szívvel-lélekkel dolgoztam, s tenném ezt ma is, ha a feleségem nem int pihenésre.

Ma sem vagyok elfáradva, ha újrakezdhetném, ismét ezt a szakmát választanám" – mondta Tóth Ferenc. A bőnyi szakember 40 éven át igazgatta saját cégét, a közelmúltban vonult nyugdíjba és adta vissza vállalkozói igazolványát. Munkájáért több elismerésben is részesült az évek során: 20 éves tevékenységéért aranykoszorúval, 25 év után ezüstgyűrűvel, a múlt hónapban pedig 40 éves jubileumi aranygyűrűvel tüntette ki a Győr és Vidéke Ipartestület.


Tóth Ferenc 40 éven át dolgozott kőművesként, kisipari vállalkozói munkáját a Győr és Vidéke Ipartestület a múlt hónapban jubileumi aranygyűrűvel és oklevéllel ismerte el. Fotó: Bertleff András
Tóth Ferenc 40 éven át dolgozott kőművesként, kisipari vállalkozói munkáját a Győr és Vidéke Ipartestület a múlt hónapban jubileumi aranygyűrűvel és oklevéllel ismerte el. Fotó: Bertleff András


Tóth Ferenc nemcsak kiváló művelője, hanem tanítója is a kőművesszakmának. Az évek során saját fián kívül tíz diákkal szerettette meg az építőipari foglalkozást. „Szigorú és következetes tanár voltam, ugyanakkor emberséges. Lehetett szórakozni, de tudták a gyerekek, hogy ha a szerszámot megfogják, már nincs vicc. Azzal is tisztában voltak, hogy azt a szót nem ismerem, hogy »nem lehet« – ha ezt kimondták, felugrottam az állásra és megmutattam, hogy hogyan kell csinálni" – mesélte, majd hozzátette: „A szakmai fogások mellett tisztességre próbáltam nevelni őket, akiből ugyanis ez a tulajdonság hiányzik, az ebben a szakmában semmire sem jut."

A bőnyi szakembert a mai napig elégedettséggel tölti el, amikor lát egy házat, amit egykor ő épített. 40 év munkájának eredménye igazán beszédes: mintegy kétszáz épület az ő keze munkáját dicséri, kétezer köbméter homokot lapátolt fel a saját kezével. „Szinte nincs olyan utca Győrben, Banán és Bőnyön, ahol ne dolgoztam volna" – mondta.

Jó kőművesekből hiány van manapság, pedig Tóth Ferenc szerint ez a foglalkozás biztos megélhetést ad. Szerinte a fiatalokat az építőiparban lévő bizonytalanság, a körbetartozások híre riasztja el ettől a szakmától.

Ennek ellenére azt tanácsolja a következő generációnak, hogy merjenek fizikai munkát vállalni, mert jó szakmunkásra mindig szükség lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi képviselet sofőröknek

Huszonöt hivatásos gépkocsivezető lépett be egyszerre a napokban a szakszervezetbe és továbbiak csatlakozására számítanak. Tovább olvasom