Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Komszol: Jó tanácsok Finnországból

A legjobb megoldásokat adaptálja a helyi körülményekhez a finn szakértők által javasolt technológiák közül a hulladékfeldolgozás során a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol). Elsődlegesen a vízbázis védelmét tartják szem előtt.
A finnországi Jyväskylä városban működő, s az Európai Unió által is támogatott „tudásipari" szervezet szakemberei jártak a minap a megyei hulladékgazdálkodási projektet levezénylő Komszolnál. A vendégek nem csak a náluk már jól bevált technológiákat ismertették meg, azok alkalmazásához is adtak jó tanácsokat a helyi szakembereknek. Pk is tanulmányozták a helyi „specialitásokat", például a Pápai úti szeméttelepen már régóta működő biogáz-hasznosítást.

– Sok hasznos megoldást ismertettek meg velünk a finn vendégek – mondta el a Kisalföldnek Kovács Barnabás, a társaság ügyvezető igazgatója –, amiket hazai körülményekhez adaptálva jól tudunk hasznosítani. A lehetőségeket megvizsgáljuk, s a jókat alkalmazzuk.
A hasznosítható technológiák közül az igazgató kiemelte a ritkán lakott, egymástól nagy távolságra lévő kistelepülések hulladékainak kezelését, szállítását.

A megyei projektnek része az illegális és legális szeméttelepek rekultivációja, amihez a Finnország fejlett környezetvédelmi elvárásaihoz kidolgozott módszerek jó megoldásokat jelenthetnek. Elsődlegesen a vízbázis védelmében, hiszen nem mindegy, a környezet helyreállításába milyen technológia illik bele.

– Mi már az új szeméttelepek létesítésénél alkalmazzuk a korszerű technológiákat. Többek között megpróbáljuk a talajadottságokat – például az agyagpaplan átrendezését alkalmazva – kihasználni – tudtuk meg Kovács Barnabástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A campus nem, a könyvtár talán megépül

Befektetőt keres a győri Széchenyi István Egyetem, s akkor elkezdődhetne a könyvtár építése. A… Tovább olvasom