Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kompromisszumok és tanítói túlórák

Önkormányzati fenntartásban lévő általános iskola esetében a munkáltatónak, pontosabban a polgármesternek joga van-e ahhoz, hogy felülbírálja a közoktatási törvényt?
Olvasói kérdés

Önkormányzati fenntartásban lévő általános iskola esetében a munkáltatónak, pontosabban a polgármesternek joga van-e ahhoz, hogy felülbírálja a közoktatási törvényt? Ugyanis nem hajlandó helyettesítési pénzt és túlórát fizetni a dolgozóknak.
– A munkáltató természetesen nem bírálhatja felül a törvényt, a helyettesítéseket, a túlórákat ki kellene fizetni.

De túlóradíj csak akkor jár, ha a pedagógus a kötelező heti óraszámán felül tart órákat és a munkaadó utasítása alapján tanít többet – kezdte válaszát dr. Jáki Katalin, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára és hozzátette: a kötelező óraszám más a tanítóknál, a napközis nevelőknél, a tanároknál, a gyógypedagógusoknál, a kollégiumi nevelőknél. Rendelet szabályozza azt is, hogy ha a pedagógus kollégája osztályát, csoportját a sajátjával együtt tanítja, akkor az óradíját 30 százalékkal kell növelni.

Ha pedig például egy matematikatanár munkatársa helyett egy másik osztályban matematikaórát tart, akkor teljes óradíjat kell fizetni neki ezért. Ha ugyanez a tanár biológiaórán helyettesít, a tanulókra felügyel, az óradíja fele jár neki.

A megyei titkár szerint az olvasói levélben jelzett problémát főként a falusi önkormányzatok rendkívül rossz költségvetési helyzete okozza, ezért sokszor kell kompromisszumot kötniük a pedagógusoknak.
Gyakran úgy végzik el a többletmunkát, hogy tudják, nem kapnak érte díjazást.

Ezt azért vállalják, hogy leépítéskor ne kerüljenek az utcára, megtarthassák a munkaviszonyukat. De sajnos a munkáltatók kiszolgáltatott helyzetüket sokszor ki is használják – állítja a titkár.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2011. február 22. 08:54
    „Csak nem?
    http://www.jogiforum.hu/forum/16/27002.1.0#axzz1EfizbaTW
    2011.02.18. 16:24”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légügyi koncepció - Szemléletváltást vár a péri igazgató

A korszerű jogi környezet mellett szemléletváltást vár a formálódó légügyi koncepciótól a Vidéki Repülőterek Szövetsége (VRSZ) - nyilatkozta Vadász László elnök.
Tovább olvasom