Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

˝Komolyodik a tetoválás, mint művészet˝

A tetoválás egyre népszerűbbé válik napjainkban. Az előítéletekkel teli múltról, furcsa és szokványos ötletekről, a kuncsaftok változásáról, sokszínűségéről, s a Magyar Tetováló Szövetségről beszélt Szűcs ’Szőke’ Ferenc, egy győri stúdió társtulajdonosa.


Az utóbbi években a tetoválás egyre elfogadottabbá vált, mondhatni divattá nőtte mi magát, sőt már a művészetek különböző ágainak is egy jelentős részét alkotja. Hasonló véleményen van Szűcs ’Szőke’ Ferenc is, egy győri tetováló stúdió társtulajdonosa, akinek szalonja bekerült a Magyar Tetováló Szövetség (MTSz) tagjai közé:

"A tetoválás művészet. Bár én nem tekintem magam művésznek, csupán tanulónak." Arra a kérdésre, hogy vajon meddig tarthatnak ezek a tanulóévek csupán egy szó hangzott el válaszként: végig.

"Többek között ezért is jók az ilyen szövetségi dolgok. A különböző gyűlések érdekesek, s alkalom nyílik arra is, hogy az ember komolyabb tetoválókkal megismerkedjen, s lássa azt, ahogyan az illető dolgozik. Sokat tanulunk ilyen módon egymástól."

’Szőke’ és munkatársa, Gergely ’Süki’ Gábor stúdióját az elmúlt hónapban került be a Szövetségbe. Győrött az utóbbi években gyorsan megszaporodtak a tetováló szalonok, mely hirtelen gyarapodás is mutatja a divattá érés egyre intenzívebb erősödését. Jelenleg a város szalonjai közül, június óta, már három üzlet szövetségi tag.

Galéria!


Az ilyen érdekképviseleti szervezetbe való bekerülés ’Szőke’ szerint főleg a minőségi munkának ad egyre nagyobb teret, megnyerve ezzel az érdeklődők bizalmát is: "a munka minősége az, ami alapján elbírálják, hogy kik kerülhetnek be ebbe a közösségbe. Ez már egy minőségi biztosítást nyújt a kliensek felé. S a jó minőség bizalmat ad a kuncsaftnak."

Mint már fentebb volt róla szó, a Szövetség arra ad alkalmat, hogy az ország tetováló művészei találkozhassanak egymással. Negyed évente gyűlnek össze a tagok, s eme szakmai fórumokon beszélik meg többek között az évente megrendezésre kerülő Tetováló Expóval kapcsolatos ügyeket, valamint a különböző újdonsült technikák során felmerülő kérdéseket."

Galéria!


A Szövetség létezése is rávilágít arra a tényre, hogy a tetováló művészet végre kisétálhatott a megbélyegezettség és az előítéletesség szorító homályából, s megkezdhette fejlődését, ami ’Szőke’ elmondása szerint a kuncsaftok kreativitására is vonatkozik:

"Nagyot fejlődött a tetoválás mind minőségben, mind pedig méretekben. Egyre komolyabb gondolatokkal keresnek fel, amelynek eredménye az egyre komolyabb munkák. Érdekes ötletekkel találkozom, olyanokkal is, amelyek még nekem is furcsának tűnnek. Én csak megrajzolom az illető elképzeléseit, a miértjével már nem foglalkozom.

Persze ezek az extrém helyzetek ritkák, többen maradnak a tradíciónál, a régi és megszokott módozatoknál. Megvannak a folyamatosan változó divathullámok is, mint például vallásos témával kapcsolatos rajzok, virágok, idézetek, satöbbi. Nagy és sokszínű a skála. Van, aki kész és kiforrott elképzelésekkel érkezik, s van, aki csak úgy beesik, s elkezdünk ötletelni. Ilyenkor egy kicsit rá kell vezetni arra, hogy mi is pontosan az, amit szeretne."

’Szőke’ arra is kitért, hogy a tetoválás ma már kevésbé diszkriminatív, mint korábban, s a tetoválást magán viselő személyt nem azonosítják már egy alvilági, börtönviselt alakkal. Arra a kérdésre, hogy korábban talán nem az ilyenféle kirekesztettség, mint a lázadás és kívülállóság egy jelképe, szimbóluma adta meg a tetoválás varázsát a következő válasz hangzott el: "változások persze történtek, de a varázsából semmiképp sem veszített, sőt egyre jobban előre tör. Tizenhat éve kezdtem ezt a pályát még otthon, Komáromban. Itt Győrben hat éve működöm, s három éve dolgozunk együtt ’Sükivel’. Ennyi idő alatt látni ezeket a változásokat.

Régen a kuncsaft csak úgy bejött mindenféle terv nélkül. Ma már nem ész nélkül, hanem jó elgondolásokkal érkeznek a stúdiókba. Az emberek komolyodnak, s így komolyodik a tetoválás, mint művészet, s mint az önkifejezés egy formája is."

Olvasóink írták

 • 13. dzsoni 2011. augusztus 01. 15:49
  „Tricse! Remélem akkor sem mész át az út túlsó oldalára, ha én jövök szembe veled!:)))”
 • 12. há 2011. július 30. 16:25
  „Én soha nem varratnék olyan helyre amit sokan láthatnak. Sajnos itt még mindig a sittes "koszos" benyomását keltik a tetováltak. De nagyon nagy ám a különbség a börtön nonfi és a művészi tetoválások között. Olyan ez mint a graffiti. Itthon még a toy is graffitis...”
 • 11. tricse 2011. július 30. 13:57
  „Először is én nem ítélkeztem csak elmondtam a véleményemet magáról a tetoválásról és nem a tetovált emberekről!

  robi szerintem a nem tetováltnak is lehetett olyan jó fiatalkora mint a másiknak!

  ildancs bizony nem szép látvány ezért nem kellene még ezt is fokozni!:)

  Igazándiból akinek olyan az életfelfogása,baráti köre,stílusa,hogy belefér és előreláthatóan bele fog férni 50 év múlva is azzal nincs is semmi gond! De aki csak azért mert divat,mert megteheti és mert meg akar felelni egy bizonyos társaság elvárásainak és ezért tetováltat,nos ez már bizony a későbbiekben problémát jelenthet!

  Biztos ismeritek aSsziszit akinek anno az arcán a sör,bor,pálinka felirat díszelgett! Ma már fullra van tetoválva a feje és iszik is a csávó nem gyengén,de én akkor se megyek át az utca túloldalára és nem tagadom meg,hogy valaha haverok voltunk! Most is eldumálgatok vele és megyek vele az utcán még akkor is ha az ismerőseim megszólnak érte!:))Ezt csak úgy leírtam!:))”
 • 10. soproni 2011. július 30. 12:18
  „Nyilván csak azok tetováltatják magukat,akiknek erre van igényük,mert nekik tetszik .Ők nem foglalkoznak azzal,hogy másoknak nem.A tetováltak sem fejezik ki nem tetszésüket és nem ítélkeznek a nem tetováltak fölött,nem érdekli őket a tőlük eltérők stílusa,külseje,alkata és megjelenése. Csak azok ítélkeznek felettük (és mindenki máson),akik nem képesek elfogadni a másságot és úgy érzik csak nekik van jó ízlésük,csak ők tökéletesek.A mostani 20-as,30-as generációt képviselők közt nem megdöbbentő a tetovált test és,ha ők lesznek 70-80 évesek biztos,hogy nem fognak megbotránkozni a ráncos bőrű tetkókon ,mert az ő gondolkodásuk teljesen más lesz,mint a mienk. Bízom abban,hogy mire ők elérik az öregkort,egy ítéletektől és kritikáktól mentes világban fognak élni és már senki nem fog azzal törődni,hogy kinek milyen a külseje.”
 • 9. ildancs20 2011. július 30. 11:57
  „70évesen a fonnyadt bőr látvány így is úgyis csúnya! És, hogy később megbánja? Ezért kell átgondolni mielőtt csináltatsz. Hűséges, megértő asszony egy 70éves tetovált és nem tetovált mellett is lehet. És visszautasítanám hogy nem néz ki jól, ha egy estélyiből kibukkan egy része vagy a teljes tetoválás, ha az illetőnek tetszik akin van miért ne? Mert valakinek nem tetszik :D Nézzen másfele :D”
 • 8. pgeri11 2011. július 30. 11:10
  „7. robi76 2011.07.30. 09:28
  aki mellett 70 évesen is megértő és hűséges asszony van.”
 • 7. robi76 2011. július 30. 09:28
  „tricse!
  Két vénember ül a padon az egyik tele van tetoválva a másik nincs.
  Melyikről hiszed el, hogy volt fiatal és fonnyadtan is annak érzi magát ?”
 • 6. orion1 2011. július 30. 09:05
  „Én magam soha nem csináltatnék tetkót, de másokon tetszik, amíg színes! Mert pár évtized után már minden tetkó elmosódott kék...”
 • 5. SC 2011. július 29. 20:22
  „tricse,dehogy is kötekszem,de már te is rég itt vagy,ezerszer lerágott téma.Egy mondatnál már nem érdemel többet.:-)”
 • 4. Georg 2011. július 29. 18:13
  „Egyetértek tricsé-vel Az is gyönyörü amikor egy 50kg-os gyerek a 23-as karjára akar egy posztert varratni;-)ja és ha van rajta két pálcikaember figura(mert csak az fér rá) akkor a "képzelt" ereje is növekszik;-)))))”
 • 3. tricse 2011. július 29. 17:36
  „Hogyisne,akkor nem tudnának belémkötni!:)”
 • 2. SC 2011. július 29. 17:17
  „Elég lett volna leírni csak az utolsó előtti mondatot...:-)”
 • 1. tricse 2011. július 29. 16:43
  „Előrebocsájtom,hogy kíváncsisággal és elismeréssel néztem az ismeretterjesztő csatornákon a tetoválószalonos műsorokat,profi szakemberek,született tehetséggel csodákat varázsoltak az ügyfelek testére! Tehát minden elismerésem,de!
  Mi van ha később az illető megbánja? Némely ruhából előbukkanó tetoválás inkább a koszosság látszatát kelti,főleg távolról!Szerintem visszataszító amikor egy hófehér habos-babos menyasszonyi ruhából elővirít a tetkó!Ha már annyira vagány az illető hölgy akkor merjen bevállalni egy fekete bőr menyasszonyi ruhát,mert ahhoz stílusos lenne!:)
  Gondolnak-e vajon időskorukra az alanyok,gondolok itt arra amikor már többet jár orvoshoz mint szórakozni! Lehet csak én vagyok túl maradi,de egy 70 éves fonnyadt(már bocsánat)bőrön szintén nem mutat előnyösen a tetoválás!
  Mindenesetre mindenki azt csinál a saját testével amit akar,ha neki jó,nekem jó! Ez csak egy magánvélemény akart lenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri HelloAndroid műhely készített alkalmazást a Magyar Vöröskeresztnek

A győri fejlesztők olyan Androidos alkalmazást készítettek, melynek segítségével mindenki pontos… Tovább olvasom