Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kölyökkommandósok tábora

Harcászat, túlélési gyakorlat, csúnya beszéd esetén fekvőtámasz, s lehetne sorolni a kölyökkommandós-tábor „megpróbáltatásait". Önvédelmet és felelősséget is tanulnak a gyerekek.
Hivatásában elkötelezett három megyei rendőr szervezett kölyökkommandós-tábort, s maguk is meglepődtek azon, mekkora az igény rá. Közel kétszázan jelentkeztek, de a győrújbaráti gyermektáborba szervezett három turnus egy-egy hetén csak negyven-negyven fiatal vehet részt.

A megyei főkapitányság humánszolgálatának sportért felelős tisztje, Domschitz Katalin százados elöljáróban elmondta, ráfér a gyerekekre a testmozgás, miután az iskolákban csökkentették a testnevelésórák számát.

– Itt sok olyan gyakorlatot végzünk, amelyek a koordinációt fejlesztik. A sorversenyeket annak ellenére élvezik kicsiktől a nagyokig, hogy izomlázuk van – magyarázta Domsitz Katalin.

A tábor vezetője, Simon Botond törzszászlós, intézkedéstaktikai szakoktató Gerencsér Rezső főtörzszászlóssal együtt a „férfias" kiképzés mellett a fegyelemre is oktatja a srácokat.

Ráfér a gyerekekre a sok testmozgás, miután az iskolákban csökkentették a testnevelésórák számát. Fotók: Krizsán Csaba


– A nap reggeli tornával kezdődik, majd következnek a programok, úgymint önvédelmi kiképzés, harcászat, túrák vagy tájékozódási verseny a közeli erdőben. Önfegyelemre, egymás segítésére tanítjuk a résztvevőket. Amennyiben széthúzást tapasztalunk vagy nem segítik egymást a feladatok végrehajtásában, akkor fegyelmezünk is – magyarázta Simon Botond.

A négy csoport mindegyikében kicsik és nagyok együtt vannak, mindent együtt csinálnak. Az idősebbek felelnek a kicsikért, segítik egymást.
A tábor legkisebbje, a 9 éves Nahalkó Bernadett éppúgy csinálja a feladatokat, mint a nagyok.A legjobban a paintballt s az önvédelmi gyakorlatokat szereti. Mint mondta, nem akar verekedni, de ha kell, meg tudja majd védeni magát.

Videó: Cseh Róbert

A 16 éves Juhász Dániel szerint a vezetők megkövetelik a fegyelmet, de ők is betartják.

– Kemény minden program, s a megfelelő viselkedést is megkövetelik a vezetőink. Káromkodásért pumpa – fekvőtámasz – jár. Itt megtanulom az önvédelmet, s persze az önfegyelmet is. Ha netán bántanának, szakszerűen tudok védekezni, de magamtól nem támadnék meg senkit – bizonygatta Juhász Dániel.

A szülők elégedetten vitték haza a táborozókat az első hét után, mint mondták, szinte egy másik gyerkőcöt kaptak vissza.

A szülők elégedetten vitték haza a táborozókat az első hét után, mint mondták, szinte egy másik gyerkőcöt kaptak vissza.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Ing.Böck 2009. július 20. 17:12
  „Bocsánat, eznem a cserkészek utánérzése ? mert az az átkos Horthy rendszerben volt !”
 • 32. Lárika 2009. július 14. 18:31
  „Köszi szépen, Matt, meg fogom nézni.”
 • 31. Matt 2009. július 13. 20:41
  „Azt, hogy mikor és hol azt ezen az oldalon lehet megnézni : www.kolyokkommando.atw.hu”
 • 30. Matt 2009. július 13. 20:39
  „Elvileg lesz !!! Legalábbis nekünk a vezetők azt mondták (:”
 • 29. Lárika 2009. július 13. 18:14
  „Jövőre is lesz? Hol lehet jelentkezni? A fiam szeretne menni. Előre is köszi!”
 • 28. Matt 2009. július 13. 11:15
  „Na hy mindenki !!! Elöször is : Elemér nemtom te kivagy h azért mert kint élsz oltogatod itt a magyarokat ! Másrészt : ha te kint élsz honnan a fenéből tod mi zajlik egy ilyen táborban hm?? Én tnap jöttem haza ebből a táborból és képzeld el aki innen hazamegy nem lesz terrorista.. (hozzáteszem 16 éves vok nyugottan olthatsz majd hogy én ugatok meg minden. Nem tud érdekelni !!!) Ha valaki elmegy katonaságra azt meg nekem ne mond h az nem tanulja meg mi az a fegyelem ember! Hozzáteszem volt itt paintball meg airsoft meg fegyvermutogatás minden, de aki engedély nélkül elsütötte vagy hozzányult igen kemény büntetést kapott.. Ha egy csúnya szót szoltál 20 fekvőt kellett lenyomnod (még1szer mondom 1 szóért , ha hosszat káromkodsz annyiszor 20 ahány csúnya szó van benne..+még büntetést is kaptál ezen fellül.. Egyébként meg aki elsütötte engedély nélkül vmelyik fegyót az az egész tábor ideje alatt NEM nyulhatott fegyverhez !!! Ebbe a táborba én pl azért mentem mert kommandós szeretnék lenni és itt megmutatják mit kell tenned érte ! Egyébként ha megnézted a vidit a Dani mondta, hogy aki idősebb volt (15-16 éves) az keményebb edzést kapott !!! Nekem elhiheted, hogy a kicsiknek nem adtak olyan feladatot amilyeneket nekünk. Csak egy példa rá : kicsiknek a reggelitorna volt pár fekvő meg focipálya körüli futás.. nekünk meg siratófal + fekvő.. Senkit nem hajtottak amugy halálra :D Lényeg az, hogy ez a tábor csak jót tett minenkinek szerintem.. ráadásul gondolom, hogy aki rossz célra akarja használni az nem pont egy RENDŐR táborban fogja megtanulni ezeket.. Ugyhogy te meg kímélj az ilyen megjegyzésektől, hogy "Ide fiatalkoruakat küldtek akikkel már nem birtak a társadalomban." MERT ENGEM SEM AZÉRT KÜLDTEK ODA MERT NEM BÍRTAK VELEM HANEM, HOGY MEGTUDJAM MILYEN KOMMANDÓSNAK LENNI ÉS MERT ÉN AKARTAM !!! Érdekes én még semmit nemcsináltam amit nem kéne..”
 • 27. Crucio 2009. július 12. 12:37
  „Okés, akk mind haggyátok abba.
  Egyrészt, elemér: ha nem voltál a táborba, akkor ne reagáld le.
  Ez a tábor olyan gyerekeknek, vagy fiatalkorúaknak való, akik vagy rendőri pályát választanak (XD), vagy valami ehhez hasonlót, vagy egynéhány majd a jővőjében szeretne nyugodtan élni (értem itt, hogy meg tudja majd védeni magát, stb....) a családjával, vagy csak edzeni szeretett volna.
  Terrorista innen nem hiszem, hogy kikerülne.

  Másrészt többiek: a gyerekek ide semmiképp nem mennének el a szülők miatt, + ide olyan gyereket érdemes küldeni, aki meg tud állni a salyát talpán (szerintem 12 év fölött) , és a szülőknek sincs annyi kidobandó pénzük, hogy felesleges táborba külgye fiát vagy lányát.

  És hogy amerikában mi van, az a "nagy" haderő stb bizonyítja a 911.
  Észre lehetett volna venni, ha 2 repülőgép egy épület felé tart. Ilyenkor hol vannak a nagy haditechnikás kütyüjeik????? Meg az a nagy terrorizmus.....

  Visszatérve a táborra, én voltam ott, és nagyon jó volt. Sok korombelivel megismerkedtem, sokat túráztunk, jól elfáradtunk, és jót aludtunk(amennyire sátorba jót lehet) az esős idő ellenére.
  Napi 4x-i kaja, rendes felügyelők, stb......
  És ha a táborba hagytál valamit, akkor végigjárják a környéket, hogy megleljék a tulajdonosát, akár orosházáig.”
 • 26. knifemaster 2009. július 11. 16:00
  „24.
  Az, hogy én hol voltam akkor amikor, semmi köze az eddig elhangzottakhoz.
  Szóval akkor most mit is akartál mondani?”
 • 25. elemér 2009. július 11. 13:17
  „Texasban könnyeb fegyverhez jutni, viszont a halálbüntetést alkalmazzák. Aki pedig már volt ott börtönben az oda többet vissza nem kiván.”
 • 24. elemér 2009. július 11. 13:07
  „21.hozzászólás knifemaster
  Neked kellene a cavington, mert látom hogy kihagy. Igy már inkáb, gyerekkoromban mikor kikerültem az USA-ba........<moderálva>
  23.hozzászólás RedMax
  Amerikában sehol nincs teljessen szabad fegyvertartás, még Texasban se. Minden államban korlátozva van a fegyvertartás. Fegyver illegális használata pedig kemény börtönbüntetéssel jár. Ami pedig ezt a ártatlan tábort illeti, azon mi már tulvagyunk. Ide fiatalkoruakat küldtek akikkel már nem birtak a társadalomban. Elösször nagy sikerekröl számoltak be aztán kiderült hogy nem olyan eredményes mint ahogy azt elöadták. Magyarul tulértékelték hogy mit tudnak elérni. Amerika az a világ laboratoriumja és nagyobbak a tapasztalatok itt. Nehezen megy ilyesmi az egyszerü fajankók fejében.”
 • 23. RedMax 2009. július 11. 08:50
  „Elemér nem tudom mit beszélsz Amerikából az ilyen kis ártatlan táborok ellen. Ott ahol 48 államban teljesen szabad fegyvertartás van és a világon élen jár fegyverrel elkövetett bűncselekmények számában, nehogy ez az ártatlan kis tábor fájjon neked. Örülj, hogy kint vagy és fúúú de milyen jó neked és inkább írogass az LA Times fórumára, ne ide! Köszönöm előre is!”
 • 22. knifemaster 2009. július 11. 08:26
  „19.
  A hozott értékek a szülő felelőssége,egy ilyen táborban a hozzáadott érték csak pozitívum lehet.
  Ne ragadjunk le a kommandó szónál.Anno a honvédelmi napon a "vörös egyetemen" ugyanolyan akadálypályát kellett teljesíteni,mint később a határőrségi alapkiképzésen.Mégsem lett belőlem gyílkos.Bár az ösztön megmaradt,és egyre jobban erősödik.
  Ennyi erővel a számháború a középkori szerepjátékok tábora a cserkésztáborok is nyugodtan idesorolhatóak.”
 • 21. knifemaster 2009. július 11. 08:19
  „18.
  "Mindent ujhazámnak köszönhetek ahova idöben, már gyerekkoromban kikerültem"
  Hmm nekem még az maradt meg mikor nagy litániák közepette említetted,hogy téged apád anno a zacskójában vitt ki.Talán oda kellene figyelni a részletekre.
  Vagy mégis csak kellene a cavington?
  Hogy legalább azt tudd kinek mit hazudozol.”
 • 20. bugriskin 2009. július 11. 07:40
  „"Nálunk nem tudunk"? Hát persze, hisz asajtó azt írhatja meg, amit engedélyeznek neki! De Te megírhatod, ha rájöttél kik a bérgyilkosok és van hozzá bátorságod. Egyébként a magyar katonaság a Mi hazánkat védi a felvásárlóktól?”
 • 19. viperetta335 2009. július 11. 07:08
  „Anélkül,hogy elemért imádnám,értem,mit akart mondani,és van igazsága neki is.Egyáltalán nem biztos,hogy kamaszkorú gyermekeket ebbe a kommandós világba kell bevezetni.Ugyanis valóban nem tudják leellenőrizni,ki mit hoz otthonról,milyen értékeket,és ha nem sokat,akkor bizony teljesen más irányba viheti ez a dolog...Az oroszoknál a 12-13 éves gyerekek 60(!)%-ka bérgyilkosként kíván érvényesülni.Nálunk nem tudok ilyen felmérésről,de ez a korosztály hajlamos ilyesmire amúgy is.”
 • 18. elemér 2009. július 11. 04:20
  „(gyalázod a magyarokat,a valamikori hazádat...ami nélkül semmi lennél!!)

  Ezt érdemes megválaszolni. Magyarokat mint Truder kioktatom néha, mert szükség van rá. Mindent ujhazámnak köszönhetek ahova idöben, már gyerekkoromban kikerültem. Ezért is van az hogy a fajankóktol én bizopny több mindent tudok.”
 • 17. elemér 2009. július 11. 03:23
  „Felvilágositás Truder és társainak

  Minden normális Amerikában szakadt hazánkfia büszke hogy többre vitte mint akik otthol maradtak. Aki elsajátitotta az angolt, az otthol van a nagyvilágban és szüknek tartja szülöhazáját. Átlag háromszor annyit keresett mint aki otthol maradt, nyugdija is háromszorosa a hazainak, és bármikor visszamehet ha akar. Na de a hazalátogatás kiábránditó, mert sirnak, rinak, irigykednek és egymást csépelik otthol. Aztán majd folytatom ha kedvem lessz. Mégegyszer és lassan, én Amerikában forumozom.”
 • 16. mega 2009. július 10. 22:30
  „Jó dolog , az iskolában is oktatni kellene.
  Még szükség lehet rá.”
 • 15. Családanya 2009. július 10. 21:13
  „Azt hiszem a cikk és maga a tábor nem arról szól. hogy mi van Amerikában vagy máshol a világban.... tény és való, hogy a gyereknevelésre nem minden felnőtt alkalmas, de azt hiszem azok a szülők, akik ebbe a táborba elengedték - nem küldték vagy berakták, mert ide minden gyerek azért ment, mert menni szeretett volna - a gyerekeiket, azok azért tették, mert törődnek velük, számít az, hogy mit csinál a nyári szünetben és legfőképpen olyan társaságban van, ahol csak jót tanulhat! Azoknak az embereknek, akik a tábor ideje alatt foglalkoznak velük és megpróbálnak a mi világban értékeket adni, csak köszönet jár. Az egymásra odafigyelés, egymás segítése sajnos sokaknak kínaiul hangzik, nem tudnak ezekkel a szavakkal mit kezdeni... olyan nagy baj, hogy ha mi szülők azt szeretnénk, hogy ez a mi gyerekünknek természetes legyen? Ez a tábor ettől szól... nem politikáról... vagy valami egészen másról......”
 • 14. sturmtiger 2009. július 10. 18:59
  „Szerintem elemér egy rakás szerencsétlenség és nem is volt katona.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalma – az esküvői fotók fellegvára

A nyári időszakban megnő a házasodni vágyó fiatalok száma. A helyi párok az esküvő előtti fotózáshoz… Tovább olvasom