Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Költséges köztéri alkotások

Győrött a köztéri alkotások fenntartására az önkormányzat 16 millió forintot szán az idén.

Sok minden tartozik egy település lakóinak „komfortérzetéhez" – leglátványosabban talán (mondjuk a közlekedés mellett) a közterületek állapota: az utcák tisztasága, a parkok rendezettsége... És persze az úgynevezett köztéri alkotások, az emlékművek, szobrok, szökőkutak s mások. Győrben 92 ilyen alkotás van a város kezelésében.

Vannak más alkotások is, például az egyházi tulajdonban lévők, és említhetjük az úgynevezett millenniumi kereszteket főleg a peremkerületekben, amelyekről a részönkormányzatok gondoskodnak.

A fémgyűjtők szeretik

Leginkább szem előtt érthetően a belvárosi alkotások vannak. Mondjuk a Baross híd lábánál lévő virágóra, amelyet a Komszol idén is szépen betelepített virágokkal, ám az időt innen hiába próbálná megtudakolni bárki. A tekintélyes méretű mutatókat rendszeresen „hintának" használták garázda alakok, nem csoda, ha tönkrement a szerkezet és reménytelen dolog mindig javítgatni. Talán érdemes lenne napórává átalakítani, hátha a mutatóul szolgáló oszlopot nem törnék ki, nem lopnák el. Mint például a Káptalandomb feljáratánál „szobrozó" Nimród kezéből a nyilat, a Baross úti csónakostól („Nosztalgia egy elmúlt életkor után") az evezőlapátot még az avatás évében. Utóbbit nyilván valami „nemesfémgyűjtő" fűrészelte le. Drága lapát volt, az alkotó 565 ezer forintért pótolta. A nevezetes győri csata kismegyeri emlékművéről is rendszeresen ellopták a bronztáblát. Mióta műanyag került a helyére, békén hagyják...

 Vénuszt lefejezték

És folytathatjuk a rongálások sorát. A Batthyány-emlékoszlop gázégőjének javítása, törött burájának cseréje 1998-tól rendszeresen visszatérő feladat. Javítani kellett már a Baross úti „halak" csobogó vízvezetékrendszerét. A Radó-szigeti Vénusznak először a karját törték le, azt még szakszerűen vissza lehetett helyezni. Az istennőt 2000-ben valósággal lefejezték, a pótlás több mint 2 millió forintba került. Pótolni kellett a Vaskakas-kút ellopott bronz szélkakasát. A Móra parkban ledöntötték az író mellszobrát, erősen megsérült a posztamens is. Rongálás áldozata lett javíthatatlanul a Pálffy utcában a Bimbók nevű ivókút kerámiadíszítése... A kerítésrongálásoknak, firkálásos csúfításoknak se szeri, se száma.

„Életre kel" a Faun

Helyes Péter, a polgármesteri hivatal városépítési irodájának csoportvezetője elmondta lapunknak: a köztéri alkotások fenntartására fordítható 16 millió forint bizony nem mindenre elég. (Annyi volt tavaly is, 2003-ban 20,1 millió, 2002-ben 14,6 millió, 2001-ben 20,6 millió forint.) A köztéri alkotások jó részét már ellátták firkálás elleni védelemmel, de még sok hátravan. Hogy hol, azt jobb nem elmondani, nehogy valakik tippet kapjanak. A soron lévő, legnagyobb feladat most a Bisinger sétányon lévő Faun és a nimfák szökőkút rekonstrukciója, hogy újra szép és funkciójának megfelelő legyen ez a jobb sorsra érdemes alkotás. Gyarapodás lesz, hogy a lengyel kisebbség jóvoltából talán már rövidesen emlékmű kerülhet a Bem térre. Tóth Dávid alkotása, két ölelkező tölgyfa a lengyel–magyar barátságot szimbolizálja.
Mindezekkel csak ízelítőt adtunk a győri köztéri alkotások helyzetéről. Nem azért illene jobban vigyáznunk rájuk, mert az idelátogatók „megszólnak" bennünket. A köztéri alkotások elsősorban a város lakóinak jobb hangulatáért, ha úgy tetszik, komfortérzetéért vannak, lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fészek az egyetemről

Egy nap alatt lekerült a napirendről a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem… Tovább olvasom