Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Költözniük kell a jól menő trafikoknak: nem kevés "dohány" vész el

Május 30-ig el kell hagyniuk a benzinkutakat és nagyobb bevásárlóközpontokat a trafikosoknak. Az egyik győri vállalkozónak a költözködésből fakadó vesztesége 7,5-8 millió forint. Szavazás.
A trafikokat érintő tavaly tavaszi botrányt követően vetődött fel, hogy a kormány lakatot tesz a nagyobb üzletközpontokban és benzinkutakon működő dohányboltokra. Az ok: a szóban forgó trafikok aránytalanul nagy bevételre tettek szert a többi dohánybolttal szemben.

Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezérigazgatója erről nyíltan beszélt egy lapinterjúban: "a dohányboltok elhelyezkedésére vonatkozó előírás megváltoztatása azért szükséges, mert a hipermarketekben és töltőállomásokon működő trafikok lefölözték a piaci forgalom 17 százalékát".

Ennek megfelelően tavaly novemberben döntött a kormány: bezáratja a jól működő trafikokat. Országosan a rendelkezés körülbelül 600 trafikot érint. A vonatkozó törvény értelmében a 2500 négyzetméter eladótérnél nagyobb üzletekből kell május végéig kiköltözniük a dohányboltoknak.

"Ha a veszteségekről kérdez, akkor 7,5-8 millió forintról beszélünk"

"Győrben én vagyok az elsőszámú károsultja a törvényi változásnak" - kezdte portálunk érdeklődésére Sragner László. A győri vállalkozó öt koncessziós jogot nyert el tavaly - most pedig négy üzletből költöznie kell.

"Ha a veszteségekről kérdez, akkor 7,5-8 millió forintról beszélünk. A Sparban kialakított üzlet költsége kétmillió, míg a Shell-kúton berendezett dohánybolt négymillió forintba került. A másik két üzlet esetében a helyiséget kiadó cég vállalta az átalakítást, míg a Vásárcsarnok melletti Tescóból nem kell távoznom.

Bár a trafikok bútorait egyedire terveztük, úgy tűnik, átalakításokkal tudjuk ezeket használni az új helyeken. Természetesen ez is pénzbe kerül, nem is kevésbe" - tudtuk meg Sragner Lászlótól, aki az egyik üzletét már el is költöztette a győri Belvárosba.

Arra a kérdésünkre, hogy az eddigi forgalom hány százalékával lenne elégedett az új üzletekben, a győri vállalkozó úgy felelt: "a 82-es főút győri bevezető szakaszáról, az Agip-töltőállomásról a központi vasútállomás közelébe, a Honvéd ligettel szemben helyeztem át kénytelen-kelletlen a trafikot.


A már bezárt trafik a 82-es főút győri szakaszán - fotók: Bertleff András
A már bezárt trafik a 82-es főút győri szakaszán - fotók: Bertleff András


A forgalom az egyharmadára esett vissza itt. Nyilván ebben szerepet játszik az is, hogy a dohányboltok ügyfélköre bejáratódott az elmúlt egy évben, miközben óriási a konkurenciaharc a frekventált helyen fekvő üzletekért.

Összességében remélem, hogy a pályaudvaron most megnyitott trafik forgalma három hónap alatt eléri az AGIP-kúton bezárt trafik forgalmát. Tapasztalatom szerint körülbelül ennyi idő kell, mire a vendégek odaszoknak".


A győri állomáson frissen nyitott dohánybolt egyelőre messze elmarad az Agip-kúton elért napi forgalomtól
A győri állomáson frissen nyitott dohánybolt egyelőre messze elmarad az Agip-kúton elért napi forgalomtól

Megkérdeztük a Spart, a Tescót, az OMW-t és a MOL-t: sok vidámság nincs a válaszokban


A kisalfold.hu több bevásárló- és benzinkútlánctól is megkérdezte, hogy Győr-Moson-Sopron megyében hány kiadott üzlet(ük)et érinti a tiltás?

"A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. esetében a győri és soproni áruházakban lévőt kell bezárni május végén" - tudtuk meg Fehér Istvántól kommunikációs vezetőtől.


A győri Interspar Centerben működő trafik kitart május 30-ig - tette hozzá Sragner Lászlótól
A győri Interspar Centerben működő trafik kitart május 30-ig - tette hozzá Sragner Lászlótól


"A megyében jelenleg hat áruházunkban működik Nemzeti Dohánybolt. Ezek közül négyet kell bezárni hamarosan: a győri, a soproni, a mosonmagyaróvár és csornai hipermarketekben lévőt. Két győri S-Marketben maradhatnak a trafikok, míg a levéli üzletünk közelében konténeres árusításról tárgyalunk új bérlővel" - hallottuk Ferencz Diánától, Tesco Globál Áruházak Zrt. vállalti kapcsolatokért felelős munkatársától.

"Győr-Moson-Sopron megyében öt OMV töltőállomáson működik Nemzeti Dohánybolt: három Győrben, egy Mosonmagyaróváron, egy pedig az M1 mentén, a Győr-Arrabona pihenőhelynél. Valamennyi említett dohánybolt május 30-án fejezi be működését a töltőállomásokon" - közölte Nagy Zsolt István, az OMV Hungária Kft. marketing igazgatója.

Hasonló a helyzet a MOL esetében: jelenleg három töltőállomáson (Győr, Tatai út, Győr, Budai út, Nagycenk) enyhíthetik nikotinfüggőségüket a "bagósok": ők is kitartanak a végsőkig, vagyis május 30-ig.Szóba sem jöhet a kártérítés


A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. leszögezte: nem kapnak kártérítést azok a trafikosok, akiknek költözniük kell - derül ki a Délmagyar.hu cikkéből.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Jobbik: az EU nem egyenlő Európával

Nem készült még mérleg arról, megérte-e nekünk összességében az uniós tagság - közölte Takács… Tovább olvasom