Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Költözik a Felnőttek Középiskolája

Ősztől új helyen kezdi a tanévet a győri Felnőttek Középiskolája, mivel a jelenlegi helye alkalmatlan az oktatásra. Hamarosan megszűnik a nappali képzés, erősítik viszont a levelező tagozatot.

Jelenleg két helyen, a Révai-gimnázium épületében és a Szent István út 51. szám alatti alagsori telephelyen működik az érettségit adó iskola. Az már egy ideje látható volt, hogy költöznie kell, a levelező és esti képzésnek helyet adó (egyébként is „telt házzal" működő) gimnázium épületét ugyanis kinőtte, a másik, alagsori termek pedig, ahol nagyrészt a nappali tagozaton tanulók óráit tartják, egyszerűen alkalmatlanok az oktatásra; ezt egyébként az ÁNTSZ vizsgálata is alátámasztja. Az intézmény átalakítása, amelyre a fenntartó győri önkormányzat már évekkel ezelőtt ígéretet tett, nem várhatott tovább, ezért a felnőttoktatást ősztől a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola újvárosi épületéhez csatolják.

Ez önmagában pusztán helyrajzi kérdés lenne, azonban nem csak az oktatás helyszínében lesz változás. Megszűnik például – persze nem azonnal – a nappali oktatás.

– Szeretnénk jobban igazodni a mai igényekhez, amelyeknek a szakképzés utáni nappali tagozat nem igazán felel meg. Három év alatt például, amíg valaki az iskolapadban ül, gyakorlatilag elfelejti a tanult szakmáját, az iskola mellett nem tud elhelyezkedni sem, így nem valósul meg a szakmára épülő továbbtanulás – indokolja az intézkedéstervezetet Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője. A kezdeményezés mellett szól az is, hogy a győri középiskolák befogadják a tovább tanulni vágyókat, azaz nincs szükség arra, hogy erre a célra máshol külön osztályokat hozzanak létre. A nappali képzés nem azonnal, hanem kifutó rendszerben szűnik meg, azaz a jelenleg ilyen formában tanuló diákok még megszerezhetik az érettségit, sőt, a 2007/2008-as tanévre még lehetett jelentkezni a tagozatra.

Erősítik viszont az esti és levelező oktatást, melyekre egyre nagyobb az igény; utóbbi tagozaton jelenleg 380 felnőtt tanul. Az önkormányzat a jövőben kiemelten támogatja ezeket az osztályokat, egyrészt a körülmények javításával, másrészt a diákokra háruló anyagi terhek átvállalásával, amelyre ösztöndíjrendszert hoz létre a város.
Az átszervezés érinti a Felnőttek Középiskolája dolgozóit is, többségük azonban azonos feltételekkel dolgozhat a jövőben is.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi lesz a gázszámla?

A fűtési költség döntő része a hődíj, a maradék harminc százalék az alapdíj. Az utóbbi Győrben három éve változatlan, ezért most érdemes szabályozhatóvá tenni a fűtést, és takarékoskodni. Nincs más megoldás – hangzott el egy győri fórumon. Tovább olvasom