Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kollektor: Süss fel nap – a háztetőre

Győr - Egyelőre még ritka látvány a napkollektor, különösen társasházak tetején, de már Győrben is megjelentek a napfényt kiegészítő energiaforrásként hasznosító épületek. A fűtésköltség több mint 30 százaléka megtakarítható egy okos rendszerrel.
Felkerültek a hatalmas napkollektorok annak a nádorvárosi társasháznak a tetejére, amely tudomásunk szerint Győrben elsőként hasznosítja „teljes körűen" a nap melegét. Győr-Ménfőcsanakon ugyan van már olyan kilenclakásos épület, amely hasonlóan működik, ott azonban „csak" a használati meleg víz előállítására képes a kiegészítő rendszer, annak nyolcvan százalékát lehet ilyen módon fedezni. A nádorvárosi kezdeményezés úttörő a városban, hiszen a meleg víz mellett a fűtésbe is besegít: a meleg víz 90 százaléka a „napból érkezik", a fűtési költségek pedig a gyártó cég szerint akár 40 százalékkal is csökkenthetők.

A nálunk még fehér hollónak számító beruházás csak
nekünk újdonság: a szomszédos Ausztriában napkollektoros rendszereket harminc, így felszerelt társasházakat több mint tíz éve építenek. Nem véletlen, hogy a napkolIektorokkal foglalkozó vállalkozások, amelyek a hazai piacból (egyelőre) nem élnek meg, nagyrészt határainkon túl dolgoznak.

Igaz, osztrák szomszédainknál az állam is támogatja a napenergia hasznosítását, nem kis pénzzel – nem véletlen, hogy a mezőgazdasági épületektől a szállodákig használják a nap erejét –, Felső-Ausztriában pedig egyenesen azt tervezik, hogy 2009-től már csak olyan társasházak építésére adnak ki engedélyt, amelyek valamilyen megújuló energiaforrást is használnak, azaz napkollektorral vagy hőszivattyúval felszereltek. Nálunk ez nem ösztönző erő, tavaly például, amikor az említett társasház építése elkezdődött, egyáltalán nem jelent meg olyan pályázat, amelyből pénzt lehetett volna nyerni a kiegészítő rendszer felszerelésére...

Pedig nem kis beruházás: a most épülő 9 lakásos társasházéhoz hasonló rendszer kiépítése közel 6,5 millió forintba kerül, amit a túlkínálat jellemezte győri lakáspiacon nem lehet a vásárlók „nyakába varrni".
– Nem vagyok benne biztos, hogy a lakásvásárlók külön áldoznának a napkollektorokra, különösen egy olyan környéken, mint a Győr legdrágább kerületének számító Nádorváros, ahol eleve a plafonon vannak az árak; egy szerkezetkész lakásnak 310–340 ezer forint négyzetmétere. Az azonban biztos, hogy komoly szempont a vásárláskor – mondja Bodor Gergő, a Napfényház Kft. vezetője.

Ha idegenkedés már nincs is bennünk a napenergiával szemben, Nagy László, a Solar System Hungary Kft. igazgatója nap mint nap tapasztalja, hogy az építtetők – akár magánszemélyek, akár ingatlanberuházók – nem igazán gondolkodnak hosszú távon.

– Az első kérdés rögtön az, mennyi idő alatt térül meg a rendszer kiépítésének költsége, s amikor meghallják, hogy 10–15 év, sokan meghátrálnak. Pedig a különbség már az első energiaszámlákon megjelenik, ami komoly vonzerő lehet a piacon – véli a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az újvárosi játszópark

Győr - Elkészült a tavaly indult játszópark-fejlesztési program ötödik játszótere Győrben, a Dankó… Tovább olvasom