Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kollektív jutalomelvonás

Mivel nem derült ki, kinek a hibájából keletkezett mintegy egymillió forintos kár a Komszol egyik kukásautójában, ezért a szemétszállító részleg mintegy hatvan dolgozója nem kap minőségi jutalmat.
A Kisalföld értesülése szerint tegnap reggel fél hét körül több kukásautó is a győri városháza elé vonult, tiltakozásul azért, hogy a havonta adható minőségi jutalmat (fizetési pótlékot) nem kapják meg. Ennek oka, hogy a közelmúltban a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. egyik szemétszállító autójában jelentős, 1,1 millió forintos kár keletkezett, amit a belső vizsgálat megállapítása szerint mulasztás okozott.

Hivatalosan a kitolóhenger (ez tolja ki a hulladékot) tört el. A vizsgálatnak azt is meg kellett volna állapítania, hogy a henger ki(k)nél tört el, de csak annyit sikerült kideríteni, hogy számos mulasztás és a hiányos regisztráció miatt még ezt sem lehet megállapítani. Nincs tehát felelőse az esetnek, csak a kár adott, amit nem lehet a fogyasztókkal kifizettetni – mondta a Kisalföldnek Kovács Barnabás, a Komszol igazgatója. „A tulajdonos felé elszámolási kötelezettségünk van, ezt a tételt tehát rendeznünk kell" – tette hozzá.

Kérdésünkre, volt-e már példa arra, hogy kollektív megvonást alkalmaztak a cégnél, Kovács Barnabás igennel válaszolt. A dolgozók számára azonban ez nem kielégítő válasz, többen – főképp a szemétszállítók – úgy érzik most is, a százezer forintos fizetésük mellett egyáltalán nem mindegy, hogy kapnak-e jutalmat.
Az összeg akár 20 ezer forint is lehet. Ők arra hivatkoznak, a géppark öreg, ez a henger akkor is eltörhetett volna, ha senki nem hibázik. Ezt nem rajtuk kellene elverni.

A megvonást éppen ezért „kollektív büntetésnek" tekintik, ezért már napok óta szervezték: panaszukkal a polgármesterhez fordulnak. Ennek az ideje tegnap jött el, de a kora reggeli fél hetes időpont nem volt szerencsés: úgy tudjuk, Borkai Zsoltot nem találták hivatalában. Névvel szándékosan nem szólaltatjuk meg a dolgozókat – nem szeretnénk, ha bármi hátrány érné őket azért, mert a szervezkedésük nyilvánosságra került.

A területért felelős alpolgármester, Németh Zoltán azt mondta, az ilyen belső ügyek a cégekre tartoznak, még akkor is, ha a tulajdonos az önkormányzat. A munkáltató (igazgató) döntésébe nem akarnak beleszólni, ha azonban a dolgozók bejelentést tesznek náluk, akkor meghallgatják a panaszukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél hónappal késik az újvárosi akcióterv

Másfél hónappal elhalasztotta a győri önkormányzat az Újváros rehabilitációjára szóló akcióterv… Tovább olvasom