Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Köldökzsinór a két Pannonhalma között

Egy pályázati lehetőségnek köszönhetően leporolhatták végre a pannonhalmi városfejlesztés négyéves terveit: a cél, hogy létrejöhessen a köldökzsinór a főapátság és a turistát fogadó kisváros között.
 
Ha minden jól megy, 2011 végére egy új Pannonhalma köszönti az utazót.

Urbánus, közösségi hangulatot teremtene a pannonhalmi önkormányzat a főapátsággal azonos nevű kisvárosban, hogy ez a névazonosság ne árnyékszereppel ruházza fel a Szent Márton hegye alatt fekvő kisvárost.

Régi nóta ez: már 2005-ben megszületett az előző képviselő-testület elképzelése többek között a főtér és a Váralja felújításáról, de forrás végül mégsem kínálkozott. Idén viszont leporolhatta a terveket az új testület, s tegnap be is nyújtotta pályázatát az uniós támogatásért, amit a városközpontok funkcióbővítő megújítására írtak ki. Az önkormányzat több konzorciumi partnerrel közösen valósítaná meg az átfogó projektet, s velük együtt osztozna a pályázathoz szükséges 130 millió forintos önrészen.

Török Péter jegyző elmondta, nem pusztán csinosításról van szó: az a cél, hogy közösségi funkciókkal gazdagodjon a város és a turistáknak méltó fogadóállomásává váljon. A főtér ezért teljes egészében megújulna, akárcsak a most még igen sokat bírált Váralja. A hegyre ugyanis innen indul a gyalogos, azaz csak indulna, ha vezetne fel ösvény. A tervek szerint viszont nemsokára egy sétaút visz a fenyves erdő aljáig, s onnan tovább, kis stációkkal a főapátság új fogadóépületéhez. Ennek az útnak egyben ismeretterjesztő szerepe is lenne: például Árpád-házi királyok képeivel – talán helyszíni történelemórát is örömmel tartana itt az ország bármely iskolája. A turista a főapátság megtekintése után a borászattól indulhatna lefelé a hurok másik szárán, egy lépcsőn, ami visszavezeti a Váraljához. Mivel ez lenne végre a köldökzsinór a település és a világörökség között, a főapátság a lépcső felújításával csatlakozik a projekthez.

A Pannonhalmára érkező buszokat tágas parkoló fogadná lent, a majorsági épület mellett, az önkormányzat pedig egy időszakos terasszal élénkítené a közösségi élet központjának megálmodott főtér életét.

Ugyanitt egy épület tulajdonosa üzlethelyiségeket hoz létre és az objektumot visszaállítja eredeti formájába a negyvenes években született fotók alapján. Emellett méltó teret varázsolnak a város kulturális életének a parlagon álló magtárból, a tulajdonos alapítvány úgy tervezi: az épület otthont ad majd koncerteknek, alkotótáboroknak és egy helytörténeti kiállításnak.

Török Péter azt reméli, hogy az átfogó rekonstrukció magával hozza majd a többit, elképzelhető például, hogy a felújított Váralja utcában az üzletemberek fantáziát látnak és egy Tihanyhoz hasonló kép fogadná majd a városba látogatókat. A teljes beruházás mintegy 670 millió forintba kerül, ebből 540 millióra pályázik az önkormányzat. Ha sikerül, 2011 tavaszán elkezdődik a beruházás és talán az év végére egy új Pannonhalmára ismerhetünk a Szent Márton-hegy alatt.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 02. 07:02
    „Mutyizunk, mutyizunk?"Mivel ez lenne végre a köldökzsinór a település és a világörökség között, a főapátság a lépcső felújításával csatlakozik a projekthez".-No azt én is megnézném, hogy a papok hogyan dolgoznak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József is a járműveket okolja

Győr - A megyeház előtti térről kialakult vitához Balogh József volt polgármester is hozzá kívánt… Tovább olvasom