Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Koktélvizsga profi mixerekkel

Győr - Szerelem a tengerparton Margaritával, ami felér egy B52-es bombázó erejével. Mindez jégre öntve és shakerben megrázva, díszítve egy kis koktélcseresznyével vagy más diszkrét szépséggel, kellemes hangulatú estét tud varázsolni.
Még mielőtt bárkinek a gondolatai az erotika felé hajlanának el – végül is az sem bűn –, jó tudni, hogy a Sex on the Beach, a Margarita kettő a sok finom koktél közül, s a B52 sem (csak) egy vadászbombázó. Mindezeket sok mással együtt a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar idegenforgalom–szálloda szakos hallgatói mixelték koktélvizsgájukon. Ügyességükről, fantáziájukról, kreativitásukról, s persze a tanultakról a világbajnoki harmadik, illetve negyedik helyezett, többszörös magyar bajnok Laisz András és Tóth Géza – utóbbi Guinness-rekorder – mixerek előtt adtak számot az egyetem győri Famulus Hoteljében.

Az egyetemnek kiváló kapcsolata van a Magyar Gasztronómiai Szövetséggel, amelynek szakosztályai a szakemberképzés érdekében részt vesznek a különböző fakultációs tárgyak oktatásában. Ennek köszönhetően a szövetség mixerszakosztálya – amelynek vezetője Laisz András – mintegy húsz hallgatónak tartott többhetes koktéltanfolyamot.

– A jó mixernek jó kapcsolatteremtőnek, kreatívnak kell lennie. Minden vendég más, s úgy kell kiszolgálni, hogy máskor is visszamenjen arra a helyre, ahol jól érezte magát. Ha ez megvan a szakmai ismeretek mellett, akkor jó vendéglátós és jó mixer lesz az ember. Persze mindez felelősséggel jár, s mindig tudni kell, hogy a pultnak melyik felén állunk – hangsúlyozta Laisz András, aki fontosnak tartja a szakma iránti megfelelő alázatot.

Laisz András és Tóth Géza mixerbajnokok oktatták a koktélok keverésére az apáczais hallgatókat. Fotó: Bertleff András
Laisz András és Tóth Géza mixerbajnokok oktatták a koktélok keverésére az apáczais hallgatókat. Fotó: Bertleff András

A kedvesség, a jó „duma" ugyancsak hozzátartozik a koktélok keverőjéhez, amit mi sem bizonyít jobban, mint a jellegzetes bajsza alatt mindig mosolygó Laisz András és gyors kezű kollégája, Tóth Géza vizsga előtti bemelegítő ténykedése. Villámgyors mozdulatokkal, szinte becsukott szemmel nyúltak a különböző alkoholos és alkoholmentes összetevőket tartalmazó üvegekért. Biztos kézzel dobálták, pörgették azokat, majd lazán a poharakba öntötték a megfelelő mennyiséget. A gyorsaság Tóth Gézának Guinness-rekordot hozott, 74 perc alatt 500 koktélt kevert össze.

– Az iskolában csak az alapokat lehet megtanulni. A többit a kollégáktól kell ellesni és nagyon sokat kell gyakorolni. Az utcában, ahol lakom, mindig tudják, hogy valamilyen bajnokságra készülök, némi túlzással a fél utca a koktéljaimat próbálgatja – nevette el magát Laisz András.
Vizsgákon edzett embernek meglepő közvetlenséggel, lazának tűnő eleganciával segítette át a két profi mixer az italokat sokszor remegő kézzel öntő hallgatókat. Mindenkihez volt több kedves, mondhatni „jópofa" megjegyzésük, amivel átbillentették őket a holtponton. A Sex on The Beach, a Margarita, a B52, s megannyi koktél elkészült, a vizsga sikerült. Már csak a sok gyakorlás van hátra, s nyugodtak lehetünk, ha az apáczaisok pult mögé állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővülő könyvtári, levéltári honlapok

Győr - A közeljövőben számos újdonsággal bővül a megyei levéltár és a Xántus-múzeum honlapja.… Tovább olvasom