Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Kőkemény véleményeltérés

Győr - A Kazinczy utca burkolatcseréje elkezdődött, az örökségvédelmi hivatal szerint azonban a járda borítására kiválasztott tardosi vörös mészkő elfogadhatatlan.

Németh Zoltán alpolgármester szerint a hivatal ismét közel kerül ahhoz, hogy hatáskörét átlépje. A munkálatokat koordináló útkezelő szervezet egyelőre nem nyilatkozik.

A Kazinczy utcában komoly munkálatok zajlottak tavasszal: ivóvízvezetéket, csatorna- és távhővezetéket cseréltek. Nyáron ideiglenes burkolat borította a területet, most érkezett el az ideje a végleges munkának. Miután a belváros kiemelten védett műemléki jelentőségű terület, tele műemlék épületekkel, egyben régészeti lelőhely, a tervdokumentációt megkapta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodája is.

– A tervdokumentációban még kizárólag bazalt szerepelt burkolóanyagként, amire meg is adtuk az engedélyt – mondta a portálunknak Figler András, a KÖH irodavezetője. – Két hete hétfőn adta át a munkaterületet az útkezelő szervezet a kivitelezőnek, akkor derült ki, hogy a járdára a tervtől eltérően tardosi vörös mészkövet szánnak. Erre az örökségvédelmi hivatal nem bólinthat rá, mert az anyag színe miatt nem illik a környezetbe, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének szakvéleménye szerint pedig alkalmatlan kültéri használatra, hidegben szétfagy.

A Kazinczy utca burkolására szánt tardosi vörös mészkő sem színében, sem anyagában nem alkalmas a célra, a rossz példákat nem kellene követni – mondta Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője. Fotó: B. A.

Az útkezelők ismerik ezt a szakvéleményt, de tekintettel arra, hogy egy folyamatban lévő hatósági eljárásról van szó, Máthé-Tóth Péter tájékoztatásért felelős mérnök azt mondta, a szervezet egyelőre nem nyilatkozik.

Németh Zoltán alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő portálunknak azt mondta: valóban szó van arról, hogy a burkolatkiosztási terv változzon annak érdekében, hogy a mostani tervnél barátságosabb és esztétikusabb burkolat kerüljön a Kazinczy utcába. Ha a tervek elkészülnek, be is nyújtják a szükséges helyekre. Reményei szerint a végső kialakítás már ebben a módosított formában valósul meg.

Hozzátette: – Megdöbbentő számomra, hogy az örökségvédelmi hivatal részéről már előre véleményt mondanak egy olyan ügyben, amiről a dokumentáció még benyújtásra sem kerülhetett hozzájuk. Így ismét közel kerülnek ahhoz, hogy illetékességüket, hatáskörüket túllépjék. Az, hogy információk nélkül, a sajtón keresztül üzengetnek, mindenképpen jól mutatja azt a minősíthetetlen hozzáállást, amit a városi fejlesztésekkel szemben tanúsítanak. A Kazinczy utca burkolatcseréjét engedélyezve a hivatal feltételül szabta az ötven centiméter alatti munkák esetében régészeti szakfelügyelet biztosítását. Tavasszal a közműcserék miatt az utca teljes keresztmetszetében öt-hat méter mélyen mindent kitermeltek, a felszín alatt friss feltöltés van. Ez is jellemzi, nincs másról szól, mint hogy forráshiányos intézményhálózatot és hivatalokat finanszíroztatnak a beruházókkal.

Portálunk információi szerint az építéshez mindenképpen egyetértés szükséges, így vélhetően hamarosan megkezdődnek az egyeztetések az örökségvédelmi hivatal és az építtető között.

Olvasóink írták

 • 4. Hozzászóló 2009. szeptember 25. 11:55
  „Watix! Menj, oszt´ csináld jobban!”
 • 3. watix 2009. szeptember 24. 14:20
  „Ez tipikus magyar eset!
  Másrészt Magyarországon a legnagyobb műemlék pusztítok, maguk a műemlékvédők.
  Nyugaton a műemlékvédelem karöltve dolgozik a befektetővel, segíti a munkáját, és mindent elkövet, hogy maga a műemlék minél hamarabb felegyen újítva (konzerválva legyen),
  Nálunk ez épp fordítva működik!!”
 • 2. dominiim 2009. szeptember 23. 15:27
  „Ezt egyszerüen nem lehet megérteni Most derül ki, ki, hogy a tardosi kő nem jó ! Előzetesen ki hagyta
  jóvá. Ugy tudom a kiviteli terveket egyeztetni kell ?
  Ismerve a követ ez biztosan nem lenne szép szép és tartós ebben az utcában !
  Tisteletteé kérdezem kinek a felelősége, hogy már több mint fél éve csak nagy nehezen lehet az üzleteket
  megközeliteni !
  A diszburkolat elkészitésére az elkövetkező hónapok nem tünnek kedvezőnek !

  Ugye ennek sincs FELELŐSE ?

  Andre”
 • 1. urbaniastapista 2009. szeptember 23. 14:07
  „Kié a tardosi kőbánya?
  Kültérrre tényleg nem való, ha szét nem is fagy, de kifakul és a bugyirózsaszín sokféle árnyalatait lehet szemléltetni vele. Az elvtársak egyszer már megjárták ezzel, az ötvenes években. A városligeti Lenin szobor mögötti obeliszket borították hazai , tardosi "vörösmárvánnyal". Néhány tél után jól kifakult, fényét elvesztette, hullottak a fejek, aztán hozattak svéd vörös gránitot, azzal már nem volt ilyen baj.
  A hülyeség örök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája Győrben: Bigyó Felügyelőtől a világűr `hangjáig´

A Kutatók Éjszakáján izgalmas kísérletek közül választhatnak a tudomány szerelmesei Győrben. A… Tovább olvasom