Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Kokárdahajsza a győri belvárosban

Kokárdát vásárolni indultunk két nappal az állami ünnep előtt. Ahova betértünk, kaptunk is a nemzetiszínű díszből.
A kokárda nem drága mulatság, még sem tűnik úgy, mintha nagy divat lenne. Napokkal az ünnep előtt még csak néhányan viselik a bal oldalukra tűzve. Talán március 15-én többen tűzik mellükre, annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre avíttabbnak, ódivatúnak számít. Ráadásul amióta egyes politikusok politikai tartalmat is hozzácsaptak a bokréta viseléséhez, s egy kampány aljas trükkje lett, mintha kirekesztő tartalmat kapott volna a kokárda.

Ötven és ötszáz között
Folklór hangulat lesz úrrá rajtunk, de Kossuth nótákkal mégsem kedveskedünk a járókelőknek, miközben a kokárdák után kutatunk. A bahiás illatot ontó, Baross úti bódéban (Soma-Box Kft.) több féle kokárda várja az ünneplőt. A hagyományosnak számító (biztosítótűvel) 150 forint, a hajtogatott (gombostűvel) 50 forint. Láttunk még jelvénnyel (nagymagyarország, árpádsáv, Kossuth címer) kombinált szalagot 490 és 590 forintért, de ezek nem nyerték el tetszésünk. Szépen ragyogjatok, ott a polcon.
Második állomásunk a Czuczor utcai Ő-kelme méterárú bolt. Tanácsot kérünk az eladótól, végül 40-40 centimétert vásárolunk a vékony és a vastag szalagból. A nyolcvan centinkért 90 forintot kér az éppen kokárdával bíbelődő hölgy. Szalagok a zsebben, holnap egy szabót keresünk, aki megvarrja ingünkre a díszt.

Ugyanaz száz forinttal több
Kokárdát kutató kalandunk következő állomása a Baross úti Rossmann drogéria: a pénztárnál kék kosárban halomban áll a nemzetiszín bokréta, akciósan hirdeti magát: 49 forint (tűvel). Miskolci áruval van dolgunk, és száz százalék pamuttal.
Ugyanezt a terméket a Bajcsy-Zsilinszky utcai Népművészeti Mintaboltban 150 forintért kapjuk meg, annyi különbséggel, hogy a kiszolgálás készségesebb. Jutalmul meglepjük magunkat egy 260 forintos kokárdával is, cserében nemzetiszín díszítésű zacskót kapunk, megdobban bennünk a magyar öntudat.

K.O.kárda
Petőfi büszke lenne ránk, ha látná, hogy fél tucat kokárda pihen a zsebünkben. Összesen 700 forintot költöttünk szalagokra és bokrétákra a belváros üzleteiben. Gyanítható, hogy a kereskedők nem ebből a bevételből nyaralnak. Mindenesetre, ha magunkra tűznénk az összeset, úgy nézhetnénk ki, mint a következő napokban megkoszorúzott, fellobogózott emléktáblák. Mivel nem ez a célunk, ezért egyet tűzünk a helyére tizenötödikén. De azt az egyet biztosan, hogy ünnepeljük szabadságunkat. S azt már nem figyeljük, ahogy az elmebetegség is ünnepel.

A kokárda eredete
A nemzeti színekből készült rózsaalakú szalagcsokrot XIII. Lajos uralkodásától (1610-1643) kezdték használni Franciaországban. Magyar neve francia ősének a „cocarde"-nak magyarosított változata. A kokárda a francia forradalom után trikolórként maradt a nemzetük jelképe. Elterjedté és népszerűvé csak a reformkorban vált. A márciusi 15-i forradalommal kezdődően hangzottak el követelések a császári jelképek és színek magyarra történő felváltásáról, amelyet végül az áprilisi törvények XXI. törvénycikke mondott ki. A hagyomány szerint Petőfi Sándor Szendrei Júliától, Jókai Laborfalvi Rózától kapott kokárdát a forradalom estéjén. Tavasszal történt meg a magyar színhármas bevezetése, a kokárda gyorsan terjed a katonák körében.

Rossmann
Népművészeti Mintabolt
 
Ő-kelme méterárú
Soma-box

Olvasóink írták

 • 8. Köbüki 2008. március 20. 07:51
  „"kampány aljas trükkje lett"
  Nem tudni, önerőből szöletett ez a cikk, vagy a Főnökség elvtársainak utasítására.
  Bármelyik is legyen, nekünk hét rossz, mert egy darab újságunk van ezen a vidéken és konkurencia nélkül megteheti, hogy politikai hovatartozuását kinyilváníthatja büntetlenűl.
  Végre a lap szerkesztőinek fiókba kellene tenni, a szerintem letünk szoci népbutitó újságírást!”
 • 7. joco1 2008. március 15. 06:31
  „2-es Te csak most viseled a kokárdát, mert ..,? de a korábbi rendszerben Te "tüntetöleg" nem , vagy csak nem "merted" viselni? Te egy igazi"hazzaffy" vagy”
 • 6. kende 2008. március 14. 13:10
  „"Láttunk még jelvénnyel (nagymagyarország, árpádsáv, Kossuth címer) kombinált szalagot 490 és 590 forintért, de ezek nem nyerték el tetszésünk."

  Na még az lenne a furcsa , ha elnyerte volna ! (Cinikus hangsúlyos mondat... ) Elég szomorú, hogy nem nyerte el....Bezzeg a sarlós-kalapácsos az tetszene!!!
  Tényleg azért hord, mert magyar vagy, és légy rá büszke !”
 • 5. kokos 2008. március 14. 12:55
  „A kokárdát ne azért tedd fel, mert fideszes vagy. azért mert magyar. a maszopos is magyar. hol törpe minoritás, hol meg a többség. tényleg nem szép dolog volt a kokárdát, mint nemzeti szimbólumot kampányként használni.”
 • 4. Eva- 2008. március 14. 10:17
  „"Ráadásul amióta egyes politikusok politikai tartalmat is hozzácsaptak a bokréta viseléséhez, s egy kampány aljas trükkje lett, mintha kirekesztő tartalmat kapott volna a kokárda."

  Kedves 2.!
  tán igaz?! a magállapítás?”
 • 3. pfz 2008. március 14. 10:11
  „Quasimodo!

  "kampány aljas trükkje " vagy aljas kampány része...Ugye nem ugyanazt jelenti!
  Persze, tudom kis hazánkban az elmult években problémák vannak a szövegértéssel, de a te esetedben úgy tűnik ez nem az oktatási rendszer hibája. Az eltorzult gondolkodásmód a te hibád...”
 • 2. Quasimodo 2008. március 14. 08:23
  „Mi az, hogy aljas kampány részévé? Te hülye kommunista! Remélem megéget a kokárda, ha felteszed!”
 • 1. zorro 2008. március 14. 07:50
  „elég pihentek vagytok....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A háziorvosok nyugdíjig kihúzzák?

Magyarország - A háziorvosok közül azok, akik nyugdíj mellett viszik a praxisukat, valóban… Tovább olvasom