Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Koholt rablások

Vannak, akik pénzük, tárgyaik ittas állapotban való elköltését, elvesztését próbálják azzal magyarázni családjuknak, hogy kirabolták őket. Volt, aki a főnökének azt mondta, rablók vették el tőle a cégtelefont, őt pedig a folyóba dobták. Minden tizedik rablás koholt vádas, a büntetés elérheti az egy év szabadságvesztést.

A számos eset közül a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Károlyi Zoltán alezredes példaként említette annak a férfinak a történetét, aki barátaival közös italozás után elhagyta övtáskáját a benne lévő értékekkel, munkahelyi mobiltelefonjával, majd beleszédült az egyik folyóba.

Otthon a sérüléseit és elázott külsejét, munkahelyén a telefon elvesztését kellett megmagyarázni, ezért feljelentést tett, mert ismeretlenek kirabolták őt, majd beledobták a folyóba. A nyomozás kiderítette, hogy senki nem támadta meg, s értékeit egy parkban hagyta el. Ott megtalálták mobilját, övtáskája és iratai is ugyanott voltak, csak 20 ezer forintja hiányzott. Végül bevallotta, félt attól, hogy főnöke felelősségre vonja.

Autólopás miatt indult eljárás egy pécsi lakos bejelentése alapján. A férfi azt állította, hogy Sopronban egy iskola előtti parkolóból ellopták Audi 100-asát. A bűncselekmény helyszínén a jármű feltörésére utaló nyom nem volt, a sértett a tanúkihallgatásakor ellentmondásba keveredett. Megtört és elmondta: az volt a célja, hogy a felszámolók lezárják a cégei ellen folytatott eljárásokat, mivel a papírok a gépjárművel együtt eltűntek.

Rablás miatt tett feljelentést egy férfi, akit hátulról leütöttek, majd elvették 80 ezer forintját. Az adatgyűjtés során kiderült, a feljelentő aznap egy kocsmában sokat italozott és játékgépezett. Nem rabolta őt ki senki, ugyanakkor a feleségétől való félelmében találta ki a fenti történetet.

– Komoly munkát ad a rendőrségnek a feljelentések kinyomozása. Vissza kell ellenőrizni, hogy megtörtént-e a rablás, s helyszíni szemlét is köteles a hatóság lefolytatni. Kutatni kell a környéken nyomok, tárgyak után. Mindez nagy apparátust mozgat meg. A végén, amikor a feljelentő elé tárjuk a bizonyítékokat, beismeri, s elmondja, hogy miért tette.

– Ami viszont számukra veszélyes – folytatta Károlyi Zoltán –, hogy a sértettből könnyen lesz gyanúsított. A büntetőeljárás végén ugyanis a rendőrség minden esetben, amikor bebizonyosodik, hogy valótlan a feljelentés alapja, a hatáskörrel rendelkező nyomozó ügyészségnél feljelentést tesz.

Ott folytatják le a vizsgálatot hatóság félrevezetése miatt. Ez a bűncselekmény egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Esetenként a súlyosabb hamis tanúzás bűntette is megállhat, ha pedig konkrét személy ellen tesz feljelentést valaki, hamis vád miatt indul eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyközi buszok négy napig ünnepelnek

Tovább olvasom