Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Kodály Zoltán tiszteletére Nyitott ritmus címmel avattak szobrot Győrben - fotók, videó

Kodály Zoltán tiszteletére Nyitott ritmus címmel avattak szobrot Győrben -  fotók, videó
Az Ifjúság körút és a Kodály utca kereszteződésben állították fel az alkotást.
A Kodály-emlékév alkalmából Nyitott ritmus címmel állítottak köztéri szobrot a Kossuth-díjas magyar zeneszerző emlékére Győrben, az Ifjúság körút és a Kodály  Zoltán út kereszteződésében kedden.     

Borkai Zsolt polgármester avató beszédében elmondta, hogy Halmi-Horváth István festőművész és Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész közös alkotása a múltat megjelenítve üzen a jelennek és a jövőnek. Mint fogalmazott, az öt méter széles és 2,4 méter magas  szoborral a város emléket állít egy olyan zeneszerzőnek,  zenetudósnak és népzenekutatónak, akinek munkásságát, gondolatait  ma is őrzik és tanítják. A polgármester szerint a város az elmúlt  időszakban a kortárs művészet egyik "komoly fellegvárává" vált.
 


A polgármester hozzáfűzte: a zene a mindennapokban is jelen  van, jó példa erre a Győri Filharmonikus Zenekar, amely világszerte  képviseli a megyeszékhelyet.
_%
Radnóti Ákos%_ alpolgármester felidézte, hogy  tavaly már felavatták Kelemen Zénó egy alkotását az Adyvárosi  tóban, az ország első köztéri úszó szobrát. Nyár végén pedig Botos  Péter Ferenczy Noémi-díjas üvegszobrász művész Őrszem (Sentinel)  című üvegmozaik szobrát állították fel.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a köztéri alkotás Kodály Zoltán Angyalok és pásztorok című gyermekkórus kottarajzát ábrázolja.

Halmi-Horváth István elmondta, hogy a szobrot öt szintre  osztotta, amelyek a kotta öt sorát jelképezik. A kották más-más  színűek, igyekezett vidám színeket felhasználni.
Kodály Zoltán tiszteletére Nyitott ritmus címmel avattak szobrot GyőrbenA szobor négy hónapig készült Kelemen Zénó műtermében, kompozit technikával. A két művésznek ez volt az első közös munkája - mondta  a Munkácsy-díjas szobrászművész.

A szobor felállítását az önkormányzat tízmillió forinttal  támogatta.

A kormány Kodály Zoltán halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából hirdetett Kodály-emlékévet 2017-re.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Jobbik szerint a győri Fidesz leszerepelt

A plakátok megadóztatásával nem ért egyet Fodor Roland képviselőjelölt. Tovább olvasom