Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kodály országában mindenkinek jut siker

Győr - Mind az országos, mind pedig a régiós zenei-művészeti versenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el a hazánkban, közelebb pedig Győrben tanuló felvidéki diákok.

Sokuk itt szeretne letelepedni, dolgozni és élni.

Aki nem a zenében, az az idei Kazinczy-versenyen jeleskedett, s a Richter Zeneművészeti Szakközépiskola vezetése méltán lehet büszke a szlovákiai magyar fiatalok teljesítményére. A Nagymegyerről, Felbárról, Medvéről, Ekelről és Komárnóból érkező diákok beilleszkedtek nemcsak a zenei szakközépiskola – vagy ahogyan maguk között nevezik, a konzi –, hanem tágabb körben a város életébe is. Külföldi állampolgárok lévén csekélyebb állami támogatással számolhatnak, ám hogy zökkenőmentesen tanulhassanak, képezhessék magukat, ahhoz a győri önkormányzat nyújt többféle segítséget ösztöndíj és kollégiumi elhelyezés formájában.

A Felvidékről érkezett diákok: Csiba Mátyás, Tóth Hajni, Csiba Júlia, Dégner Lilla, Károlyi Bianka és Horváth Attila legszívesebben maradnának Győrben, úgy érzik, itt találták meg a számításukat. Fotó
A Felvidékről érkezett diákok: Csiba Mátyás, Tóth Hajni, Csiba Júlia, Dégner Lilla, Károlyi Bianka és Horváth Attila legszívesebben maradnának Győrben, úgy érzik, itt találták meg a számításukat. Fotó: Harcsás Judit

˝Az országos brácsaversenyen harmadik lettem˝ – árulja el némi unszolásra az ötödéves Csiba Mátyás, aki a londoni Királyi Akadémiára készül. – Hallottam a győri konziról, az itteni tanárokról, akiknek azóta rengeteget köszönhetek. A legjobb választás volt Győr, Kodály országában nekünk is jut siker.

Benkő Szabolcs igazgató kollégáival együtt büszke a diákokra, annál is inkább, hisz Szlovákiában az alapiskolai képzés a miénknél gyengébb, így a lemaradást a fiataloknak be kellett hozni. Többféle elképzelés és terv körvonalazódik már most a zenét és művészetet tanuló fiatalok életében: van, aki az unió országaiban folytatná tanulmányait, ám a többség szívesen maradna, s letelepedne Győrben, annyira megszerette a várost, az itt élőket. 

Olvasóink írták

  • 1. History 2009. október 16. 16:45
    „TIsztelt Kisalföld!

    Szeretném megkérdezni, hogy a megyei napilap újságírói miért nem a magyar megnevezését használják a határon túli magyar településeknek? Vagy Önök önként, szolidalitást vállalva a szolvák állammal, betartják a szlovákiai nyelvtörvényt és oktatási minisztériumi rendeleteket? Ha már annyira meg akarják különbözhtetni a két Komáromot, akkor javasolnám a szlovákiai Komárom esetében, a Révkomárom, Öregkomárom, vagy szlovákiai Komárom megnevezés használatát.Ha ez nehezükre esik, akkor viszont kérném, hogy Bécs helyett Wien, Prága helyett Praha, Párizs helyett Paris, Lisszabon helyett Lisboa, Nápoly helyett Napoli, Varsó helyett Warszawa, Krakkó helyett Kraków, Szófia helyett Szofija, Zágráb helyett Zágreb, Athén helyett Athína, Brüsszel helyett Bruxelles, Koppenhága helyett Kobenhavn stb. megnevezéseket szíveskedjenek használni a továbbiakban.
    Kérem figyeljenek a részletekre!
    Köszönettel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodszor esett hó októberben

Győr-Moson-Sopron - Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Sopronban havas eső, Péren havas szitálás… Tovább olvasom