Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Klubbiztonság a közlekedésért

Győr - A Magyar Autóklub harmadik alkalommal érkezett Győrbe „Biztonságosan közlekedni egy életúton" programjával. A sorozat elsősorban a gyerekek oktatását célozza, azonban a felnőtteknek is kínál kipróbálni valót, például a „jeges utas" vezetéstechnikai pályát.


A Magyar Autóklub (MAK) kamionja Győrben, a Tesco hipermarket parkolójában állt le tegnap, hogy egy héten keresztül fogadja a gyerekeket, és a biztonságos közlekedés iránt elkötelezett felnőtteket. A klub a technikai elemek gyakorlására, azok elsajátítására „Ki a mester két keréken?" elnevezéssel ügyességi tanpályát alakított ki.

A MAK „Fékezd magad" bemutatón egy olyan autóba ültette a gyerekeket, amelyiken a jobb oldalon is van fék. Az oktató vezette az autót, s a mellettük ülő fiúknak, lányoknak kellett fékezni úgy, hogy ne üssék el az autó előtt álló szivacsbábut. Ezzel megtapasztalták, hogy ha a játék hevében körültekintés nélkül az úttestre szaladnak, milyen baleset következhet be. A sokkoló élmény nyomot hagy bennük.

A Fékezd magad bemutatón a gyerekeknek a bábú előtt kellett megállni. Tíz százalékuknak sikerült. Fotó: Tóth Gyula
A "Fékezd magad" bemutatón a gyerekeknek a bábú előtt kellett megállni. Tíz százalékuknak sikerült. Fotó: Tóth Gyula


A felnőtteket a műgyanta szőnyeg várja, ami a jeges utat mintázza. Érdemes saját autóval elmenni erre a programra, s azon begyakorolni, hogy mikor hogyan kell kormányozni a megcsúszó autót.

A heti programot megnyitó Ottófi Rudolf alpolgármester köszöntőjében többek között kiemelte a gyerekek megismertetését a közlekedésbiztonsággal, s hangsúlyozta a már jogosítvánnyal rendelkezők továbbképzésének szükségességét. A főkapitányság rendészeti igazgatója, Németh Lajos ezredes a megyei baleseti adatokról elmondta, a tavalyi év hasonló időszakához képest 18 emberrel kevesebb halt meg közlekedési balesetben, ami 64 százalékos csökkenést jelent. Ugyancsak 18-al kevesebben sérültek súlyosan – ez 14 százalékot jelent –, s 8 százalékkal kevesebb könnyű sérült van ebben az évben, mint tavaly ilyenkor.

Az autóklub regionális elnöke, Barta András a programról többek között elmondta, az egyedülálló az Unióban, s harmadik alkalommal rendezik meg. Jártak már náluk tapasztalatszerzésen a szlovák és a horvát társklubok képviselői is.

Azok, akik szeretnének részt venni a programban, azok a 06-20-443-06-43-as telefonon jelentkezhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. zotya975 2009. június 16. 21:31
    „Persze jó dolog, de amikor az ember télen elmegy egy kihalt parkolóba kicsit csúszkálni, egyből azt mondják rá, hogy vandálkodik, és meg sem fordul senki fejében, hogy milyen jól jön az ilyenkor szerzett tapasztalat kint az úton vészhelyzetben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két napra az időseké a Bezerédj-kastély kulcsa

Győr-Ménfőcsanak - Leginkább színes kavalkádhoz lehetne hasonlítani azt a rendezvénysorozatot,… Tovább olvasom