Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Klónozzák a Széchenyi teret Győrben?

Mindent kaptak, csak éppen jó szavakat nem a győri Dunakapu tér átalakításának tervei a szerdai civil fórumon, ahol szóba kerültek a várfalak, a mélygarázs és annak költségei is.

A győri Dunakapu tér tervezett átalakításának terveit bírálta dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, a Széchenyi István Egyetem tanára azon a szerdai telt házas fórumon, amelyet számos civil szervezet - többek között az Arrabona Városvédő Egyesület és a Reflex Környezetvédő Egyesület - rendezett a győri kamarai székház Baross Termében tegnap.

A professzor nehezményezte, hogy a terveket nem ismertették a lakossággal és az építésszakmával. Megjegyezte: Pápán, ahol ő városi főépítész volt, a főtérfelújítás terveiről nyilvános, köztéri vetítést tartottak az érdeklődnek, Sopronban pedig a Várkerület-rendezésre megtelt a kaszinó.

A nyilvánosságra került elképzelésekből dr. Winkler Gábor azt állapította meg, hogy Győr klónozni készül, megépíti a Széchenyi tér kettőt. A Pálffy-Schwarzenberg-szobor és a Vaskakas-kút arrébb költöztetésére utalva furcsállta, hogy a tervező szerint a téren nincs helye a várat megvívó csata hőseinek és a vaskakasnak, miközben - hangsúlyozta - a török kort kellene turisztikai termékként eladni.

Az építész jelezte: azzal sem ért egyet, hogy a feltárt vármaradványok legérdektelenebb részét, az ágyúlejáró külső falát mutatják csak be.

"Ennél sokkal többet vártunk a tervezőtől: azt, hogy kihasználja a lehetőséget, hogy az északnyugati várfalszakasz végig megvan és a Velencei Charta betartásával rekonstruálható" - szögezte le. Beszélt arról is, hogy ha a piacot az ígéretek szerint visszaviszik a térre, akkor a terveket ehhez kell igazítani és el kell felejteni "a Széchenyi tér csecse megoldásait".

Dr. Szepesházi Róbert geotechnikai szakértő, a Széchenyi-egyetem tanszékvezetője előadásában elmondta: továbbra is lát kockázatokat a tér alá tervezett mélygarázs építésében. Kijelentette ugyanakkor: a víz nem fog befolyni a szerkezetbe, de gondokat okozhat, mert víznyomások léphetnek fel ott is, ahol nem szeretnék. Megemlítette, hogy a réselés közben elszökhet a kinyitott rés állékonyságát biztosító résiszap. Jelezte, hogy ennek elkerülésére van műszaki megoldás, a földben rejlő üregek soványbetonnal való feltöltése, csakhogy kérdés, ezt szabad-e alkalmazni a várfalak mellett.

Dr. Szepesházi Róbert szólt a költségekről is. Elmondta, az engedélyezési tervből az olvasható ki, hogy a mélygarázs 1,6 milliárd forintba kerül, de nem riogatás a 2-2,5 milliárd forintos végösszeg. Ennek okaként a nehéz, drága építési technikát és körülményeket nevezte meg, másrészt a rossz helykihasználást. Utóbbin azt értette, hogy amíg egy átlagos mélygarázsban 25, addig a 265 férőhelyesre tervezett győriben másfélszer annyi, 38 négyzetméter jut egy autóra (beleértve a parkolóhelyeket és a kiszolgálóterületeket is).

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. oPTiKa 2013. június 24. 11:09
  „DON, ha már az örökségvédelmi törvényt megváltoztatták a mélygarázs miatt, miért ne mennének tovább?

  Valaki, kivételesen igazad van, másra úgyse lesz jó :)
  Az alsó szinten fogják árulni a halakat és a folyami rákot...”
 • 61. DON 2013. június 23. 14:35
  „60. Valaki 2013.06.23. 10:56
  Köszönjük, Emese!”
 • 60. Valaki 2013. június 23. 10:56
  „A mélygarázsban is lehet piacozni! Ott legalább nem lehet napszúrást kapni. :))”
 • 59. DON 2013. június 22. 11:29
  „58. oPTiKa 2013.06.21. 16:17
  És elindult az összeesküvés-elmélet gyártása... :)”
 • 58. oPTiKa 2013. június 21. 16:17
  „Ahh DON, a háttérben álló üzleti körök majd jól megváltoztattatják a törvényeket, vagy az alkotmányt...”
 • 57. DON 2013. június 21. 10:12
  „56. oPTiKa 2013.06.21. 10:08
  Kedves Optika! A kenőpénz elköltése még nem biztosíték semmire. Ha a háttérben valóban olyan üzleti körök állnak, amelyek nem szeretnének nagyobb nyilvánosságot, akkor szépen kihátrálnak az egészből, s meglátod, Győrben is fog még audi alatt robbanni a pokolgép :)
  Mert azt a pénzt egyszer majd elkezdik visszakövetelni - kamatokkal együtt...”
 • 56. oPTiKa 2013. június 21. 10:08
  „54, sokan egyetértenek a véleménnyel, de a kenöpénz már el is fogyott, úgyhogy muszáj lesz garázst építeni...”
 • 55. DON 2013. június 21. 10:02
  „Valaki felhívhatná a mélyen tisztelt városvezetést, hogy kulturált európaihoz méltóan nyilvánosság elé tárja valódi szándékait egy fórum keretében, s ne kampányjelleggel mutogassa a mi pénzünkön nyomtatott sajtóorgánumában, amit vastag bőrrel a képén "közéleti hetilapnak", illetve a "város új médiájának" nevez. Ha ez az új média, akkor kérjük vissza a pártatlan régit!
  A bástyával, a piaccal és az ingyen parkolókkal együtt! Ma így ébredtem :)”
 • 54. jégcsákány 2013. június 21. 09:05
  „A történtek után a józan ész megállj-t parancsol! Nem kell se terem se mélygarázst építeni. Nem szabad megsértődni, - a polgár nem akarja a neki szánt élvezetet.Új koncepciót kell kidolgozni, melynek középpontjában
  a turisztikai igények, a piac visszatelepítése, a hajókikötő, a sétány, az ingyenes parkolás, legalább három
  turistabusz megállással és a Bástya utca esetleges visszaépítése is szerepel. Az ásatások eredményeit pedig úgy kell bemutatni tematikus helyreállítással, az eredeti magasság visszaépítésével, hogy az érthető és életképes legyen. Nem három sor téglát -és nem üvegfalon,- üvegfödémen át kell bemutatni mert az álságos.
  Nem látszik célravezetőbb kiút a legjobb megoldás kiválasztásához, mint egy tervpályázat kiírása, nem kivitelezési hanem tervpályázat. A tervet nem szabad a választásokig megépíteni, hanem a súlyának megfelelően több ütemben megépíteni a téma jelentőségének megfelelően. Az lenne a tisztességes megoldás, ha a szakvélemények csatolásával maguk a Győriek választhatnák ki a számukra legjobbnak tűnő megoldást, mert így legalább 100 évig megoldaná a problémát. Remélem, hogy ezzel a véleménnyel nagyon sokan egyetértenek.”
 • 53. Búzakörte 2013. június 21. 08:43
  „52, Hapala! Ez majd minden német városban így van, ahogy leírta. Láttam olyan piacot is, ahol a város egyforma, ám különböző színekre festett kicsi ekhós utánfutókat gyártatott s a piacosok abba rakodnak bele és azzal gurulnak a főtérre a középkori dóm tövébe. Hihetetlenül káprázatos látvány, mert a kis utánfutókat helyi kézművesek festették ki mindenféle zsánerképekkel. Ezeket a kocsikat a standot váltó piacos megkapja adott időre, legtöbbjük egy évre béreli ki és a lejárat előtt megújítja. Olyan ügyesen elkészített kocsik, hogy kézzel is nagyon könnyen mozgathatók, még tele áruval is. A piacosok behajtanak a térre, leakasztják a kocsit, az autót pedig elviszik a kijelölt közeli! parkolóba. Utána már kézi erővel tologatják ide-oda a színes utánfutókat, kialakítván a szokásos ültetési rendjüket. És ez minden nap így megy! A hentes is ilyen kocsiból árul és a pucolt házi csibe is ott van, nem terelgetnek senkit hülye konténerekbe idétlen jogszabályokra hivatkozva. Hagyják élni az embereket. Ha az árus azt akarja, hogy az áruja ne romoljon meg, majd hoz magával hűtőboxokat. Kész. Ennyi. Rá van bízva. De nem is vásárol ott senki multi áruházakban élelmet. Az egész város a piacról kosztol, ez ott természetes, egyéb lehetőség fel sem merül. Győrben meg odacseszték a piacot a Gulágra, az Árkád nevű förtelem tövébe, had menjen be a nép oda élelemért is, ruháért is, a piacos, a kofa dögöljön meg. Gyűlöletes férgek Győr vezetői.”
 • 52. hapala 2013. június 21. 00:14
  „tavaly voltam Sindelfingenben ( Győr testvérvárosa Stuttgart mellett ).

  és mit látok ?

  a szép főterén délelőttönként piac van az óváros főtéren.

  rengeteg vásárló, szép áru , és kellemes hangulat.

  kerekes utánfutó kocsikból árusítanak

  délutánra mindez levonul és a tér ki van takarítva, egy macskaöves ódon óvárosi térré vedlik újra vissza .”
 • 51. sx486 2013. június 20. 21:55
  „Győrben sok lehetőség van mélygarázs építésére ha valakinek talán lenne igénye erre.
  Közel a városközponthoz is.
  Miért nem azt választják?
  A városközponthoz közel rendezetlen területek vannak! Közel a városház térről!
  Az díszíti a várost.(Nagyon szép látvány!)
  Gondolom meg vannak erre is a tervek, de mikor lesz abból valami?
  Nem értem miért a Duna kapu tér volt a legfontosabb?”
 • 50. sx486 2013. június 20. 21:30
  „Ha a piac visszatérne, még mindig többet ér mint a mélygarázs.
  Mert idegenforgalmi hely!..Volt.( utána már nem lesz az!)
  Egy garázs semmit nem ér csak a lakók és parkoló autók számára lehet kedvező de ez is csak álom.
  Hogy a város vezetése így áll hozzá Győr fejlődéséhez érthetetlen!
  Egy tradicionális hely, mint a Duna kapu tér, komolyabb megbecsülést érdemelne.
  Én egyértelműen ellene szavazok! (Csak sajnos hiába!...mert úgy is az erőszak fog győzni!)”
 • 49. DON 2013. június 20. 19:31
  „Csak mondom, hogy a törököknél nem bástya volt a tét, hanem egy zöldterület.
  Miért van az, hogy a legbüszkébb nemzetből fogyott ki a valódi nemzeti büszkeség?”
 • 48. mir 2013. június 20. 19:26
  „Pesten az Almássy tér felújításánál a lakosság dönthetett, hogy milyen legyen. Itt meg <moderálva> az emberek fejére. Pár ember eldöntötte és kész hogy lesz egy újabb kopasz tér.”
 • 47. Stflower 2013. június 20. 18:02
  „Nos, Hölgyeim és Uraim!

  Itt a tutit! http://atlatszo.hu/2013/06/20/melygarazst-epithet-a-kozgep-a-muemlek-duna-bastya-helyere-gyorben/”
 • 46. DON 2013. június 20. 17:54
  „45. ATX 2013.06.20. 17:29
  Igazad lehet, de nem az elhelyezkedése miatt lesz tele, hanem azért, mert ott fog parkolni a Lloyd min. 30 férőhelyen, a belvárosi "prominensek" pedig mégy egyszer annyi helyen, plusz a lustábbak, akik nem képesek gyalogolni 200 métert.”
 • 45. ATX 2013. június 20. 17:29
  „40: "Ugyanúgy üresen fog tátongani, mint a Révai úti." Szerintem egy fokkal jobban ki lesz használva, mert mégiscsak a belváros közepe-szélén lesz. A Révai úti annyira kiesik, hogy oda csak azért épült, mert hatalmas offshore telekmutyi volt az egész!”
 • 44. DON 2013. június 20. 16:16
  „42. Bikfenc 2013.06.20. 14:27
  Valóban nagyobb ott a hely, de ezzel felborítják a város közlekedését arra az időre. Ami nem is lenne baj, azonban az akusztikája annak a helynek siralmas, és egy olyan technikai stábbal, mint a szombati, botrányos eredmény születik.
  Rendezvényeknek én az Árkád mögötti hatalmas teret tartom megfelelőnek, ahova a piacot száműzték. Ott van a közelben parkoló, van tér, és a hangzással is rendben lenne minden, azon felül pedig amikor nincs semmi, ingyenes parkolónak lehetne használni. Közel a belváros.”
 • 43. oPTiKa 2013. június 20. 15:08
  „Bikfenc, DON, igazatok van. Csak az a baj, hogy a kenöpénz már megérkezett - úgyhogy mindenképp véghez kell vinni, mivel valószínüleg jóval nagyobb összegröl van szó, mint amit a Hévízi termálfürdönél szoktak lenyúlni egy-egy beutalóért cserébe.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heten kaptak díjat Győr-Moson-Sopron megye szolgálatáért

A közszolgálati, egészségügyi és környezetvédelmi tagozat díjait adták át. Tovább olvasom