Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Klímák: jól befűthetünk magunknak

Régió - „Targoncaszám" viszik az áruházakból az akciós klímaberendezéseket, de meglepetés érheti azt, aki „csak úgy" vásárol egy házi légkondicionálót...
Valóságos klímaőrületet hozott a tavalyi rendkívüli hőség, az idei szezon lanyhábban indult, de aztán megjött a meleg. Az egyik, húsz éve klímaberendezések szerelésével foglalkozó győri cég szakembere szerint „targoncaszám" viszik az emberek az áruházakból az akciós berendezéseket, aztán sokakat meglepetés ér. Rosszabb esetben a készülék nem jó arra, amire szánták, mert túl kicsi teljesítményű. Jobb esetben nagyobb a kelleténél, ezt a pénztárca bánja. Hazánkban évente 80 ezer klímaberendezést vásárolnak. A kínálat kb. 60 ezer forinttól (akciósan esetleg olcsóbb) a több százezer forintig terjed. A berendezések üzembe állításához szakember kell, mert elveszik a garancia. A szerelésre pedig , van, hogy két-három hetet is várni kell.
A beszerelés a munkadíjjal és a szükséges anyagokkal együtt nagyjából annyiba kerülhet, mint maga a készülék (mondjuk, úgy 60 ezer forint körül).

Ezzel még nincs vége a dolognak: bizonyos esetekben a külső házfalra kerülő klímához építéshatósági engedély is kell...

A klímaberendezések kínálata gazdag, de körültekintően kell vásárolni, különben könnyen melegünk lehet a bosszankodástól...
A klímaberendezések kínálata gazdag, de körültekintően kell vásárolni, különben könnyen melegünk lehet a bosszankodástól...


Hová, milyet vegyünk?


Mindenekelőtt el kell döntenünk: egy helyiségre vagy az egész lakásra akarunk légkondicionálást? A legegyszerűbbek kétségkívül az ablakklímák, ezekhez gyakorlatilag csak egy konnektor kell, no és egy lyuk az ablakon. Előnyük mellett hátrányuk, hogy zajosabbak, mint az osztott (split) klímák. A mobil klímákkal is egy helyiséget hűthetünk, teljesítménytől függően 15–30 négyzetméter alapterületig. Ezek között van egycsöves: a konnektoron kívül egy kivezető cső kell hozzá, a kondenzvizet időnként magunknak kell kiöntenünk. A kétcsöves mobil split bel- és kültéri részből áll, magasabb zajszintű, mint a telepített split. A mobil klímák valamivel drágábbak lehetnek, mint a falra szereltek. Bekötésükhöz viszont nem kell szakember, csak valami nyílás ablakon vagy falon. Nem jó bukóablakon kidugni a csövet, mert az ablaknyílás miatt értelmetlenné, válik a légkondicionálás. A split vagyis osztott, kül- és beltéri egységből álló klímák a legelterjedtebbek. A belső egységek csendesek, a zajt keltő ventilátor és kompresszor a lakáson kívülre kerül. A legjobb és persze a legdrágább az inverteres klíma. Az inverter egy áramátalakító eszköz, amely igények szerint szabályozza a kompresszor fordulatszámát, ezzel a berendezés teljesítményét. (Olyan, mint az autónál a gázpedál.)


Még mire figyeljünk?

A típus mellett azt is el kell döntenünk, milyen teljesítményű berendezést vegyünk. Egy 2,5–2,5 kilowattos készülék általában elég egy 25–30 négyzetméteres helyiségre. Ennek áramfogyasztása, ha megfelelően használjuk (például nem nyitogatjuk feleslegesen az ajtót, ablakot), nagyjából annyi, mintha egy hűtőszekrénnyel több működne a lakásban. Mindenesetre nézzük meg vásárláskor, milyen energiaosztályba sorolták. Meghatározó lakásunk villamos hálózata is. A panelházak lakásainak vezetékei általában 3,5 kilowattig megbízhatóak...
A klímaberendezéseket fontos évente karbantartani. Vannak típusok, amelyeket (nyilván nem véletlenül) mindössze 1 éves garanciával árusítanak! A keletkező kondenzvíz a gombák és baktériumok melegágya lehet, s ez a hírhedt légiósbetegséghez (legionellózis) vezethet. A rendszeres műszaki felülvizsgálat azért is kell, mert akár egy kis hűtőgázhiány súlyos meghibásodáshoz vezethet...


Engedéllyel vagy anélkül

Műemléki védelem alatt álló építmény homlokzatára, födémére vagy tetőzetére szerelt bármely szerelvény, például klíma létesítése építésiengedély-köteles, helyi védelem alatt álló építmény esetében bejelentésre köteles. Mindenütt figyelembe kell venni az általános hatósági, a helyi szabályozási és építési szabályzatokat.

Olvasóink írták

 • 11. Borzi 2008. június 17. 19:19
  „T Sky és mirror!

  A taenger is cseppekből áll. Írtam az autókról is, de lehetne még sorolni a tulzott energaifelhasználást. Csak egy szegnens. Ami itt Győrben az elmúlt 10 év alatt a cca 100*osára nőtt. Ugynígy van a többivel is. A több 1000*100% azért már mennyiség! Vagy nem?? Azért halad rossz irányba a dolog, mert hajlamossak vagyunk a pillanyatni előnyöket nézni. És sajna senki, én sem vagyok kivétel. Sky holnapután ezerrel fogod dübörögtetni. 35 fokot ígérnek...”
 • 10. Sky 2008. június 17. 13:37
  „Hali,
  globális felmelegedés?
  Itt? Győrben? Majd megfagyok...pedig a klímát is kikapcsoltam az irodában. ;-)”
 • 9. tricse 2008. június 17. 10:26
  „hehe

  ez a balatonos ez jó:) mert ugye nem egy ember klímázik akkor ugye mondjuk szóval úgy néz ki az egész,hogy a balatonba ha egyszerre százezren ugranak be?....akkor hullámzik tőle?

  persze nekem tök mindegy mivel van két ventillátorunk amire ha teszel egy hidegvizes lepedőszerűt előre ahol fúj,akkor is jó-----vagy esetleg izzadunk(az meg fogyaszt legalább:)
  a klímától el is szállna a villanyórám,mert a mosógép meg a boyler úgy meghajtja,hogy a földszinten is hallani a kerregést:(”
 • 8. mirror 2008. június 16. 21:02
  „ja és cipőt a cipőboltból klímát a .....
  (és nem vagyok klímaszerelő)”
 • 7. mirror 2008. június 16. 21:00
  „a déli és nyugati fekvésű panelek és tetőtéri lakásokban igenis szükség lehet a klímára. okosan a kinti hőmérsékletnél max 4-5 fokkal alacsonyabbra állítva véleményem szerint igenis hasznos.
  borzi! a kültérbe sugárzott hőről írt véleményeden csak mosolyogni lehet(kb olyan mint ha azért hullámozna a Balaton mert valaki beleugrott egy horgászstégről)”
 • 6. borzi 2008. június 16. 19:53
  „T Breki és atöbbi klímarajongó!

  Klímás az autóm. Nem használom. Az egyéb extrákhoz kaptam a csomagban. Nem a pénzről van szó elsősorban, hanam próbáljunk meg környezettudatossan élni. 100m-re ne menjünk kocsival, ne hasznéljunk otthon klímát a percnyi előnyökér, és még sorolhatnám. Gondoljuk végig! Lehűtjük a lakást, ergó a kültérbe sugározzuk a hőt+20%-ot (optimista becslés). Globális felmelegedésről mindannyian halottunk. Amerika-tornádó, stb.. Magyarország-itt is kezdődik. Ott régóta, nálunk csak most pár éve jelentek meg. Persze csak egy szegmense a dolognak, de részekből áll össze az egész. Ennek csak a gyártó örül: minnél több klíma, annál melegebb lesz, ergo annál több klímát vesz a nép. Nyertes: a Gyártó. Ezen kívül van néhány az egészségre is kátos hatása. Ami bejön az alvás előtt: hűvös vizes tusolás. Lehül a tested, máris nem ragadsz az izzadtságtól, tudz aludni. Legfeljebb ha éjjel is 30 fok fölött van, akkor már éjfél után tényleg hatástalan. Ki lehet bírni.”
 • 5. breki 2008. június 16. 19:33
  „Aki egész nap dolgozik,és másnap is dolgozni szeretne,annak ki kell
  pihennie magát éjszaka.Már pedig főleg az esti órákban van otthon a család.Aki sokallja egy szezonra a 10-15 ezer forintot,de ugyanakkor megteheti hogy klímatizált lakásban pihenje ki a nap fáradalmait,az
  rohadjon meg a melegben.
  Az autósok közül is csak az kritizálja a klímás kocsit akinek nincs benne. Ha már egyszer volt,mégegyszer nem vesz nélküle autót.”
 • 4. Frisskula Uborzil 2008. június 16. 17:46
  „olvasó!
  Teljesen igazad van, nekem nov. óta van, és nem bántam meg. Idén talán eddig 5 napot ment, és akkor is úgy állítottam be, h kb délben kapcsoljon be, és akkor frankó időjárást biztosít a lakásban. 1 db van a legnagyobb szobában, és a hideg szépen "átfolyik" (mert ugye a hideg alul van) a többi helységbe, így kb 2 fok különbség van a hűtött és a nem hűtött szobában.
  Ja, és nem kell a kinti hőm.-nél 15 fokkal hidegebbet csinálni...
  Sokszor keltem úgy, hogy össze voltam ragadva a melegtől, hát ha valakinek nem ér meg éves szinten ~15e HUF-t, akkor ragadjon csak...”
 • 3. olvasó 2008. június 16. 14:02
  „Tisztelt "zo" és még aki nem tudja! A készülékeken feltüntetett teljesítmény a hűtőteljesítményre vonatkozik és nem a villamosenergia fogyasztásra. Például egy 2,6 kW-os split klíma óránként kb. 800 Watt energiát fogyaszt. Ha csak nyáron van melegünk (max. 90 nap) és napi négy-öt órai folyamatos működéssel (ugyanis ez is ki-bekapcsol, mint a hűtőszekrény) és 40 Ft/kW energiaárral számolunk, az éves fogyasztás így alakul: 0,8x90x5x40=14.440 Ft
  Tehát ez egyáltalán nem a klíma ára.”
 • 2. barokk 2008. június 16. 13:51
  „A vicces az, amikor az occsó készüléket elöször szeretnék bekapcsolni. Ezeknek az indítási áramfelvétele akár többszöröse a minőségieknél és biz már nem egy vezeték égett ki a falból emiatt!

  Ugyhogy irány a multi óccsó klímáért! Ott aztán adnak felvilágosítást, hogy mire kell figyelni!”
 • 1. zo 2008. június 16. 12:20
  „Az igazi pofon majd a villany számla , melynek összege éves viszonylatban a klíma ára.Ez a buli csak aza kérdés kinek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifizetett és igényelhető támogatások a gazdáknak

Budapest - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) idén már csaknem 20 milliárd forintot… Tovább olvasom