Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Klapka-dió a bionapon Osliban

Jövő vasárnap Klapka György osli dióültetvénye ad otthont a negyedik Országos Bionap regionális rendezvényének.

Az érdeklődők a gazdálkodás mellett megtekinthetik a 8800 fás telepet, a hűtőházat, a szárítót, a mosót, valamint bemutatókat is láthatnak.

˝Országosan hét helyszínen egy időben, jövő vasárnap tartunk bionapot: a régióban Osliban˝ – kezdte Roszik Péter, a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke a csütörtöki győri sajtótájékoztatót. Hozzátette: sok a kétely a biotermesztéssel kapcsolatban, így a leghitelesebb, ha az érdeklődők személyesen láthatnak egy-egy ilyen gazdaságot. ˝Idén Klapka György telepén a biotermesztést mutatjuk be: jövőre akár határon túli területeket is bekapcsolnánk a programba˝ – mondta. Úgy folytatta: egy ötvenéves férfi vérében 40–42 méreganyagot találunk, a biotermékek azonban növényvédő szerekkel nem terhelik a szervezetet. Ez a gazdálkodás egyben a gazdák túlélési lehetősége is. Míg nálunk e termesztési mód 2 százalékot tesz ki, Ausztriában ez a szám 15 százalék.

˝Itthon hihetetlen erők mozognak ellene, elsősorban a vegyszer- és élelmiszerlobbi részéről.˝ Kovács László, a házigazda Denise & Sandy kft. kereskedelmi igazgatója hozzátette: a két osli telepükön 20–20 hektáron mintegy 8800 diófát ültettek. ˝A termést a telepen dolgozzuk fel, rendelkezünk hűtő-, mosó- és szárítóberendezéssel. Ezt is bemutatjuk június 27-én.˝ Klapka György úgy nyilatkozott: szívesebben foglalkozik a biodióval, mint az aranyüzlettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szük család: A művészet vonzza az emberi érzelmeket

Ezt érzékeltük a művész staféta-estjén, ahol szeretet és tisztelet övezte a Szük család tagjait a… Tovább olvasom