Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Kivételes tehetségek a Kisfaludy Napokon

Kereken négy évtizedes jubileumot ünnepeltek a háromnapos hosszú hétvégén a Kisfaludy Napok résztvevői és szervezői. A középiskolás amatőr művészek számára 1963-ban alapított tehetségkutató versenyen csaknem ezer diák mérte össze tehetségét.

Jelenet a Rémálom a Grimm utcában c. előadásból.
Hármas ünnep

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ így hármas ünnepet tartott a hétvégén, a forradalom és a fesztivál évfordulóján kívül a megújult épületnek is örvendhettek a résztvevők. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke tegnapi zárszavában külön hangsúlyozta, hogy a rangos eseményt méltó helyen tartja a megye.

Idén ezernél is többen

Kakuk János, a Kisfaludy Napok főszervezője szerint a lassan középkorúvá váló fesztivál nem vesztett régi fényéből, még mindig ez a legsikeresebb seregszemle, ahol kilenc kategóriában mutatkozhatnak be többek között az amatőr szavalók, versírók és színjátszók. A tavaly háromnaposra bővített Kisfaludy Napokra csaknem ezer diák jelentkezett, vagyis kétszázzal többen, mint előző évben. Ugyanakkor, ha már a hatvanas évek elejét emlegetjük a jubileum okán, meg kell jegyezni, hogy a mai érdeklődést nem lehet összehasonlítani az első évtizedek diáktömegeivel. Ám az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy akkor még a politika által szervezett ifjúsági tömegbázisra épült a Kisfaludy Napok, így a régi rekordokat bajos lenne az „érdek nélkül tetszik" elv alapján döntögetni. Újdonság az eddigi évekhez képest, hogy már nemcsak a középiskolák színeiben pályázhattak a résztvevők, de civil szervezetek is indíthattak középiskolásokat.

A Kazinczyé a pálma

Mint az már hagyomány, nemcsak a diákok, hanem az iskolák is megmérettek a versenyen, az összesített pontszámok alapján a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium vitte el a pálmát. Második helyezést ért el a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium, a harmadik dicső helyen pedig a győri Révai Miklós Gimnázium végzett.

Akadtak, akik repetáztak

Sok tanuló akadt, aki két vagy akár három kategóriában is eredményesen szerepelt. Horváth Csilla, a Berzsenyi-gimnázium diákja például ezüstérmet és dicséretet kapott a műfordítás, műelemzés és próza kategóriában, s ezzel együtt két aranyérmet is szerzett a honismereti, helytörténeti versengésben. Különleges témát választott, a második világháború alatt született diáklevelekből készített pályamunkája, az „Édes Ella" nagy elismerést váltott ki a bírálókból. Ugyanakkor sokan választották helytörténeti témának a tavalyi árvízi védekezést.

Kitalálta, megírta

Aranyérmet nyert és a Műhely folyóirat közölni fogja novelláit a győri Zalka Csengének, aki kilencéves kora óta írogat. Az Apor-iskola harmadik osztályos tanulója nem a korosztályát jellemző ködös és deprimált műfajokat kedveli, csak szórakoztató történeteket hajlandó papírra vetni. Kedvenc olvasmányai közé tartozik a Végtelen történet, A Gyűrűk ura, vagyis a fantázia világa. Ars poeticája nem mindennapi: azért írt kezdetben meséket, majd novellákat, mert olvasmányai után olykor hiányérzete támadt. Amiről igazán szeretett volna olvasni, de sajnos nem írták meg, azt ő kitalálta magának.

A versek szerelmese

Kiemelkedő tehetség a Nagymegyerről érkezett kazinczys Kiss Bálint is. A tizenöt éves szavalófiú aranyérmet nyert, s továbbjutott a József Attila országos versmondó versenyre. A Radnóti-diplomás diák öt éve nyeri meg a felvidéki versenyeket, most saját maga által készített összeállítással, Radnóti és József Attila verseivel és prózájával állt a közönség elé. Példaképe Latinovits Zoltán, viszont nem meri a színészkirályt túl gyakran hallgatni, mivel azonnal a hatása alá kerül, és a verset – mint valami fülbemászó zenét – képtelen másképpen elmondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei nem az iskolabezárásokra

A megyei önkormányzat elkészítette az iskolabezárásokkal kapcsolatos szakvéleményt, amelyben… Tovább olvasom