Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Kivert kutyák régen várt menedéke

Hosszú küzdelem, kemény szervezőmunka és sok kiszemelt helyszín után úgy tűnik, a győri állatvédők – önzetlen segítőiknek köszönhetően – megtalálták a kutyamenhelynek leginkább megfelelő telephelyet.

Állatvédelem: „Tizenöt éve küzdünk azért, hogy megfelelő menhelyet hozzunk létre"

– Már tizenöt éve küzdöttünk azért, hogy meg felelő menhelyet hozzunk létre Győrben. A mi egyéni küzdelmünket megalakulását követően az „Emberek az állatokért" Alapítvány vállalta, s mű ködésével egyre többen értenek egyet, ami a támo gatók számának növekedésén is meglátszik.
Sokan utalják át számlánkra az adójuk egy százalékát. Sok viszontagság után ezért is tudtunk nekilátni az ál latmenhely megépítésének – magyarázza Jahoda Maja, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A Török Ignác utcai telephely létrejöttében nagy szerepe van Bognár Józsefnek, aki a tulajdo nában lévő cég, a „Carant" területéből adott át részt az alapítványnak, de más segítséget is nyúj tott az állatvédőknek.
A tereprendezést – ami ha talmas munka volt – a győri Komszol végezte el, mintegy ajándékként.

– Az önkormányzattól a bejárati út szolgalmi jogát és a civil szervezetek részére kiírt pályázaton nyolcvan-, illetve kilencvenezer forintos támoga tást kaptunk. A többit – a kerítés és a kapuk fel állítását és a víz bevezetését – saját erőből, a befolyt egy százalékokból fedeztük, több mint hárommil lió forint értékben – magyarázza Jahoda Maja. Az adóhivatal már megküldte az alapítványnak az értesítőt az idei felajánlásokról, így abból már nekifoghatnak a kennelek elkészítésének. A tervek jóváhagyása már folyamatban van. Így a jelenlegi 40 helyett 60–70 kutyát tudnak majd elhelyezni.

– Az élelmezésben is sok segítséget kapunk egy szá razeledel-forgalmazó cégtől s egy iskolától, így ezek a költségeink jelentősen csökkentek. Ami viszont to vábbra is nagyon sokba kerül, az az orvosi ellátás. A gondozók mindannyian társadalmi munkában látják el a kutyákat – tudjuk meg a kuratórium elnökétől. Jahoda Maja mint elhivatott állatvédő szeretné, ha a menhely elkészülte után sikerülne jól műkö dő kapcsolatot kialakítaniuk az iskolákkal, s elő adásokon hívhatnák fel a diákok figyelmét az állatgondozás, -tartás nehézségeire. Hiszen mint mindent, ezt is gyermekkorban kell megtanulni, ahhoz, hogy felnőttkorra kialakuljon a felelősség.

– Az állatvédelem az emberről is szól, s minden embernek érdeke, hogy ne legyen utcára tett állat. Szerencsére már egyre többen megértik ennek a lé nyegét. A nyugati országokban az is hozzátartozik az állatvédelemhez, hogy ivartalanítással gátolják meg a túlszaporodást, s akkor nem kell az utcára tenni a szegény cicákat, kutyákat – mondja Jahoda Maja, aki szerint fontos lenne a tenyésztők között is rendet tenni. Megszűnne a felelőtlen szaporítás. S az állam nak is felelősségének megfelelően kellene foglalkozni az állatvédelemmel. Ugyanis az EU-csatlakozás te rén is egész más mintát követelnek meg, mint ami lyen jelenleg Magyarországon van.

A segítés számai
Aki Győrben és környékén kidobott állaton szeretne segíteni, az a 523-667-es, a 327-596-os és a 436-733-as telefonszámokon tehet bejelentést, vagy érdeklődhet be fogadható kutyák, cicák után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költöznek a kastélylakók

Ötven ember négy szobában évek óta, s ki tudja, meddig – ez igazán a való világ része, egy kis… Tovább olvasom