Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kiváló oktatónak Lanczendorfer Zsuzsannát

Győr - Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfus tizenegy éve oktat a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai karán, előtte pár évig óraadóként dolgozott alma materében. Idén neki és Baróthy Zoltán főiskolai docensnek ítélték a „Nyugat-Magyarországi Egyetem kiváló oktatója" kitüntetést.

– Az egyik legszebb időszak volt az életemben a főiskolás három év – szögezte le a kitüntetett –, talán ezért is esett olyan jól, hogy engem is szólítottak a színpadra. Azokkal a tanárokkal együtt ismerték el a munkámat, akik egykor engem is tanítottak, ettől még értékesebbnek érzem, hogy éppen rám gondoltak. Megtisztelő és naponta örömmel tölt el, hogy egykori tanáraimmal szeretett alma materemben oktathatok. Sok szép emlék eszembe jut, például Gerencsér Éva és Francsicsné dr. Hegyi Marianna tanárnők felkészítésével a „Szép magyar beszéd" mozgalomnak is részese lehettem és a Kazinczy-érem máig a szép magyar beszédre kötelez. Apáczaisként nyertem el az Országos Tudományos Diák Konferencia 2. helyezését néprajz kategóriában, ami meghatározta további tanulmányaimat.

Az elismerés rangját még inkább emeli, hogy a kari tanácsnak diákok is tagjai, többségük pedig kifejezetten kedveli a néprajzot, így az oktató személyét is. Emellett dr. Lanczendorfer Zsuzsanna részt vett a tudományos diákkör munkájában, elnökösködött hét évig, valamint az egyetem újságjának szerkesztése kapcsán is folyamatos kapcsolatot ápolt a fiatalokkal. Versei jelentek meg az oktatói és hallgatói antológia tavalyi és idén megjelent köteteiben is.

– A katedra túloldaláról ma úgy látom, kis csoportokban jóval meghittebb munka alakulhatott ki az oktatókkal – folytatta a docens. – A kreditrendszerrel, az áthallgatásokkal, a nagyobb létszámmal mára ez kevésbé valósulhat meg. A nagy példaképektől, dr. Barsi Ernő bácsitól azonban máig lehet tanulni. Neki nagyon sokat köszönhetek, lényegében ő szerettette meg velem a tárgyat és így válhattam ízig-vérig néprajzossá. Nem lettem ugyan a kis nebulók tanítója, de tanítókat oktatok, így talán mégiscsak jó ügyet szolgálok. Táborokban azonban pedagógusként gyakran vagyok kicsikkel együtt: előadást, foglalkozást tartok nekik.

Míg húsz-harminc évvel ezelőtt nem jelentett gondot egy tanító, népművelő elhelyezkedése, mára maguknak az oktatóknak is gondot jelent a diplomás munkanélküliek nagy számban való megjelenése. A kar képzésének bővülésével azonban mindez jó irányban változhat. A végzett pedagógusokat a sokoldalúság felé irányítják, s ez több lehetőséget kínál elhelyezkedésükhöz is.

Sokan talán azt hiszik, hogy a nyár az oktatók életében kizárólag a pihenésé. Ebből azonban vajmi kevés jut Lanczendorfer Zsuzsannának, aki a közelmúltban megjelent „Mindent apámról" című kötetét népszerűsíti a könyvkiadás utómunkálatainak minden nyűgével. Örül tinédzser lányaival a nyári szabadságnak, a családot érintő betegség viszont szinte naponta a betegágy mellé szólítja az édesanyát. Emellett pályázatot ír, rendszeresen publikál, táborokban előadást tart és hosszasan lehetne sorolni mindazt, ami összefügg hivatásával.

Harcsás Judit

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmesék: A Bálint-féle óraműpontosság

Győr - Messze esett az alma a fájától. Vagy talán mégse? Az apa az akkor még írógéppel írt, újságba… Tovább olvasom