Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kivágták a névadókat

Győr-Pinnyéd - Két terméssel teli diófát vágtak ki nemrégiben az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. megbízásából a győri Diós utca elején. Ott élő olvasónk értetlenül és felháborodottan tudósította lapunkat a történtekről.
A pinnyédi Diós utca neve után valaki a napokban filccel odaírta a táblára, hogy „volt", jelezve ezzel is: kivágták az utca elején strázsáló „névadókat".

A két terméssel teli diófát az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. megbízásából fűrészelték ki.

A történtekről az utcában lakó egyik olvasónk, Nemes Zoltán tudósította lapunkat a www.kisalfold.hu-n, ahol felháborodását számos fotóval is illusztrálta. Többek között azokról az ott hagyott gallyakról készített felvételeket (a vastag fadarabok időközben eltűntek), amelyek egyikére nemrégiben tiltakozást függesztettek. A Diós utcabeliek „fapusztítás, a zöldkörnyezet-irtás és a hulladék hátrahagyása ellen" gyűjtenek aláírásokat, amelyeket majd eljuttatnak a polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályára. Nemes Zoltán megjegyezte: ha már egyszer halálra ítélték a diófákat, legalább azt megvárhatták volna, hogy a rajtuk lévő sok-sok kilónyi termés beérhessen, legalább még utoljára.

Két diófát vágtak ki a pinnyédi Diós utcában, az eljárás miatt az ott lakók aláírásgyűjtéssel tiltakoznak. Fotó: B. A.
Két diófát vágtak ki a pinnyédi Diós utcában, az eljárás miatt az ott lakók aláírásgyűjtéssel tiltakoznak. Fotó: B. A.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-nél kapott tájékoztatás szerint a társaság a fák visszavágását a téli időszakra ütemezi, de „az említett diófák felső ágai veszélyesen közel kerültek a magasfeszültségű légvezetékhez, ezért vált indokolttá ágazás helyett az azonnali eltávolításuk. Erre elsősorban az ott élők, valamint a Pillangó lakópark melletti játszótéren játszó gyermekek biztonsága érdekében volt szükség: mivel a fák közvetlenül a vezeték alatt nőttek és ágaik már elérték azt, ezért pusztán a fák érintése, illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremtett."

Az E.ON közleményéből kiderül: „A villamos energiáról szóló törvény rendelkezései szerint nemcsak az életvédelem, hanem az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan helyzetekben, amikor a fák a vezetékek úgynevezett biztonsági övezetében vannak, mert ha az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak."

Olvasóink írták

 • 15. Gabus1986 2009. január 22. 12:55
  „Fát csak akkor vágnak ki az E.ON-osok,ha erre kérik őket és azt,amelyiket mondják nekik.Aki általában az önkormányzat.Csak úgy nem állnak neki kivagdosni őket.De attól még tényleg el kellett volna takarítani őket.”
 • 14. Varga Norbert 2008. szeptember 29. 20:36
  „EON és favágó csoportja!

  Ha már kivégeztek két fát akkor legyenek alaposak! Egy sarokkal arrébb ugyanaz a helyzet! Diófa (éppen terem), és akácfa körülölelte a légvezetéket. De kérem hagyjanak maguk után RENDET! Még mindig ott van a legutóbbi írtásuk maradványa amit egy hónapja követtek el.

  Varga Norbert”
 • 13. Nemes Zoltán 2008. szeptember 14. 14:11
  „"Előrelátó, átgondolt nyomvonal tervezés?" (Árammérő)
  Igen. Ezt vetettem fel én is még az elején:
  "...egészen biztos, hogy a vezeték a legjobb helyen húzódik, s kellő magasságban? S ezek után majd az utca - Újsor - többi fáját is kivágják? (Mert ott is igen közel vannak.)"
  Persze válasz - ésszerű, tényszerű - még erre SEM jött. Főleg nem nyíltan, közvetlen az "illetékestől". Mert azt a papírízű szabályidézetet nem tudom annak tekinteni. (Sem a helyszínt nem ismerők általánoskodó kioktatásait.)
  (Amúgy igyekszem többet NEM reagálni már.)
  N. Z.”
 • 12. Árammérő 2008. szeptember 14. 05:48
  „Hozzáértő, Szaki, Tudorka!

  Előrelátó, átgondolt nyomvonal tervezés?

  Egyébként az ide vonatkozó szabályozásokat tényleg elovasnám. Elérhető valamilyen WEB oldalon?”
 • 11. Hozzáértő 2008. szeptember 13. 20:39
  „árammérő!
  Te inkább az áramot mért mázsával mint okoskodsz. Ha a vonatkozó rendeletet elolvasod láthatod, hogy 20kV-ra nincs szigetelt szigetelt légvezeték. Burkolt vezeték ugyan van, de annak is van biztonsági övezete.”
 • 10. Szaki 2008. szeptember 13. 20:35
  „Valaki!
  Már jártál a határ túl oldalán vagy csak dobálódsz a kifejezésekkel?
  Ott is van légvezeték. Nyitott szemmel kéne járni,
  Egyébként az én véleményem az, hogy a közterület út, járda és a közművek kiépítésére szolgál a saját telkén meg mindenki körbeépítheti a fákat is, ha neki úgy tetszik.
  Milyen érdekes lenne, ha az úton nem fekvőrendőrök lennének, hanem fák között kéne kacsázni.

  Stewe!
  Neked lehet, hogy vicc a jogállam, de majd ha a vádlottak padján ülnél állásod elvesztése után neked sem lenne vicces. Persze a nagy pofád akkor majd lehet, hogy leszakadna.”
 • 9. Stewe 2008. szeptember 13. 18:57
  „Jogállam. Basszus. Ez vicc. Jogállam. Pofám leszakad. A jog csak akkor kerül szóba itthon ha mutyizni, pusztítani, bontani kell. Amúgy soha”
 • 8. Valaki 2008. szeptember 13. 18:52
  „6. Tudorka

  Pl. az osztrákonál miért nem látni légvezetékeket? A multi spórol, mert a földkábel állítólag sokkal drágább a sima "drótnál"! Nem kéne a balkáni állapotokat továbbra is támogatni!”
 • 7. árammérő 2008. szeptember 13. 18:34
  „Tudorka!

  Szigetelt légvezeték?”
 • 6. Tudorka 2008. szeptember 13. 16:06
  „Valaki!
  Azt tudod-e, hogy a földkábelnek is van biztonsági övezete és a gyökerek miatt a kábel nyomvonalára sem ültethető fa. Igaz a kábel övezete keskenyebb 1-1 méter a kábeltől.”
 • 5. Valaki 2008. szeptember 13. 16:02
  „Egyszerű a megoldás, földkábel fektetésére kell kötelezeni ezt a pénzbehajtó multit! Az EU-ban kötelessége elásni a légvezetéket! Segítséget kell kérni a városi vezetőktől!”
 • 4. Tudorka 2008. szeptember 13. 15:47
  „És egy hasonló fára felmászott karcagi kislány áramütéses balesetéért mit gondol kit tettek felelőssé?
  A terület tulajdonosát, a kislányt, a szüleit, a favédőket, politikusokat vagy az áramszolgáltató munkatársát?”
 • 3. Nemes Zoltán 2008. szeptember 13. 12:32
  „Tudorka 2008.09.13. 12:19 soraihoz:

  Milyen jogállamról beszél?! Csak nem erre az operettállamra gondol?! (Az ügyvédek és milliárdosok jogait érvényesítő államhatalomra?)
  Ahol az "életszerűség" ismeretlen fogalom.
  Nem hinném, hogy ismeri a helyszínt. (Minek: a szabályok a fontosak. Azok ott vannak papíron, a hivatalban, a többi nem számít, az csak "emberek"-ről szól, meg a mindennapi életről.)
  S szerintem nem az a kibic, aki OTT él. Aki(k) ott élünk!”
 • 2. Tudorka 2008. szeptember 13. 12:19
  „Kedves Nemes Zoltán!

  Majd, ha a jogi környezet olyan lesz, hogy esetleg bekövetkezett balesetért Önt a fák védőjét vonják felelősségre, ám hagyja meg a fákat, de amíg más viszi a bőrét a vásárra addig ne Ön döntsön legyen szíves. Jogállamban a jogszabályokat kell alkalmazni, már pedig a biztonsági övezetben a meghatározottnál ( 4 méter) magasabbra növő fákat el kell távolítani - így szól a rendelet.
  A gallyazás az övezeten kívüli fák övezetbe nyúló ágaira értelmezhető.
  El kellene néha gondolkodni, hogy a jogalkotók kit és miért tesznek felelőssé. A kibicnek semmi sem drága.”
 • 1. Nemes Zoltán 2008. szeptember 13. 12:08
  „Azért mikor az "online" cikk(fotó)sorozatom végén feltettem a "költői" kérdést:
  "Vajon lesz-e bármilyen foganatja?"
  nos ENNÉL azért valamivel többre számítottam...! Az sem véletlen, hogy a sorozatot ezzel kezdtem:
  "Tartok tőle, hogy majd JÓL MEGMAGYARÁZZÁK, hogy miért jó nekünk az, ami rossz nekünk... Hogy a rendeletek mit írnak elő...
  Köszönöm, nem kérek belőle!"
  Naná, hogy ezt kaptam most válaszul!
  Nézzük csak kicsit részletesebben:
  "..az említett diófák felső ágai veszélyesen közel kerültek a magasfeszültségű légvezetékhez, ezért vált indokolttá ágazás helyett az azonnali eltávolításuk."
  Metszésről, gallyazásról még nem hallottak?! Rajta, vágjuk ki tövestől? (Milyen érdekes, Sksndináviában, ahol köztudottan "kevés" a fa..., ott néha egy-egy szebb fa, vagy szikla KÖRÉ építik még a házat is, nehogy a fa lássa kárát...) Vagy egészen biztos, hogy a vezeték a legjobb helyen húzódik, s kellő magasságban? S ezek után majd az utca - Újsor - többi fáját is kivágják? (Mert ott is igen közel vannak.) S valóban nem várhatták meg az őszt, a diók beérését, hiszen a nagy nyári zivatarok már elmúltak, akkor nem jutott eszükbe?
  De a legszebb:
  "...az ott élők, valamint a Pillangó lakópark melletti játszótéren játszó gyermekek biztonsága..."
  Tessék? Miféle játszótér? Néhány éve még volt ott valami, amíg "illetékesek" el nem bontották, szállították - természetesen bármilyen tájékoztatás nélkül! Most egy gazos gödör van a helyén, játszótér pedig több száz méterre onnan, a "kultúrház" mellett! Ilyen ferdítést, csúsztatást, sőt, leírom: HAZUGSÁGOT is el kell viselnünk?!
  Ismétlem csak magam: ha egyszer komoly - komoly, tehát nem papírízű - életszerű, "igaz..., nem csak valódi..." választ nem kaphatunk, akkor miért kell a mindenkori HIVATAL, HATÓSÁG, INTÉZMÉNY., HATALOM pökhendi, kioktató, szenvtelen "válaszát" lenyelnünk?!
  Nemes Zoltán”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közművezetékre várnak

Győr - A szabadhegyi Varga Katalin utca és a Kakashegy utca csomópontjában útjavítást végeznek. A… Tovább olvasom