Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Kivágják vagy védjék?

Hatalmas, hatvan-hetven éves platánok kivágása vagy megmaradása a tét a győri Damjanich utcában. 

A csörgőfa lenne a megoldás?
A győri Damjanich utca lakógyűlése két, nem egyenlő nagyságú táborra oszlott kedden este a tulipános iskolában. Volt, aki a hatalmas, hatvan-hetven éves platánok kivágását és helyettük alacsonyabbra növő új fák telepítését javasolta a Komszol jelen lévő szakértői csapatának, a többség viszont amellett szavazott, hogy kezdeményezzék a fasor védetté nyilvánítását.

Tény, hogy a gyönyörű fák sokat szemetelnek, lehulló lombjukkal, gubacsaikkal eltömítik az ereszcsatornákat, gyökereikkel megtalálják a vízóraaknákat... A legnagyobb gondot azonban megvastagodott támasztógyökereik okozzák, amelyek mára sok helyütt 30–40 centiméterrel is megemelték a járda szintjét. A kommunális szolgáltató ezért – afféle tűzoltó munkaként – ezekről a helyekről eltávolította a burkolatot. A feltöredezett helyek újraaszfaltozásával a járda átlagosan 120 centiméterre szűkült.

Kovács Barnabás vezérigazgató a fórumon elmondta: a Damjanich utcai platánsor túl van azon az életkoron, amikor lombjának visszanyesésével – párizsi példára – kordában tarthatnák terjeszkedését. Megoldásként egy szakértői csoport az állomány kíméletes, fokozatos, 20–25 év alatti cseréjét javasolja. A cserére alkalmas faj, a japánok közkedvelt csörgőfája – mint a 2-es posta előtti példány is mutatja – jól bírja a városi klímát.
– Kár, hogy erre a gyűlésre télen került sor, és nem a nyári 35 fokos melegben, amikor mindenki az árnyas Damjanich utca hűvösét áldja – jegyezte meg a platánpártiak közül Száraz Lajos szociológus.

– Ezek a fák lombjukkal tonnaszám kötik meg a port, üdítő levegővel, oxigénnel telítik a környéket. A Damjanich utcában nincs szükség klímaberendezésre – fejtegette.

A többség bólogatva fogadta érvelését, majd megszavazták, hogy kezdeményezik a fasor védelem alá helyezését. Ezzel bizonyos költségvetési források is megnyílhatnának, melyek révén a fák okozta kellemetlenségek is enyhíthetők lennének.
A többség megszavazta, hogy kezdeményezik a fasor védelem alá helyezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strabag építi meg az aluljárót

A győri Tihanyi Árpád úti aluljáró építésére kiírt pályázatot a legkedvezőbb ajánlatot tevő Strabag… Tovább olvasom