Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kitüntették a kultúra megyei jeleseit

Nyúl–Győr–Budapest - Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Ennek emlékére a nap 18 éve a magyar kultúra ünnepe. A jeles alkalomból kitüntetéseket adtak át a közművelődés, a művészet megyei képviselőinek.
A Himnusz születésnapjára Nyúlon emlékezett a megyei közgyűlés. Kara Ákos alelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó magyar kultúra csak akkor képes fönnmaradni, ha idős-fiatal egyaránt talál benne válaszokat saját kérdéseire.

Az ünnepélyen Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának elismeréseit Firtl Mátyás alelnök adta át. Idén kitüntetésben részesült Borbély Károly, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Művészeti Intézetének főiskolai docense, Kuruczné Borbély Márta, a Móva Citerazenekar alapítója és vezetője, valamint a tápszentmiklósi Búzavirág Népdalkör vezetője, Litresits Mátyás táncpedagógus, egykori néptáncos, Molnár Lászlóné, a rábaközi hagyományőrző babakiállítás megteremtője, valamint dr. Varga József, a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója.

A magyar kultúra napján, a győri városházán is ünnepséget tartottak, amelyen Borkai Zsolt polgármester és Demján Sándor kuratóriumi elnök megállapodást írt alá arról, hogy a művészettörténetileg szinte egyedülálló Vasilescu-gyűjtemény végleg Győr város tulajdonába került. A megemlékezésen Györgyfi József magánénekes és Horváth Gizella balettmester Győr Művészetéért Díjban, Szegediné Bozzay Katalin igazgató pedig a Győr Közművelődéséért Díjban részesült.
A budapesti Uránia-palotában rendezett ünnepségnek is volt megyei kitüntetettje. Horváth György pannonhalmi keramikust – többek között Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, Makovecz Imre építész, Mága Zoltán hegedűművész és Máté Ottília énekművész mellett – a Magyar Kultúra Lovagjává avatták „a közművelődés fejlesztéséért" kifejtett sokoldalú tevékenységéért.

Demján Sándor kézfogása Borkai Zsolton át a győri polgároknak is szólt. Fotó: Krizsán Csaba

Horváth Györgyöt hazaérve, Pannonhalmán is elismerés várta. A város polgármesterétől a „Pannonhalmáért kitüntető cím"-et vehetett át a tiszteletére rendezett ünnepségen.

(A kitüntetett keramikussal készült beszélgetésünk a Kisalföld egy későbbi számában jelenik meg.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen igénylik vissza a vizitdíjat

Győr-Moson-Sopron - Nem tülekednek a jogosultak a vizitdíj-visszaigénylésért, az önkormányzatoknál… Tovább olvasom