Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Kitüntetett vízügyes

Három éven át Magyarországot képviselte egy vízügyi nemzetközi munkacsoportban Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. A közelmúltban Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét.
Pannonhalmi Miklós
Humán beállítottsága és természetszeretete vezette sok-sok évvel ezelőtt Pannonhalmi Miklóst Lengyelországba. Vízügyes pályára készült, vizekről, halászatról szeretett volna tanulni, s ilyen irányú egyetemi képzés akkor egyedül Lengyelországban volt, oda ment hát. Először persze meg kellett tanulnia lengyelül, aztán hallgathatta a vízvédelmi, édesvízi halászati ismereteket Orstinban. Az öt plusz egy év után a veszprémi vegyipari egyetemen szerzett az előbbihez környezetvédelmi szakmérnöki diplomát.

Tanult az Egyesült Államokban és Hollandiában. Pannonhalmi Miklós 30 éve munkatársa az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak, a vízi környezetfejlesztés osztályvezetője. Lengyeltudását kevésbé tudja használni, de nem engedi elkopni, rádiót hallgat, lengyel újságokat olvas. Az angolt volt módja gyakorolni Brüsszelben hosszú időn át.

A vízügyi szakmérnöknek jó alapja volt ahhoz, hogy a vízügyi kormányzat őt delegálja a jövő vízgazdálkodását meghatározó uniós munkacsoportba. „A kívülálló számára keveset mond a keretirányelv, nem érdektelen azonban annak a filozófiája" – magyarázza Pannonhalmi Miklós.

Az ideális vízi állapot nem állítható vissza. Ausztriában a Dunát már végig belépcsőzték. Magyarország nem rombolta ugyan agyon a folyóit, de nekünk is bőven van tennivalónk, például a szennyvízkezelésben. Az új vízfilozófia új kihívás a szakemberek számára. Szerencsére partnerek benne a természetvédelemben és környezetvédelemben dolgozók is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónap múlva nyitás

A győri élmény- és termálfürdőről már múlt időben beszél a kivitelező Integrál-H Rt.… Tovább olvasom